Silvestrski poljub na prostem: živahno predvsem v Ljubljani, Mariboru in Kopru (FOTO)

Med tistimi, ki so v prestolnici silvestrovali na prostem, je največ meščanov in domačih gostov, od tujih pa obiskovalcev iz sosednjih držav.
Fotografija: Lansko silvestrovanje na prostem v Ljubljani. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Lansko silvestrovanje na prostem v Ljubljani. FOTO: Tomi Lombar

Prihod novega leta so po slovenskih krajih mnogi pričakali na praznovanjih na prostem. Največ se jih je tudi letos zbralo v prestolnici, kjer se je po prvih ocenah organizatorjev podobno kot lani zbralo okoli 50.000 ljudi, nebo pa je razsvetlil ognjemet. Živahno je bilo tudi v Kopru, kjer se je zbralo okoli 10.000 obiskovalcev.

Ob polnoči je nebo nad Ljubljano razsvetlil petminutni ognjemet z Ljubljanskega gradu. Rakete iz biorazgradljivih materialov so bile letos v barvi Ljubljane, to je zelena, in v silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra.

Medtem ko so se v nekaterih mestih, med drugim v Mariboru, Kopru in na Ptuju, letos ognjemetu odpovedali iz okoljskih ali drugih razlogov, se v Ljubljani kljub nekaterim pozivom za to niso odločili. Prepričani so, da bi v Ljubljani morebitno ukinitev velikega osrednjega ognjemeta nadomestili še številčnejši zasebni ognjemeti, ki so brez certifikatov in okolju bolj škodljivi. Praviloma ti zasebni ognjemeti tudi trajajo dlje kot ognjemet z Ljubljanskega gradu, občani pa jih izvajajo v strnjenih soseskah, kjer je pokanje še bolj moteče za tamkajšnje stanovalce in njihove hišne ljubljenčke, so navedli na Turizmu Ljubljana.

Tudi letos je na ljubljanskih trgih silvestrovalo približno 50.000 ljudi, ob upoštevanju tistih, ki so se zadrževali na nabrežjih in drugih površinah, pa blizu 100.000, kar je približno toliko kot lani.

Praznovanje novega leta na tromostovju v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić
Praznovanje novega leta na tromostovju v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić


Silvestrovanja so od 21. ure potekala na štirih ljubljanskih trgih. Osrednje na Kongresnem trgu je bilo namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev oz. vsem generacijam, ki so jih glasbeno zabavali Anabel, Nika Zorjan in Victory. Medtem je bilo silvestrovanje na Mestnem trgu tradicionalno namenjeno ljubiteljem popevk, nastopili so Maraaya & Jazzilaz in Klara Jazbec. Na Trgu francoske revolucije so na svoj račun prišli ljubitelji alternativne rock glasbe, zabavali so jih Super Action Heroes, Red Five Point Star in Elvis Jackson, program na Pogačarjevem trgu pa je bil namenjen ljubiteljem slovenskih izvajalcev popularne in narodno zabavne glasbe. Nastopili so Gala Kvintet in France in Krila.

V Ljubljani so sicer skupaj z dedkom Mrazom in drugimi pravljičnimi junaki prvi praznovali otroci, za katere so od 16. ure organizirano silvestrovanje na Kongresnem trgu, simbolično pa so vstopili v novo leto ob 17. uri.

Med tistimi, ki so v prestolnici silvestrovali na prostem, je največ meščanov in domačih gostov, od tujih pa obiskovalcev iz sosednjih držav. V decembru je v Ljubljani že deset let največ gostov iz Italije, sledijo gostje iz Hrvaške, Nemčije, Srbije in Avstrije. Na Turizmu Ljubljana ocenjujejo, da je Ljubljano v decembru obiskalo okoli milijon enodnevnih obiskovalcev.V Kopru je bilo veselo v tamkajšnji Taverni, kjer so obiskovalce v novo leto popeljali Lumberjack, Kingston in Buržuazija. Zabava se ni zaključila niti po polnoči, saj je drsališče na trgu ob Upravi za pomorstvo tik ob morju obratovalo do 3. ure. S podaljšanim urnikom je do 3. ure obratovala tudi Dežela okusov v parku Ikarus na Ukmarjevem trgu in na mandraču v Kopru.

Tokratno silvestrovanje je poleg domačinov privabilo tudi veliko obiskovalcev iz drugih koncev Slovenije. »Prišli smo zato, ker smo hoteli videti dogajanje na Obali in predvsem zato, ker smo hoteli videti Čudolandijo in na koncu koncev tudi Kingstone, ker so pa iz naših krajev,« je povedal Borut iz Tolmina.

Koper je postal magnet tudi za sosede onkraj meje. Giovanni iz Trsta je prišel z ženo in otrokoma, ki sta uživala na drsališču. »Preživljamo prelep večer,« je ocenil. Kot je dodal, so se za Koper odločili, »saj sem letos videl, da so Koper zelo dobro opremili in name je naredil lep vtis, tako lučke kot drsališče in tudi druge atrakcije«. Anja iz Kranja se je za spremembo odločila silvestrovati v Kopru: »Pogledali smo malo program, všeč nam je bilo pa smo sem prišli.«

Praznovanje novega leta na tromostovju v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić
Praznovanje novega leta na tromostovju v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić


Na najdaljšo noč v letu, ki je sicer minila brez ognjemeta, so prijetne zimske temperature, praznično vzdušje in dobra glasba po oceni organizatorjev v Koper privabili okoli 10.000 ljudi. Kot je povedal David Radej, je to primerljivo z lanskim letom, ko pa je bil v Kopru tudi ognjemet. Po njegovem mnenju je k dobremu obisku prispevalo tudi lepo vreme, veliko obiskovalcev pa je ves zadnji teden pritegnila Čudolandija. Tako so samo na otroškem silvestrovanju v nedeljo našteli več kot 4000 obiskovalcev.

Bogato dogajanje v Kopru ne bo pojenjalo niti na novega leta dan. Novo leto so na organiziranih silvestrovanjih na prostem pričakali tudi drugod po Sloveniji, med drugim v Mariboru, Celju, Kranju in na Bledu.

Že silvestrski dan so zaznamovali nekateri tradicionalni dogodki, namenjeni bolj drznim. V ponedeljek opoldne so že deseto leto zapored najpogumnejši skočili v Blejsko jezero, ob 13. uri pa so se šestič zapored hrabri plavalci prepustili svežini Planšarskega jezera na Jezerskem. Na Obali bodo danes obeležili že 15. novoletni skok v morje, tradicijo novoletnega potopa v tamkajšnje jezero so ohranili tudi v Velenju, v Celju pa bodo na novega leta dan hrabri plavalci skočili v Savinjo.

Praznovanje novega leta na tromostovju v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić
Praznovanje novega leta na tromostovju v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić


Pahor v poslanici povabil k medsebojnemu spoštovanju, Šarec spomnil na zapostavljene


Predsednik republike Borut Pahor je v novoletni poslanici državljanke in državljane povabil k sodelovanju in medsebojnemu spoštovanju. »Bodimo našim otrokom zgled ponosnega naroda in velike domovine, kjer je dovolj prostora za vse,« je pozval. Tako mi kot naši otroci moramo po njegovih besedah vedno držati skupaj. Vedno nas mora prevzemati duh skupnosti, pripadnosti in odgovornosti eden za drugega, je dejal.

Nihče ne ve, kaj nam bo prineslo novo leto in ravno v tem je čar. V letu, ki prihaja, bodimo drug drugemu ljudje, ne gojimo starih zamer in če sočloveku ne moremo pomagati, mu tudi ne škodujmo, je v novoletni poslanici poudaril predsednik vlade Marjan Šarec. »Vsak od nas lahko komu omogoči lepši dan,« je dodal.

Leto 2018 si bo vsak izmed nas zapomnil po svoje. Bili so lepi, a tudi zelo težki trenutki, življenje pač ne prizanaša nikomur s preizkušnjami. Če bi nam bilo ves čas lepo, se tega ne bi zavedali in bi nam vse postalo samoumevno. A težave nas krepijo, nam pomagajo iskati rešitve in biti ves čas aktivni, je v poslanici, objavljeni na spletnih straneh vlade, zapisal Šarec.
Kot je dodal, sta za nami dva lepa praznika, verski praznik božič in državni praznik dan samostojnosti in enotnosti. Oba nas spominjata, da nič ni podarjeno in se mora vsak izmed nas truditi za mir in razumevanje.

Spomnil se je tudi na tiste, ki jim prazniki ne prinesejo veselja. Morda ne mrejo praznovati, ker so na delovnih mestih, osamljeni, bolni, morda so izgubili ljubljeno osebo, ali pa se soočajo z različnimi težavami, na katere drugi sploh ne pomislijo. »Tudi vas imam nocoj v mislih in vam želim, da bi vse, kar je slabega minilo in postalo le grenak spomin, ki počasi bledi,« je zapisal. Vsem državljanom in državljankam je v letu 2019 zaželel vsega dobrega in izpolnitev čim več zadanih ciljev. »Naj vas morebitne slabe stvari ne potrejo, temveč vam dajo novega zagona. Naj bo leto 2019 uspešno za Slovenijo, za nas vse,« je sklenil Šarec.

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je v novoletni poslanici poudaril, da moramo skupaj prevzeti odgovornost za prihodnost. »Strahu, ignoranci in uklanjanju pragmatizmu se je treba zoperstaviti,« je dodal. Prepričan je, da bo leto 2019 boljše, če se bomo zavzeli za vrednote solidarnosti, pravičnosti, sočutnosti in strpnosti.

Komentarji: