V SDS vladi očitajo zimsko spanje, z referendumom gredo nad zakon o vladi

SDS vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi. Koalicija jim očitajo zavlačevanje.
Fotografija: Koliko podpisov so vložili, v SDS ne razkrivajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Koliko podpisov so vložili, v SDS ne razkrivajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V SDS so tik pred novinarsko konferenco poslanca SDS Branka Grimsa ob 15. uri vložili pobudo za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o vladi. Poudarjajo, da ne gre za skupno akcijo z aktivistom Vilijem Kovačičem, ki je prav tako zbiral podpise. Za to naj bi se odločili sami, pravijo. »Problematičen je, ker povečuje število ministrstev,« je navedel Grims in dodal, da gre za tri ministrstva, tri aparate in »ne samo en fikus«.

Ključna utemeljitev za zakonodajni referendum o zakonu o vladi je bila »nepopisna šlamastika« z naftnimi derivati, ki po njegovo dokazuje, da je ta vlada neoperativna. »Si predstavljate, da tako neoperativno vlado hočejo še širiti, da bo še bolj neoperativna, ljudje pa naj to plačajo,« je dejal še Grims, ki je navedel, da v poletni vročini vlada spi kot zimski medved v brlogu.

V poletni vročini vlada Roberta Goloba spi kot zimski medved v brlogu, trdi Grims. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V poletni vročini vlada Roberta Goloba spi kot zimski medved v brlogu, trdi Grims. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ta njihova poteza bo oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili v koaliciji Roberta Goloba, močno zamaknila, saj se bo zaradi poletnih počitnic zbiranje potrebnih 40.000 overjenih podpisov, ki sledi pobudi, podprti z 2500 podpisi, lahko začelo šele jeseni. A prav to bi lahko bila tudi voda na mlin SDS, saj bi tako lahko aktivirala svojo volilno bazo pred lokalnimi volitvami. V SDS so ob tem sicer zatrdili, da ne gre za zavlačevanje in da bodo potrebne podpise tudi zbrali.

Referendum pa si želijo izvesti skupaj s predsedniškimi oziroma lokalnimi volitvami, ko bi lažje dosegli zavrnitveni kvorum. »Ti referendumi potem praktično ne bi stali nič in upam, da bo toliko odgovornosti in razumnosti tudi pri vladajoči koaliciji,« je dejal Grims, ki je očitno ocenil, da bo za takšno odločitev potrebno vsaj soglasje predsednice državnega zbora, če ne tudi koalicijskih poslancev. Z dvotretjinsko večino je namreč mogoče izglasovati tudi rok izven predpisanih datumov.

»Prepričan sem, da bo pri kateremkoli referendumu na katerokoli temo prejšnja vlada dobila še eno lekcijo od ljudi, da jih v resnici nočejo, ne njih ne njihovih metod,« je do zdaj na to odgovarjal predsednik vlade Robert Golob, podobno pa so se v prvih komentarjih odzvale vse tri vodje koalicijskih poslanskih skupin. Vodja Golobovih poslancev Borut Sajovic je povedal, da taktiziranja in politična preigravanja napredka ne prinašajo, a hkrati jemljejo dragocen čas. Ta pa da je zahteven in odgovoren, a bodo naredili vse, da za draginjo najdejo ustrezne rešitve. »Delovali in odločali bomo transparentno,« je navedel in izrazil prepričanje, da se zgodba slabega polnjena bencinskih rezervoarjev ne bo ponovila.

»Gre za zavlačevanje dela vlade oziroma dela, kot si ga je vlada zastavila,« je nadaljeval vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, ki ocenil še, da je to zelo jasen pokazatelj, da se SDS še ni sprijaznila s porazom na volitvah ins tem, kar so ljudje z zelo veliko večino 24. aprila povedali, da si želijo drugačnega upravljanja z državo.

»Iz tega vidika bomo počakali, da se referendum odvije, vlada pa bo nedvomno v tem času delala tako, kot je bilo zastavljeno,« je še navedel.

Da se je prvič v zgodovini naše samostojne države zgodilo, da je bil na zakon o vladi vložen referendum, je spomnil vodja poslancev SD Jani Prednik. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Da se je prvič v zgodovini naše samostojne države zgodilo, da je bil na zakon o vladi vložen referendum, je spomnil vodja poslancev SD Jani Prednik. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Da se je prvič v zgodovini naše samostojne države zgodilo, da je bil na zakon o vladi vložen referendum, pa je spomnil vodja poslancev SD Jani Prednik in nadaljeval, da je bilo vsaki vladi doslej omogočeno, da si svojo organiziranost določi sama.

V NSi so spremembam zakona o vladi nasprotovali, a ob tem tudi napovedali, da ne nameravjo ovirati vlade pri tem vprašanju.

image_alt
Deseterica na zaslišanje, a vprašanje kdaj

Preberite še:

Komentarji: