Zdravniki 11. januarja z opozorilno stavko

Sestanek stavkovnega odbora Fidesa. Zdravniki so predstavili stavkovne zahteve, med drugim zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij.
Fotografija: »Prišli smo do točke, ko v središču ni več bolnik oziroma odnos med bolnikom in zdravnikom, ampak politično obračunavanje, napadi na zdravnike in prazne politične obljube,« je dejal Gregor Zemljič. FOTO: Zajem zaslona
Odpri galerijo
»Prišli smo do točke, ko v središču ni več bolnik oziroma odnos med bolnikom in zdravnikom, ampak politično obračunavanje, napadi na zdravnike in prazne politične obljube,« je dejal Gregor Zemljič. FOTO: Zajem zaslona

Če ste pri zdravniku naročeni 11. januarja, se prenaročite, takrat pa nikar niti ne zbolite. Zdravniki bodo namreč na ta dan stavkali. Obravnavali bodo samo nujna stanja, mlajše od 18 let in starejše od 65 let. Stavka bo opozorilna, a jo bodo ponovili, če ne bo uslišana njihova zahteva po odpravi novih plačnih razmerij.

Čeprav se bodo zdravnikom po parafiranem dogovoru s sindikati zdravstva in socialnega varstva plače dvignile od enega do pet plačanih razredov (in za enega v aprilskem dvigu plač v javnem sektorju) – odvisno od njihovega naziva – pa ostajajo nezadovoljni. Ker bodo pri dvigu plač najmanj odnesli najstarejši, najbolj izkušeni zdravniki in se bodo torej pojavila nova plačana nesorazmerja znotraj zdravniškega poklica med mlajšimi in starejšimi, vlada pa jim glede tega ni hotela prisluhniti, bodo januarja stavkali. »Žal smo prišli do točke, ko v središču ni več bolnik, kot je v razvitih zahodnih državah navada. Žal so v središču politično obračunavanje, razne prazne politične obljube in vedno pogostejši napadi na zdravnike,« je po včerajšnjem glavnem stavkovnem odboru sindikata Fides povedal Gregor Zemljič. Politika po njegovem odganja zdravnike iz javnega zdravstvenega sistema.

Stavkovne zahteve

Zato zahtevajo, da se vlada javno in jasno opredeli, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki in da ostro obsodi kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in zdravstvenim osebjem in da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v reformo in oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

Druga stavkovna zahteva je takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij brez ustvarjanja novih nesorazmerij najkasneje do 1. aprila 2023. Pri zdaj načrtovanem dvigu plač gre po besedah Zemljič za omalovažujoči odnos do najbolj izkušenih zdravnikov, do tistih, ki opravijo 44 odstotkov dela, če v to vključimo še odgovornost, uvajanja novosti v medicino, prenosu znanja na mlade in reševanje najtežjih primerov, pa še bistveno več.

Zahtevajo tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov, ki bo vključevala nova delovna mesta starejši specialist in starejši zobozdravnik brez specializacije z licenco in s pripadajočimi posebnimi pogoji dela. Poleg tega naj se udejanji zaveza stavkovnega sporazuma iz leta 2016, in sicer prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu izničijo.

Zadnja stavkovna zahteva pa je dosledno upoštevanje standardov in normativov. Ob tem v Fidesu pričakujejo tudi vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te standarde in normative presegajo.

Z izjemo plačnega dviga pa razrešitev ostalih zahtev pričakujejo takoj ob podpisu stavkovnega sporazuma z vlado oziroma po dogovoru z njo.

Za nadaljevanje pogajanj

»Poudarili bi radi, da je stavka napovedana za boljši zdravstveni sistem, za spočite, strokovno usposobljene in predane zdravnike, zadovoljne bolnike. Takoj moramo stopiti skupaj in narediti odločne korake, da preprečimo izredne razmere,« je dejal Zemljič, podpredsednik Fidesa.

Anketa med njihovim članstvom je pokazala, da je več kot polovica zdravnikov za stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev. Vendar pa je v tej situaciji, v kakršni je trenutno zdravstveni sistem, ko lahko že najmanjša dodatna motnja povzroči nove nevšečnosti, prevladalo mnenje o enodnevni stavki. So jo pa pripravljeni zaostrovati vse do uslišanja zahtev.

Če bi na vladni strani želeli, da stavke 11. januarja ne bo, morajo do takrat z zdravniki zaključiti pogajanja. Ta bi se morala torej začeti že takoj. Zdravniki so namreč pogajanja želeli ves čas nadaljevati, a jih je vladna stran samovoljno zaključila. Fides zahteva dvig plač za pet plačanih razredov za vse zdravnike in zobozdravnike (plus aprilski dvig, ki je že dogovorjen).

Odziv ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana se pričakuje na današnji tiskovni konferenci ob 9.30 uri.

Zdravniki so nazadnje stavkali novembra 2016.

Izjavo predstavnikov Fidesa smo prenašali v živo:

Komentarji: