Za NIJZ Hrvaška varna država, minister Hojs: Širjenje je alarmantno

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Pred kratkim je bil žarišče otok Brač. FOTO: Tom Dubravec/Cropix 
Odpri galerijo
Pred kratkim je bil žarišče otok Brač. FOTO: Tom Dubravec/Cropix 



18.34 Papež državam v boju proti covidu-19 pomagal z ventilatorji

Papež Frančišek je državam, ki se spopadajo z novim koronavirusom, daroval 35 medicinskih ventilatorjev, so danes sporočili iz Vatikana. Med 13 državami je večina latinskoameriških. Po štiri ventilatorje je daroval Haitiju, Braziliji in Venezueli. V Argentini rojeni Frančišek je ob tem dejal, da želi »konkretno izkazati bližino z državami, ki jih je prizadela pandemija covida-19, predvsem tistimi, katerih zdravstveni sistemi imajo več težav«.

17.00  Srbiji prodajajo ponarejene negativne teste na novi koronavirus

Državljani Severne Makedonije, ki se preko letališča v Nišu vračajo v domovino, so makedonski policiji prijavili, da jim na niškem letališču ponujajo ponarejene negativne teste za novi koronavirus po ceni 50 evrov. Ponarejene teste naj bi bilo možno kupiti tudi na bencinskih črpalkah na jugu Srbije.

16.58 Nemška vlada turistom, rešenim med epidemijo, pošilja račune

Nemški turisti, ki so zaradi izbruha novega koronavirusa obtičali v tujini in so se v domovino vrnili s pomočjo vlade, so začeli prejemati račune v višini od 200 do 1000 evrov. Nemška vlada je pri vrnitvi v domovino pomagala okoli 67.000 turistom, ki so obtičali v tujini, ker so države zaradi širjenja novega koronavirusa začele zapirati meje. Zdaj jim je začela izstavljati račune. Vlada pričakuje, da bo na ta način zbrala okoli 40 odstotkov od 94 milijonov evrov, kolikor jih porabila za to obsežno operacijo.

Stroške bodo porazdelili. Turistom, ki so jih prepeljali s Kanarskih otokov in severne Afrike, bodo izstavili račun za 200 evrov. Pot iz južne Afrike in Karibov bodo zaračunali 500 evrov. Še sto evrov več bodo plačali tisti, ki so jih rešili iz Južne Amerike in Azije. Največ, 1000 evrov, bodo morali odšteti Nemci, ki so jih prepeljali iz Avstralije in Nove Zelandije.

Italijanska uprava za civilno letalstvo je sporočila, da do nadaljnjega na krovu letal ni dovoljena kabinska prtljaga, kot so kovčki in potovalke. FOTO: Ciro Fusco/Afp
Italijanska uprava za civilno letalstvo je sporočila, da do nadaljnjega na krovu letal ni dovoljena kabinska prtljaga, kot so kovčki in potovalke. FOTO: Ciro Fusco/Afp


16.47 V Srbiji 193 novih okužb s koronavirusom, v Severni Makedoniji 163

V Srbiji in Severni Makedoniji so znova zabeležili po več kot sto novih okužb z novim koronavirusom. V Srbiji so jih v zadnjih 24 urah potrdili 193, v Severni Makedoniji pa 163. S 193 novimi okužbami je skupno število primerov v Srbiji naraslo na 13.565. V zadnjem dnevu pa je zaradi covida-19 umrla še ena oseba, vse skupaj 265. Aktivno okuženih je 1086 ljudi, na ventilatorjih je 26 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19.

V Severni Makedoniji pa so potrdili še 163 okužb z novim koronavirusom, od tega 70 v Skopju. Vse skupaj se je v tej državi okužilo 5758 ljudi, 2206 ljudi jih je ozdravelo. Aktivnih okužb je še 3284. Zaradi covida-19 so v zadnjih 24 urah umrli še trije ljudje, vse skupaj 268.

15.54 Protitelesa proti koronavirusu ima petina Moskovčanov

Protitelesa proti novemu koronavirusu je razvila približno petina Moskovčanov, ki so sodelovali v raziskavi prisotnosti protiteles med prebivalstvom, so danes sporočile moskovske oblasti. V raziskavi je sodelovalo več kot 90.000 prebivalcev Moskve. »Protitelesa proti novemu koronavirusu ima 19,9 odstotka Moskovčanov,« je danes povedala namestnica župana ruske prestolnice Anastazija Rakova, ki je pristojna za področje zdravja. Približno tretjina tistih, ki so bili pozitivni na testiranju, je protitelesa razvila v preteklem mesecu, je dodala Rakova. Moskva, ki ima po nekaterih ocenah okoli 12,5 milijona prebivalcev, velja za najhuje prizadeto območje v Rusiji v epidemiji covida-19. Omejitve gibanja, namenjene zajezitvi novega koronavirusa, so odpravili pred tremi tedni.

Hrvaška je kljub porastu novih okužb še varna država, ker so žarišča izven turističnih krajev. FOTO: Andrej Isakovic/Afp
Hrvaška je kljub porastu novih okužb še varna država, ker so žarišča izven turističnih krajev. FOTO: Andrej Isakovic/Afp


15.45 NIJZ: Hrvaška kljub porastu novih okužb ostaja varna država

Hrvaška je kljub porastu novih okužb še varna država, ker so žarišča izven turističnih krajev. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato potovanj v to sosednjo državo ne odsvetuje, je danes v izjavi za javnost povedala Eva Grilc z NIJZ. Pojasnila je še, da so danes kontaktirali zagrebški inštitut za javno zdravje, kjer so potrdili, da število obolelih narašča, vendar Hrvaška ostaja še naprej varna država.

»Večina obolelih je v znanih žariščih, ki med seboj niso povezana, in jih ni v turističnih krajih. Hrvaška je tako še na zemljevidu varnih držav. 14-dnevna kumulativna incidenca znaša okoli 5,7 na 100.000 in zaenkrat potovanj na Hrvaško ne odsvetujemo,« je dejala. Vsekakor pozivajo tiste, ki potujejo na Hrvaško, k previdnosti in spremljanju stanja v sosednji državi. Iz Hrvaške danes poročajo o 56 novih okužbah z novim koronavirusom, na NIJZ pa budno spremljajo tudi razvoj epidemije pri južnih sosedih.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je izrazil prepričanje, da bo Hrvaška naredila vse, da omeji širjenje novega koronavirusa, ki je po njegovih besedah »v zadnjih dneh alarmantno, tukaj moramo biti iskreni«. »Ne pričakujte pa, da bi slovenska vlada ali pa sam osebno dajal kakršnekoli odpustke, ne glede na to, da Slovenci radi dopustujejo na Hrvaškem, da imajo tam nepremičnine,« je zagotovil. Po ministrovih besedah se bo vlada tudi v primeru sosednje Hrvaške dosledno držala epidemioloških priporočil s ciljem, da zavaruje Slovenijo pred drugim valom epidemije.

Hrvaška ostaja še naprej varna država. FOTO: Denis Lovrovic/Afp
Hrvaška ostaja še naprej varna država. FOTO: Denis Lovrovic/Afp


15.05 Na Brdu pri Kranju se prihodnji teden ne bodo sestali voditelji balkanskih držav

Vrh procesa Brdo-Brioni, ki naj bi ga v ponedeljek na Brdu pri Kranju gostil predsednik republike Borut Pahor, je odpovedan zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v balkanskih državah. Nov datum srečanja za zdaj ni znan. Udeležbo na srečanju so sicer potrdili vsi predsedniki držav, ki sodelujejo v pobudi: hrvaški predsednik Zoran Milanović, albanski predsednik Ilir Meta, predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Šefik Džaferović in člana predsedstva Milorad Dodik in Željko Komšić, črnogorski predsednik Milo Đukanović, kosovski predsednik Hashim Thaci, makedonski predsednik Stevo Pendarovski ter srbski predsednik Aleksandar Vučić.

14.50 Okužbe v nacionalni medijski hiši

Pri treh osebah, zaposlenih na RTV Slovenija, je bila potrjena okužba s koronavirusom, in sicer v Ljubljani. V skladu z notranjim protokolom, ki sledi navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so ob tem ustrezno ukrepali. Prostore, v katerih so osebe s potrjeno okužbo delale, so takoj razkužili, v veljavi ostaja tudi ukrep, da prostore, v katerih se zadržuje več ljudi, redno razkužujejo. Ob tem so uvedli tudi vse varnostne ukrepe, ki so že veljali v času epidemije, da bi preprečili možnost nadaljnje širitve. Zaradi tega so ostali doma tudi vsi tisti, ki so bili neposredno v stiku z okuženimi. Med drugim so zaposlene ponovno spodbudili k zagotovitvi ustrezne razdalje med udeleženci, k delu od doma, k vzpostavitvi izmeničnega dela ekip itd., tako da verjamejo in si želijo, da bodo lahko ohranili predvideni program v neokrnjenem obsegu. Tokrat se širjenju okužbe z novim koronavirusom niso izognili, kot rečeno pa so ob tem ustrezno ukrepali. Razmere ves čas spremljajo in zaposlene o tem sproti obveščamo ter prilagajajo ukrepe. B. F. Ž.

13.30 V Avstriji 45 novih okužb s koronavirusom

V zadnjem dnevu so v Avstriji potrdili 45 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so jih že v četrtek našteli več kot 40. Zdravstvene oblasti so v ponedeljek potrdile, da ta teden beležijo povišanje števila aktivnih okužb v primerjavi s preteklim tednom.

11.40 V Italiji na letalih prepovedana kabinska prtljaga

Italijanska uprava za civilno letalstvo Enac je sporočila, da do nadaljnjega na krovu letal ni dovoljena kabinska prtljaga, kot so kovčki in potovalke. Potniki bodo s sabo lahko vzeli le manjše ročne torbice in podobne kose, ki so dovolj majhni, da jih lahko pospravijo pod sedež pred sabo. Ukrep naj bi okrepil varnost v luči novega koronavirusa.

11.25 V Sloveniji potrdili 11 okužb

V Sloveniji so v četrtek ob 843 testih potrdili 11 okužb z novim koronavirusom. Po naših informacijah naj bi bili med njimi tudi otroci iz vrtca. V bolnišnici je osem bolnikov, od tega dva na intenzivni negi. Umrl ni nihče. Med novimi okuženimi so štiri v Škofljici, tri v Škofji Loki po ena pa v Ljubljani, Preboldu, Kobaridu in Ljutomeru.



10.50 H&M zaradi koronavirusa zdrsnil v četrtletno izgubo

Švedski tekstilni velikan Hennes & Mauritz (H&M) je v drugem letošnjem poslovnem četrtletju ustvaril 4,99 milijarde kron (480 milijonov evrov) čiste izgube, kar je v prvi vrsti posledica globalne pandemije koronavirusne bolezni. Zaradi širjenja bolezni je bilo namreč v tem obdobju zaprtih do 80 odstotkov njegovih trgovin.

10.30 Na Hrvaškem od četrtka še približno 40 novih okužb

Hrvaški epidemiologi so od četrtka zabeležili še približno 40 okuženih z novim koronavirusom, poročajo hrvaški mediji. Približno polovica novih primerov je v Zagrebu, šest pa tudi v primorsko-goranski županiji. Iz Zadra so sporočili, da je med okuženimi tudi voznik kombija, v katerem so bili teniški igralci na nedavnem turnirju.

Preberite več: Vsaj dvajset novih primerov samo v Zagrebu

10.20 V Avstraliji zaradi covida-19 omejili nakup toaletnega papirja

Številne Avstralce ob najnovejšem ponovnem izbruhu novega koronavirusa v Melbournu očitno grabi panika in so se odločili obnoviti domače zaloge toaletnih potrebščin in hrane. Po vsej Avstraliji so morali zato supermarketi danes omejiti nakupe toaletnega papirja, da ga ne bi ljudje znova panično razgrabili s trgovskih polic.

Po treh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusne bolezni so v Parizu danes znova odprli letališče Orly. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Po treh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusne bolezni so v Parizu danes znova odprli letališče Orly. FOTO: Charles Platiau/Reuters


9.40 V Parizu po treh mesecih odprli letališče Orly

Po treh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusne bolezni so v Parizu danes znova odprli letališče Orly. Z njega je ob 6.25 prvo poletelo letalo nizkocenovnega letalskega prevoznika Transavia, namenjeno v portugalski Porto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za prvo komercialno letalo na letališču Orly, potem ko so ga 31. marca zaprli. Gasilci so letalo na pot pospremili s slovesnim vodnim špalirjem. Večino prometa na Orlyju ustvarijo letalske družbe Transavia, Air France, Easyjet, Vueling in Air Caraibes, ki francosko prestolnico povezujejo s Karibskim otočjem, Italijo, Španijo, Portugalsko, Islandijo, Hrvaško in drugimi destinacijami.

8.20 Največ denarja za najmanj prizadete

Cilj je priti do političnega dogovora o sedemletnem proračunu EU (po predlogu bi bil vreden 1100 milijard evrov) in 750-milijardnem načrtu za okrevanje. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se poskuša predstavljati kot glavni motor bolj ambiciozne Evrope, se je že sestal z nizozemskim premierom Markom Ruttejem. Nizozemska je na čelu »varčne četverice«, v kateri so še Avstrija, Danska in Švedska, ki tako poskušajo čim bolj oklestiti proračun kot tudi vpeljati stroge omejitve pri pomoči državam članicam na čelu z Italijo, ki imajo manjši manevrski prostor za boj s krizo.

Več v prispevku: Iz virtualnega v pravo krizno upravljanje

8.00 Nemčija bo postala dvajsetodstotna lastnica Lufthanse

Po tem, ko je državno pomoč Lufthansi odobrila­ evropska komisija in so dosegli dogovor o varčevanju tudi sindikati ter vodstvo družbe, so podprli pomoč še delničarji družbe. Lufthansa, ki daje delo 138.000 ljudem, je tako zunaj nevarnosti stečaja. A zgodba še ni končana, saj je Ryanair napovedal pritožbo na odločitev evropske komisije.

Več v prispevku: Lufthansa z državno pomočjo, Ryanair v tožbo

V Mehiki so zabeležili že več kot 200.000 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je prek 25.000 ljudi. FOTO: Pedro Pardo/AFP
V Mehiki so zabeležili že več kot 200.000 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je prek 25.000 ljudi. FOTO: Pedro Pardo/AFP


7.45 V Mehiki več kot 200.000 okuženih, prek 25.000 smrtnih žrtev

V Mehiki so zabeležili že več kot 200.000 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je prek 25.000 ljudi. V državi s 127 milijoni prebivalci so prve primere okužbe potrdili konec februarja, vse nenujne dejavnosti pa so ustavili konec marca. Od prvih primerov pred skoraj štirimi meseci so doslej vsega skupaj našteli 202.951 okuženih in 25.060 s covidom-19 povezanih smrti, je v četrtek povedal glavni epidemiolog mehiških zdravstvenih oblasti Jose Luis Alomia.

7.05 Za tuje delavce v Sloveniji karantena ali odpoved

Delavci naših podjetij, ki želijo obiskati domače v Bosni, Srbiji, Severni Makedoniji ali na Kosovu ali tam dopustovati, si morajo dva tedna dopusta rezervirati za – obvezno karanteno. Nekaterim od njih delodajalci tudi grozijo, da bodo, če zapustijo Slovenijo in odidejo na ogrožene destinacije, za kakršne velja tudi omenjena četverica, ob službo.

Več v prispevku: Jih po vrnitvi čaka karantena ali odpoved?

Preiskava je odkrila, da je vlada poslala čeke kar 1,1 milijona mrtvim osebam. FOTO: Cooper Neill/Reuters
Preiskava je odkrila, da je vlada poslala čeke kar 1,1 milijona mrtvim osebam. FOTO: Cooper Neill/Reuters


6.55 Ameriška vlada 1,4 milijarde dolarjev pomoči namenila mrtvim

Ameriška vlada je bila pri odzivu na pandemijo koronavirusa resnično radodarna kot že dolgo ne, saj je 1,4 milijarde dolarjev namenila tudi ljudem, ki si s tem več ne morejo pomagati. Preiskava je odkrila, da je vlada poslala čeke kar 1,1 milijona mrtvim osebam.

6.45 Država bo čakanje sofinancirala do septembra

Čeprav je bila vlada maja, pred sprejemanjem tretjega svežnja ukrepov za blažitev posledic epidemije PKP#3 prepričana, da se bo s shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ustrezno odzvala na razmere na trgu dela, se vse bolj kaže, kar so številni delodajalci že ves čas opozarjali – da bodo številna podjetja za to, da bodo preživela, predvsem pa za to, da se ohranijo delovna mesta, nujno potrebovala državno pomoč sofinanciranja čakanja na delo. Z novelo PKP#3 je vlada ta ukrep za vse panoge podaljšala do konca julija.

Več v prispevku: Čakanje vsaj še julija, z možnostjo podaljšanja

Vladna ekipa napoveduje vzpostavitev mobilne aplikacije, ki bi zaznavala stike in opozarjala na morebitne stike z okuženimi s koronavirusom. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Vladna ekipa napoveduje vzpostavitev mobilne aplikacije, ki bi zaznavala stike in opozarjala na morebitne stike z okuženimi s koronavirusom. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


6.30 Slovenija: Aplikacija obvezna za okužene

Vladna ekipa napoveduje vzpostavitev mobilne aplikacije, ki bi zaznavala stike in opozarjala na morebitne stike z okuženimi s koronavirusom. Obvezna naj bi bila namestitev za posameznike s pametnim telefonom, ki so potrjeno pozitivni na virus sars-cov-2, in morda celo tiste, ki jim je bila odrejena karantena, za vse druge pa naj bi bila prostovoljna. Nad celotnim projektom še vedno bedi ministrstvo za zdravje, medtem ko je za vzpostavitev mobilne aplikacije odgovorno ministrstvo za javno upravo, kjer so po naših informacijah naklonjeni možnosti, da bi kot podlago uporabili nemško mobilno aplikacijo, ki sta jo razvila Deutsche Telekom in SAP.

Več v prispevku: Obvezna za okužene, za druge prostovoljna

6.15 Število okužb koronavirusom v ZDA še naprej raste

V ZDA so do četrtka zvečer našteli več kot 2,4 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 122.550 ljudi, navaja univerza Johns Hopkins. Okužbe naraščajo naprej skoraj tako hitro kot na vrhuncu pandemije aprila, vendar pa število smrtnih žrtev sedaj narašča počasneje. Po ZDA je sedaj potrjenih 30 odstotkov več okužb kot v začetku junija in kar 26 držav ima v zadnjem tednu vsak dan več primerov. V torek je bilo v ZDA skupaj 36.000 novih primerov, v sredo pa 34.500. Slabo stanje je med drugim v Arizoni, Južni Karolini, Kaliforniji, Teksasu in na Floridi.

Komentarji: