Sporna zaposlitev Marka Bošnjaka na Zavodu za zaposlovanje?

Nekdanji viceguverner Banke Slovenije bo z avgustom začel službovati kot namestnik direktorja Zavoda za zaposlovanje, s katerim se poznata osebno.
Fotografija: Marko Bošnjak, nekdanji viceguverner Banke Slovenija. FOTO: Banka Slovenije 
Odpri galerijo
Marko Bošnjak, nekdanji viceguverner Banke Slovenija. FOTO: Banka Slovenije 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi medijskih objav začela preiskavo zaposlitve nekdanjega viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka na Zavodu za zaposlovanje, poroča Televizija Slovenija. Bošnjak, ki je Banko Slovenije uradno zapustil zaradi osebnih razlogov, neuradno pa zaradi utaje davkov, bo namestnik direktorja zavoda Mitje Bobnarja, s katerim se poznata osebno.

Bošnjak naj bi na zavodu za zaposlovanje začel delati avgusta, njegova plača pa bo skoraj 4000 evrov bruto, je razkrila Televizija Slovenija in navedla, da je bil Bošnjak Bobnarju – za direktorja zavoda ga je imenovala nekdanja vlada konec januarja – mentor pri diplomski nalogi. Zaradi tega je zaposlitev začela preverjati KPK. 

Na zavodu so pojasnili, da so kadrovski postopek vodili v skladu z veljavno zakonodajo (oglas za delovno mesto je bil na vseh območnih enotah zavoda objavljen 6. maja), Bošnjak pa je službo dobil za določen čas od 1. avgusta do konca direktorjevega mandata, torej za petletno obdobje oziroma do leta 2025, še navaja Televizija Slovenija


KPK: Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto


Spomnimo, Bošnjakov odstop maja letos s položaja viceguverjerja Banke Slovenije je sledil lanski ugotovitvi KPK, da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Banka Slovenije se je na KPK obrnila, saj neplačevanja davkov za razliko od KPK ne more preveriti pri Finančni upravi RS (Furs)

KPK je pridobila podatke od Fursa in urada predsednika, ki je pristojen za postopek imenovanja viceguvernerjev, ki jih imenuje DZ, a se v ugotovitvah ni opredelila do elementov sumov kršitev davčne zakonodaje. Sredi lanskega decembra je sporočila le, da bi moral Bošnjak sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi lahko zavrnil očitke, ter da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto. 

Komentarji: