Slišati sliko, videti zvok

Na Slovenskem gledališkem inštitutu predstavitev knjige o zgodovini radijske igre pri nas
Fotografija: Slovenska radijska igra na prelomni točki. Foto Tadej Regent Delo
Odpri galerijo
Slovenska radijska igra na prelomni točki. Foto Tadej Regent Delo

Ljubljana – Na Slovenskem gledališkem inštitutu bodo danes ob 11. uri predstavili knjigo Aleša Jana Slišati sliko, videti zvok o zgodovini radijske igre pri nas.

Avtor obravnava pot radijske igre pri nas od njenih začetkov do danes. Delo je »hibrid med zgodovinjenjem, teoretizacijo in pričevanjem o tem pomembnem mediju in zvrsti slovenske sodobne besedne in medijske umetnosti«, je zapisal recenzent dr. Tomaž Toporišič.
Matej Venier, avtor spremne besede, pa meni, da »je slovenska radijska igra na prelomni točki, ko bo bodisi izginila kot kačji rep ali pa bo dobila nove spodbude«. In da Janovo delo prihaja v pomenljivem času, ob 90. obletnici Radia Slovenija in morda v zadnjem trenutku, ko ima sodobna slovenska radijska igra še kontinuirano in neposredno povezavo z njenimi umetniškimi in razvojnimi dosežki skozi devetdesetletno zgodovino. Janova knjiga je neizbrisen pomnik slovenske radijske igre in umetniške produkcije Radia Slovenija, nedvomno pa bo pripomogla tudi k temu, da bodo ustvarjalci slovenske radijske igre poiskali prave odgovore na težave, v katerih se je znašla.
Aleš Jan je z Radiem Ljubljana sodeloval že od leta 1950 naprej kot otroški igralec, potem kot režiser, na AGRFT je redni profesor. Njegov opus obsega več kot 600 radijskih iger in več kot 50 gledaliških režij, za svoja dela je bil večkrat nagrajen. Na predstavitvi bosta sodelovala avtor in pisec spremne besede. .

Komentarji: