Sporna depeša menda »solo akcija« Ukoma

Levica zaradi depeše zahteva odstop zunanjega ministra Anžeta Logarja. Tudi koalicijski partnerji z vsebino niso najbolj zadovoljni, v Desusu so se od nje že distancirali.
Fotografija: Zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil predhodno seznanjen. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil predhodno seznanjen. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so Svetu Evrope (SE) v torek poslali odgovor na prijave civilnodružbenih partnerjev, ki se zavzemajo za svobodo medijev in zaščito novinarjev. V depeši Urad vlade za komuniciranje (Ukom) na treh straneh oriše svoje videnje zgodovine medijev v Sloveniji in njihovo ozadje.

Z zunanjega ministrstva so sporočili, da je »Vlada RS v okviru svojih pristojnosti in možnosti prek portala Sveta Evrope odgovorila na objavljeni članek na istem portalu. Omenjeno pojasnilo ni bilo pripravljeno na MZZ, ga je pa ministrstvo skladno z uveljavljeno diplomatsko prakso posredovalo prek svojega diplomatskega predstavništva na Svet Evrope. Vlade držav članic Sveta Evrope imajo možnost, da na platformo posredujejo odzive na objave o domnevnih kršitvah medijske svobode, ki jih tja prijavljajo bodisi posamezni novinarji bodisi stanovska združenja. Nekatere države na te zapise ne odgovarjajo, Slovenija se je v tem primeru odzvala.«

Vsebina je dvignila precej prahu. Vodja Ukoma Uroš Urbanija je za Delo povedal, da po njegovem mnenju minister za zunanje zadeve Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi o tem vedeli nič premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade.

Po besedah Urbanije je šlo v tem primeru za jasno proceduro, ki ji sledijo tudi sicer – vladni urad za komuniciranje prejme novinarska vprašanja in nanje odgovori, ne da bi o tem posebej obveščal visoke vladne funkcionarje. Stranka Desus se je od vsebine že distancirala, potrdili so, da predhodno o njej niso bili obveščeni.

Predsednica Desusa Aleksandra Pivec bo o vsebini, avtorju in načinu, kako in komu je bila depeša poslana, odprla tudi vprašanja znotraj koalicije. Z NSi so sporočili, da z depešo predhodno niso bili seznanjeni, in dodali, da bodo zaradi razjasnitve celotne situacije, vključno z vsebino in avtorstvom depeše, zato najprej zahtevali dodatna pojasnila znotraj koalicije. V SMC pričakujejo odgovor, kdo je avtor pisanja, predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa se je od zapisanega distanciral že v sredo zvečer, rekoč, da ima vlada te dni preveč dela, da bi se ukvarjala z medijskim poročanjem.

Janez Janša na družbenih omrežjih pogosto obračunava z novinarji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Janez Janša na družbenih omrežjih pogosto obračunava z novinarji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Depeša škodljiva za ugled Slovenije


Stališče opozicije je jasno – vsebina močno krni ugled Slovenije, Levica zato zahteva odstop zunanjega ministra. V LMŠ pismo ocenjujejo kot skrajno nedopustno in neprimerno, obenem pa ruši tudi mednarodni ugled Slovenije. Prav tako pa je nedopustno vmešavanje politike v svobodno delo novinarjev in tega v demokraciji ne moremo dopustiti, je poudaril Nik Prebil.

Konceptualen odmik na področju zunanje politike po oceni poslanca SD Matjaža Nemca presega meje tistega, kar je lahko orodje pri uveljavljanju diplomatskih težišč. Na seji od Logarja pričakuje pojasnilo, ali je odgovor vlade mogoče razumeti kot krepitev politične agende z uporabo diplomatskega omrežja. Nemec se namreč sprašuje, ali je v Sloveniji takšno stanje duha, da lahko SDS »uzurpira diplomatske poti«, da uveljavlja svoje prioritete.

Napade na slovensko novinarstvo, medije, posameznike ter nekdanje in sedanje novinarje obsojajo tudi v SAB, poroča STA. Kot je dejal poslanec Andrej Rajh, je izvajanje pritiska na svobodo medijev nedopustno, saj gre za kršenje pravice javnosti do obveščenosti. Pismo razumejo kot zlorabo oblasti in države v politične namene.

Vsebina depeše je dvignila precej prahu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vsebina depeše je dvignila precej prahu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Na družbenih omrežjih obračunavanje z novinarji


SD, Levica, LMŠ, in SAB so zahtevale sklic nujne skupne seje odbora za kulturo ter za zunanjo politiko zaradi »neprofesionalnega in za ugled Slovenije škodljivega odziva MZZ na opozorila komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović v zvezi z omejevanjem svobodnega in neodvisnega novinarskega dela v Republiki Sloveniji.«

Prav s tem se je vse skupaj tudi začelo. Slovenski premier Janez Janša družbena omrežja sicer redno izkorišča za diskreditacijo novinarjev in medijskih hiš, ki niso po godu SDS, zadnji v vrsti so bili Slovenska tiskovna agencija, Delo in RTV Slovenija. Na platformi Sveta Evrope so partnerske organizacije – Mednarodni inštitut za tisk, organizacija Article 19, Evropska radiodifuzna zveza ter Evropska in mednarodna novinarska zveza – 7. aprila zato opozorile, da je Janša napadel slovensko nacionalno radiotelevizijo, katere novinarji da so »preveč dobro plačani, da jih je preveč in da javna televizija širi laži«.

Z depešo, ki so jo prvi objavili na portalu Necenzurirano.si, so »vrnili udarec« in prek Sveta Evrope »pojasnili«, kako so člani Udbe ohranili nadzor nad slovenskimi mediji, še posebej časopisom Delo in RTV Slovenija. Navajali so tudi ustavnega pravnika Mateja Avblja, ki je dejal, da so opozorila zaradi fizičnih napadov na novinarje javne televizije lahko samo znak paranoje oziroma da novinarji v resnici ne želijo slišati kritik na svoje delo.

Komentarji: