Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sindikat podprl napovedano stavko na RTVS, začel se je pogajalski proces

Stavka bo v ponedeljek, z njo zaposleni med drugim zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo in pogajanja o dvigu najnižjih plač.
Na RTV Slovenija bo stavka. FOTO: Blažž Samec
Na RTV Slovenija bo stavka. FOTO: Blažž Samec
STA
20. 5. 2022 | 17:45
20. 5. 2022 | 18:50
5:11

Konfederacija sindikatov javnega sektorja podpira zaposlene na RTVS, ki bodo v ponedeljek začeli opozorilno stavko. So tarča političnega obračunavanja, posegov v uredniške odločitve in programsko shemo, menijo. Potem ko sta koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in sindikat novinarjev napovedala stavko, se je danes začel pogajalski proces.

Z opozorilno stavko, ki so jo vodstvu javnega zavoda napovedali 13. maja, zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in socialni dialog. Njihova zahteva je, da je stavka plačana.

Kot posebne stavkovne zahteve navajajo umik predlaganih sprememb statuta zavoda, h katerim je programski svet zavoda že dal soglasje, nadzorni svet pa naj bi jih sprejel v sredo. Vodstvo naj nadalje poskrbi za izpolnitev še neuresničenih zavez vlade o financiranju zavoda na podlagi sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018, so navedli. Če sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev ne bo sklenjen do 30. maja, zahtevajo odstop generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča.

»Potem ko smo leto dni spremljali poskuse izčrpavanja Slovenske tiskovne agencije, ki s svojo javno službo pomembno prispeva k informiranju vseh državljank in državljanov, je vse bolj pod vprašajem tudi obstoj največje in edine javne radiotelevizije v državi,« so opomnili v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Ostro obsojajo vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti poskuse popolnega političnega prevzema RTVS. Glede na to so se dejavno vključili v pogajalski proces za razreševanje stavkovnih zahtev zaposlenih na RTVS.

image_alt
Samovoljno in tiho poseganje v delovanje MMC

Napoved stavke za ponedeljek po njihovih navedbah ostaja, prav tako tudi stavkovne zahteve novinark in novinarjev, kolektivov in drugih zaposlenih, ki že več mesecev opozarjajo, da so razmere na javnem zavodu daleč od običajnih. »Stavka ni uperjena proti poslušalcem, gledalcem in bralcem RTV servisa, namenjena je zagotovitvi avtonomije novinarstva ter spoštovanja medijske in delovne zakonodaje, saj je to v interesu vseh državljank in državljanov,« so pojasnili.

Po njihovih besedah je žalostno in skrajno zaskrbljujoče, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih predpisov zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi namreč morale biti temeljne naloge vodstva RTVS, so zapisali.

Pogajalski proces se bo po dogovoru obeh strani nadaljeval v torek

Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV. FOTO: Voranc Vogel
Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV. FOTO: Voranc Vogel

Generalni direktor RTVS Grah Whatmough je po pogovoru s stavkovnim odborom zagotovil, da pravica javnosti do obveščenosti v času stavke ne bo okrnjena. Vodstvo zavoda je po njegovih besedah seznanjeno s stavkovnimi zahtevami. Ponovil je, da marsikatero stavkovno zahtevo v povezavi z uresničevanjem ekonomskih in socialnih pravic delavcev ter interesi iz dela že izvajajo. V naslednjem tednu bodo po njegovi napovedi potekala pogajanja za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, so sporočili z RTVS.

Vodstvo si po besedah Graha Whatmougha nenehno prizadeva za socialni dialog z vsemi tremi sindikati in drugimi socialnimi partnerji znotraj javnega zavoda. Ob tem vse socialne partnerje vabi k nadaljevanju pogovorov, kar vidi kot edini način za izboljšanje pogojev dela in delovnega okolja.

Podporo napovedani opozorilni stavki izraža tudi aktiv novinarjev Radia Maribor. Spomnili so, da so že večkrat izpostavili nedopustne posege v novinarsko in uredniško avtonomijo. Prav tako so večkrat izrazili zaskrbljenost zaradi krčenja možnosti za delovanje javne RTVS v interesu javnosti ter podprli kolege iz informativnega programa TV Slovenija in uredništva Multimedijskega centra. Dodali so, da tudi položaj na Radiu Maribor zaradi nenadomeščanja upokojitev in posledične kadrovske stiske vzbuja čedalje več skrbi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine