Strela med ljudi, nosečnico in otroka so oživljali, pohvale očividcem za hitro posredovanje

Zaradi udara strele poškodovanih več oseb. Strela je zadela v kostanj, pod katerim so se ljudje skrili pred nevihto.
Fotografija: Nesreča se je dogodila okoli 15. ure. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Nesreča se je dogodila okoli 15. ure. FOTO: Oste Bakal

Bled - V bližini Blejskega jezera na Mlinem se je dogodila množična nesreča zaradi udara strele v drevo. Nesreča se je dogodila okoli 15. ure, posredovalo pa je dvanajst gasilcev in številne reševalne službe.
 

V zrak vrglo približno dvajset ljudi


Na kraju so več osebam nudili prvo pomoč. Med njimi sta bili tudi nosečnica in otrok, ki so ju nato s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana, ostale z lažjimi poškodbami pa so prepeljali z reševalnim vozilom v jeseniško bolnišnico.

»Po udaru strele je vrglo v zrak približno dvajset ljudi. Vse skupaj se je dogodilo pred bližnjim gostiščem. Strela je najprej zadela v drevo, nato pa ni šla v zemljo, ampak po ukrivljenem deblu ven med ljudi,« je sporočil Leopold Zonik, direktor Zdravstvenega doma Bled.


 

Odločilno so pomagali očividci


»Dve osebi sta v resnem stanju, saj nista dihali. To sta 40-letna mamica v zadnjem mesecu nosečnosti in njena 6-letna hčerka, obe slovenski državljanki. Pri otroku smo kmalu spet vzpostavili ritem srca, medtem ko je bila njena mama še huje poškodovana, saj je šla strela skozi njo,« je dogajanje opisal Zonik.



Na opazovanje v jeseniško bolnišnico so prepeljali še dva nemška državljana, saj udar strele povzroči motnje v ritmu srca.
 

Ljudje se večkrat zatečejo pod kostanja


Strela je sicer zadela v kostanj, kamor so se ljudje skrili pred nevihto. »Blizu obale sta kostanja, pod katerima ne pronica skoraj nobena voda, zato se ljudje med nevihtami zatečejo prav tja. Strela je zadela med kostanja, pri čemer je bilo poškodovanih več oseb,« je iz Prostovoljnega gasilskega društva Bled povedal Boštjan Pernuš. »Strela ni zadela naravnost v ljudi, drugače bi bile posledice precej hujše.«

Strela je udarila v neurju na javni plaži Blejskega jezera na Mlinem. FOTO: Blaž Račič
Strela je udarila v neurju na javni plaži Blejskega jezera na Mlinem. FOTO: Blaž Račič

 

Zaradi reševanja zaprli cesto


Cesta v okolici je bila zaradi intervencije krajši čas zaprta in je sedaj že odprta. Zaprt pa ostaja kraj dogodka oziroma udara strele.

Na kraju so tudi kriminalisti, ki bodo opravili ogled.
 

Zvečer se bo vreme umirilo


Nad Slovenijo se sicer z zahoda pomika več nevihtnih celic. Zvečer bodo plohe in nevihte v severni in osrednji Sloveniji po napovedih agencije za okolje ponehale. Ponoči se bo prehodno delno zjasnilo, proti jutru pa se bo oblačnost spet povečala.

Komentarji: