SD-jeva izbira za kulturnega ministra je »nepopisan list« iz Trbovelj

Prvak SD Dejan Židan je akademskega kiparja Zorana Pozniča na sedežu stranke predstavil javnosti kot »dobro odločitev«.

Objavljeno
20. februar 2019 17.35
Posodobljeno
20. februar 2019 18.44
Kot je priznal Poznič, je doslej politično nedolžen, a z izkristaliziranim pogledom na kulturno dogajanje v državi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana – Med dvema možnostma, ali na mesto kulturnega ministra imenovati politično oziroma strankarsko visoko rangiranega človeka ali strokovnjaka, se je SD odločila za slednjega: na mesto ministra za kulturo predlaga dolgoletnega direktorja Delavskega doma Trbovlje Zorana Pozniča.

Popoldne je prvak SD Dejan Židan akademskega kiparja Pozniča na sedežu stranke predstavil javnosti kot »dobro odločitev«.

Poznič je politiki sicer sam ponudil roko in s tem, je dejal, zastavil tudi svoj ugled za ministrski položaj. Določeno tveganje s sprejemom »tega nepopisanega lista« iz Trbovelj seveda prevzema tudi SD ... 

Kot je priznal Poznič, je doslej politično nedolžen, a z izkristaliziranim pogledom na kulturno dogajanje v državi. Odgovornost, kako ministrstvo pripraviti na izzive 21. stoletja, je dejal, je velika. Imeni obeh novih državnih sekretarjev bosta znani v naslednjih dneh. SD je že predlagala dr. Tanjo Kerševan Smokvina, ime drugega kandidata bo znano do imenovanja ministra.
Bodoča državna sekretarka na ministrstvu za kulturo


Dr. Tanja Kerševan Smokvina je rojena leta 1973 v Šempetru pri Novi Gorici. Po končani srednji šoli NSC Nova Gorica (danes Gimnazija Nova Gorica) se je vpisala na Fakulteto za družbene vede, smer novinarstvo, na kateri je leta 1998 diplomirala z diplomskim delom z naslovom Koncentracija medijskega lastništva: primer slovenskih komercialnih televizij. Leta 2007 je na Fakulteti za družbene vede magistrirala, leta 2014 pa doktorirala z doktorsko disertacijo Diskurzi medijske politike Evropske unije: primer direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Leta 1995 se je zaposlila kot novinarka v časopisni hiši Delo, tri leta pozneje je postala vodja monitoringa programskih vsebin na Svetu za radiodifuzijo Republike Slovenije, kar je ostala vse do leta 2011, ko je bila imenovana za svetovalko direktorja AKOS. To funkcijo je opravljala do leta 2016, ko se je odločila, da »odide na svoje«.

Postala je samostojna raziskovalka in mednarodna svetovalka s področja medijev in medijske regulacije. Od leta 2016 kot gostujoča predavateljica predava na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, od leta 2018 pa je pridružena partnerica Mednarodne svetovalne družbe Wagner-Hatfield.