Šarec bo razpis za vojaški šov ponovil

Tik pred pravnomočnostjo odločitve je obrambni minister Marjan Šarec spremenil svojo odločitev in zavrnil vse ponudbe.
Fotografija: Ministrstvo pod vodstvom Marjana Šarca bo ponovilo razpis. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo pod vodstvom Marjana Šarca bo ponovilo razpis. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, so le dan pred pravnomočnostjo zavrnili »vse ponudbe« za snemanje dokumentarno-realistične serije (deset epizod po 40 do 45 minut), saj so dobili le eno dopustno ponudbo oziroma je na koncu postopka za oddajo tega javnega naročila ostal le en ponudnik, ki bi bil sposoben to naročilo izpolniti. To je bilo podjetje Akademija Ris nekdanjega pripadnika Slovenske vojske Luke Zorenča, ki bi šov posnelo za 1,9-milijona evrov. Predvajali naj bi jo na Pro Plusu. 

Šarec je omenjenega ponudnika že izbral, a si je zaradi pritiska javnost, kot kaže, premislil. Odprtih je bilo namreč več vprašanj o zakonitosti in smotrnosti razpisa. Da je pričakovati takšen razplet, smo v Delu že napovedali.

Zorenč ima zdaj možnost pritožbe na spremenjeno odločitev, šele po tem pa bo javno dostopna dokumentacija, ki bo morda razjasnila še neodgovorjena vprašanja – je imel res zahtevane reference, kako močna je bila zaveza Pro Plusa, da bo šov predvajal na svojih televizijskih programih ...

image_alt
Kakšni interesi so vodili Šarčev razpis

Razpis naj bi čez nekaj časa ponovili – na ministrstvu pa menijo, da bodo cilj, ki ga hočejo doseči z izvedbo javnega naročila, dosegli s spremenjeno dokumentacijo glede oddaje javnega naročila, ki bo omogočala večjo konkurenčnost. 

»Naročnik bo v ponovljenem javnem naročilu zmanjšal število zahtevanih referenčnih dokazil, s katerimi ponudnik izkazuje produkcije s podobnim obsegom in vrsto primerljive serije, kot jih naročnik zahteva z razpisno dokumentacijo, s treh na dve. Prav tako bo naročnik podaljšal predvideni čas za izvedbo storitve za vsaj šest mesecev, posledično pa bo podaljšal tudi rok za realizacijo posameznih faz javnega naročila. Naročnik bo v ponovljenem javnem naročilu podaljšal še rok za prejem ponudb na 45 dni od datuma, ko bo v objavo poslano obvestilo o javnem naročilu. Ob spremenjenih pogojih javnega naročila naročnik upravičeno pričakuje, da bo zagotovil večjo konkurenčnost in posledično pridobil več ponudb,« so pojasnili na ministrstvu.

Še vedno pa je pričakovati, da bodo zahtevali predvajanje na televizijskih programih z nacionalnim dosegom. Cilj je namreč gledanost, je večkrat zatrdil Šarec.

Preberite še:

Komentarji: