Sklep peterice poslancev: enotnost

Stranka voli novega predsednika, a ne nujno nove koalicije.
Fotografija: »Opažam, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra,« je Erjavec nedavno vzel v bran ministra Gantarja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
»Opažam, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra,« je Erjavec nedavno vzel v bran ministra Gantarja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Na dan, ko so delegati izrednega volilnega kongresa Desusa začeli dopisno glasovanje, je poslanska skupina Desusa poudarila, da so sprejeli dogovor, da želijo še naprej ostati enotni. V tekmi za predsedniško mesto so sicer v večini že javno podprli Karla Erjavca, a vnovič poudarjajo, da odločitev o obstanku ali odhodu iz koalicije ni stvar enega človeka, temveč bodo o tem odločali organi stranke. Njen novoizvoljeni predsednik – poleg Erjavca se za to mesto poteguje še Srečko Felix Krope – naj bi na to temo sicer že kmalu po izvolitvi sklical klavzuro.

Do špekulacij, da bi stranke LMŠ, SD, Levica in SAB ponudile možnost mandatarskega mesta Karlu Erjavcu, če bi v nasprotju z Jožetom P. Damijanom zbral 46 poslanskih glasov, pa so Desusovi poslanci precej skeptični. »Zdi se mi skrajno neverjetno, da bi bil mandatar ali pozneje predsednik vlade nekdo, ki ima v državnem zboru pet poslancev. To je kvadratura kroga, ki je tudi Erjavec ne bo mogel rešiti,« meni Robert Polnar, ki je povedal, da ga Koalicija ustavnega loka ne zanima. Že pred časom pa je za Delo dejal, da na njegov glas Damijan nikakor ne more računati.

Poslanec Desusa Branko Simonovič pa pravi, da so v poslanski skupini enotni in skrbijo za izvajanje koalicijskega sporazuma oziroma za uresničevanje strankinih predlogov. V Desusu večinoma poudarjajo, da so z njimi zadovoljni, moti pa jih odpiranje ideoloških tem. Vztrajali naj bi tudi pri imenovanju Uroša Prikla na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje in razrešitvi Tine Bregant s tega mesta, ki ga je predlagal njihov minister za zdravje Tomaž Gantar, a realizaciji te poteze v vladi menda nasprotujeta SDS in tudi NSi. »Ministrstvo za zdravje je pripadlo nam in mi podpiramo svojega ministra,« je komentiral poslanec Ivan Hršak in napovedal, da bodo pri tem vztrajali.

Kot smo že poročali, pa poslanci Desusa niso najbolj naklonjeni niti pogovorom Karla Erjavca, ki jih vodi tako s koalicijskimi kot z opozicijskimi predstavniki, saj bi se moral po njihovo najprej osredotočiti na svojo izvolitev na čelo stranke. »Čudno se mi zdi, da še ni izvoljen za predsednika, pa se obnaša kot predsednik,« je bil včeraj oster še Polnar, medtem ko je Erjavcu vodja poslanske skupine Franc Jurša priporočil, naj še zadnje dni pred iztekom volitev za individualne funkcije v Desusu dela za to, da bo tudi izvoljen za predsednika.

Izpolnjene glasovnice delegati lahko po pošti pošljejo na naslov stranke do vključno torka, izide pa bodo javno razglasili 5. decembra.

Preberite še:

Komentarji: