Strokovnjaka za energetiko Petra Novaka ni več

Tudi v pokoju je Novak ostal zavezan promociji varstva okolja in rabe obnovljivih virov energije.
Fotografija: Peter Novak. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Peter Novak. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V 85. letu starosti je umrl nekdanji profesor na ljubljanski fakulteti za strojništvo in strokovnjak na področju energetike Peter Novak, poročajo mediji. Strojni inženir in strokovnjak za toplotno tehniko je širši javnosti znan kot strokovnjak na področju energetike, ki je za slovenske medije pogosto komentiral razmere na energetskih trgih.

Kot poročajo Finance, se je Novak ukvarjal z raziskavami, med drugim je izdelal krivuljo in formulo v pravilniku o dopustnih toplotnih izgubah zgradb iz leta 1979, v katerega je vključil bistvene elemente za porabo energije v stavbah. S svojim znanjem je slovenskim in tujim podjetjem ponudil številne rešitve na področju učinkovite rabe energije.

Tudi v pokoju je Novak ostal zavezan promociji varstva okolja ter rabe in obnovljivih virov energije, med drugim je bil častni predsednik Slovenskega društva za sončno energijo, Zveza strojnih inženirjev Slovenije pa mu je podelila nagrado za življenjsko delo.

Bil je tudi član sveta za varstvo okolja, predsednik komisije za klimatizacijo in član znanstvenega sveta na Mednarodnem inštitutu za hlajenje IIR, podpredsednik znanstvenega sveta pri Evropski agenciji za okolje in podpredsednik Zveze evropskih združenj za gretje, prezračevanje in klimatizacijo REHVA. Bil je tudi častni član Ameriškega združenja za ogrevanje, hlajenje in klimatizacijo ASHRAE, še dodaja časnik.

Komentarji: