»Še nikoli ni kašljalo toliko otrok« (VIDEO)

Pet mest z Zahodnega Balkana med desetimi najbolj onesnaženimi v Evropi.
Fotografija: Sarajevo je prekrit z umazanim zrakom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sarajevo je prekrit z umazanim zrakom. FOTO: Reuters

Zima ni prinesla samo mraza in teme, ampak tudi novo onesnaženje zraka. Številne raziskave potrjujejo, da je med najbolj ogroženimi evropskimi regijami Zahodni Balkan s kar petimi mesti med desetimi najbolj onesnaženimi v Evropi.Raven onesnaženosti se je še posebno dvignila v začetku decembra. Sarajevo je bilo v torek celo najbolj onesnaženo mesto na svetu, a če pogledamo daljše obdobje, je najslabši zrak v Tuzli (BiH), Pljevlji (Črna gora) in v treh makedonskih mestih: Skopje, Tetovo in Bitola. Nič kaj dosti bolje ni niti v Prištini z dvema premogovnikoma.

»V treh desetletjih poučevanja še nisem videla toliko otrok, ki bi kašljali,« je za AFP povedala Vesna Delevska, 56-letna učiteljica iz Skopja. »Ko je najhuje, nekateri starši sploh ne spustijo otrok v šolo.«


Tovarne, ogrevanje, avtomobili ...


Za številna omenjena mesta velja podobno – so v kotlinah, zato hribovski obroč zadrži onesnažen zrak s strupenimi izpusti. Dovolj zgovoren je samo primer Sarajeva s približno 150.000 avtomobili s povprečno starostjo osemnajstih let, problematični pa so tudi stare tovarne in neprimerno ogrevanje.

V torek je bilo Sarajevo celo najbolj onesnaženo mesto na svetu. FOTO: Reuters FOTO: AFP
V torek je bilo Sarajevo celo najbolj onesnaženo mesto na svetu. FOTO: Reuters FOTO: AFP


Prebivalci se pritožujejo, da politiki probleme najprej samo ignorirajo, nato pa sprejmejo kakšen ukrep brez vsakega učinka. Pretresljivo je poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da je strošek onesnaženja za države Zahodnega Balkana leta 2010 znašal 55 milijard dolarjev, v istem letu pa je v tej regiji zaradi slabega zraka umrlo 36.000 ljudi.

Da onesnaženost zraka v Sarajevu postaja vse bolj nerešljiv tudi politični problem, kaže nedavno prozorno izgovarjanje zastopnikov v skupščini Kantona Sarajevo, da gre pri visokih ravneh onesnaženja za lažni alarm. Kot je za bosansko-hercegovske medije dejal kantonalni zastopnik Zvonko Marić, je za alarmantno visoko raven onesnaženja krivo napačno merjenje izpustov. Na merilnem mestu v neposredni bližini ameriškega veleposlaništva so po njegovih trditvah za visoko raven onesnaženja krivi izpusti iz bližnje restavracije, kjer ponujajo na oglju pečene čevapčiče.


 

Čistilnik zraka stane 450 dolarjev


V Sarajevu so na začetku meseca namerili od 320 do 400 mikrogramov trdih delcev na kubični meter zraka. Za kako visoko vrednost gre, razkrije podatek, da so v Franciji za skrajno mejo določili 80 mikrogramov trdih delcev na kubični meter zraka, nato pa začnejo opozarjati javnost. »Očitno je nekdo presodil, da imajo prebivalci Sarajeva petkrat odpornejša pljuča kot ljudje v Parizu,« je bil za AFP nazoren Anes Podić iz bosanske okoljevarstvene organizacije Eko Akcija.

»Očitno je nekdo presodil, da imajo prebivalci Sarajeva petkrat odpornejša pljuča kot ljudje v Parizu.« FOTO: AFP
»Očitno je nekdo presodil, da imajo prebivalci Sarajeva petkrat odpornejša pljuča kot ljudje v Parizu.« FOTO: AFP


Edini, ki si manejo roke, so prodajalci dragih čistilnikov zraka. »Ljudje praznijo svoje denarnice,« je rekel prodajalec Vanco iz Skopja, celotnega imena pa ni želel razkriti. »Nekateri si celo izposojajo denar, še posebno družine z majhnimi otroki, samo da dobijo čistilnik zraka.«

Naprava stane 450 dolarjev, kar je za Zahodni Balkan precej visoka cena. Doma jih imajo predvsem premožnejši, revnejši pa zgolj upajo, da bo svež veter pregnal oblake onesnaženega zraka.

Komentarji: