SDS in SNS nad Marjana Šarca s predlogom ustavne obtožbe

Poslanci SDS in SNS vložili predlog ustavne obtožbe zoper Marjana Šarca zaradi neuresničitve ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva.
Fotografija: Šarec vlada 100 dni
Odpri galerijo
Šarec vlada 100 dni

Poslanci SDS in SNS so vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade zaradi neuresničitve ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva, po tem ko so poslanci včeraj po burni razpravi nadaljnjo obravnavo predloga novele SDS zavrnili s 44 glasovi proti in 31 za.

Tomaž Lisec, poslanec SDS, je povedal, da materija sploh ni pomembno, ampak je pomembno, da se kot zakonodajalci odločijo, ali bodo spoštovali ustavo ali ne. »Gre za kršenje ustavnih načel zaradi ideologije levega dela političnega spektra, ki ne želi spoštovati ustavnega reda.« SNS se je po besedah Zmaga Jelinčiča predlogu ustavne obtožbe pridružila iz načelnih razlogov in ne vsebinskih, saj je po njihovem mnenju nujno spoštovati odločbe ustavnega sodišča.

Stranke SDS, SNS in NSi so vložitev predloga napovedovala že 10. decembra, a so se na koncu stranke opozicije odločile, da bodo počakale na obravnavo novele SDS v državnem zboru, s katero bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnega šolstva. Predlog ustavne obtožbe, o vložitvi katere odloča državni zbor z absolutno večino, in sicer 46 glasovi, je bil že takrat obsojen na neuspeh, zdaj pa je podporo odtegnila še NSi. »Potem ko je minister za izobraževanje Jernej Pikalo napovedal uresničitev odločbe ustavnega sodišča do začetka prihodnjega šolskega leta, v DZ ni potrebnih 46 glasov za izglasovanje ustavne obtožbe, ki je močno orodje opozicije. Če želimo, da tako ostane, jo je smiselno vlagati, če je zanjo dovolj podpore,« sporočajo iz NSi.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v odzivu na predlog ustavne obtožbe povedal, da ga je ta le spomnila, da imamo opozicijo in da tudi opozicija ne sedi križem rok, v te primeru pa da gre za poleno pod nogami in ne resen institut: »Ne vidim razloga, da bi bilo zdaj, ko je šele sto dni vlade, nujno dati ustavno obtožbo. Kot je povedal minister, bo ta vlada v prihodnje skušala to sodbo uresničiti. Moje stališče je vedno bilo, da je treba sodbe spoštovati. Tako zagotavljam pri odnosih s Hrvaško in tako zagotavljam tudi pri sodbah ustavnega sodišča.«

Zakonodajalec bi moral sicer ugotovljene protiustavnosti glede financiranja šolstva odpraviti že do 10. januarja 2016.

Komentarji: