Šabeder: Zdravniki ne bodo odklanjali že dodeljenih pacientov

Minister za zdravje je aneks obljubil, ZZZS pa ga je zavrnil. Celjski zdravniki vladi dali čas do 31. maja.
Fotografija: Minister za zdravje Aleš Šabeder FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Minister za zdravje Aleš Šabeder FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v sredo zavrnil aneks k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov, kot ga je predlagalo ministrstvo za zdravje, je danes poročal Radio Slovenija. Po mnenju odbora je namreč 1895 glavarin, kot jih določa stavkovni sporazum s sindikatom Fides, nedosegljiv cilj.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je družinskim zdravnikom obljubil, da bo sprejet aneks, ki bo določil mejo za odklanjanje novih bolnikov pri 1895 glavarin, kot je to zapisano v vladnem sporazumu s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Hkrati pa bi s tem izvajalce zavezal, da noben bolnik ne sme ostati brez osebnega zdravnika.

Tako bi bila odgovornost za nove zaposlitve povsem na ramenih zdravstvenih domov in občin. Takšen predlog je upravni odbor ZZZS v sredo zavrnil kot neuresničljiv. Ocenil je namreč, da bi v tem primeru potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni. Namesto tega je odbor predlagal, da se pri opredeljevanju upošteva obremenitev državnega povprečja, ki je zdaj 2417 glavarin.

Tudi po predlogu upravnega odbora ZZZS bi bili izvajalci dolžni zagotoviti, da nihče ne bo ostal brez osebnega zdravnika. Zato bi bili nove bolnike najprej dolžni sprejeti zdravniki z najmanjšim številom glavarin v območni enoti. Po podatkih ZZZS so trenutno v vsaki izpostavi vsaj trije zdravniki, katerih obremenitev ne dosega državnega povprečja.
 

Šabeder: Vsi zavarovanci morajo imeti svojega zdravnika


»Če bi potrdili aneks številka 1, bi to pomenilo, da bi vsi zavarovanci, ki že imajo izbranega osebnega zdravnika, ostali pri njem. Osebni zdravniki ne bodo odklanjali že dodeljenih pacientov,« je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. Treba je poskrbeti, da imajo vsi zavarovanci svojega osebnega zdravnika, je poudaril.

Kot je pojasnil, imamo v Sloveniji okoli pet odstotkov populacije, ki nima izbranega osebnega zdravnika. Gre za okoli 170.000 ljudi, ki se selijo in s tem tudi menjajo osebnega zdravnika. Prav te demografske premike je treba razrešiti, je dejal Šabeder. Eden od predlogov je, da neopredeljene paciente znotraj določenega območja ZZZS prevzamejo tisti zdravniki, ki imajo najnižje glavarinske količnike, torej tisti pod obremenitvijo. Kot je še pojasnil minister za zdravje, osebni zdravniki, ki imajo več kot 1895 glavarin, svojih pacientov ne bodo odklanjali.

Glede situacije v Kranju, je Šabeder dejal, da imajo do konca meseca maja čas, da sprejmejo aneks.

Vsi sledimo enemu cilju, to je, da zagotovimo bolj normalne pogoje za mlajše zdravnike, da bo zanimanje za ta poklic večje, je še povedal minister.


 

Celjski zdravniki vladi dali čas do 31. maja


Predlog upravnega odbora ZZZS zagotovo ne bo po volji družinskih zdravnikov. Celjski zdravniki, ki so odpovedi zaposlitve zamrznili na podlagi obljube ministra za zdravje Aleša Šabedra, so vladi, ki lahko na koncu odloča o spornih vprašanjih, »dali čas« do 31. maja. Če najkasneje takrat ne bo potrjen aneks k splošnemu dogovoru, so napovedali, da bodo naslednji delovni dan vložili odpovedi.

Na ZZZS dodatnih izjav ne bodo dajali, ker da so bili v preteklih dneh deležni pritiskov in anonimnih žaljivih pisem s sovražnim govorom in grožnjami.

Pod enega je bil po navedbah ZZZS podpisan zdravnik družinske medicine. Na policijo so podali ovadbo zoper neznanega storilca, je tudi poročal Radio Slovenija. Odziv ministra Šabedra je sicer pričakovati po popoldanskem sestanku delovne skupine za družinsko medicino.

Komentarji: