Štruklju še en mandat na vrhu sindikatov

Kot edini kandidat za predsednika Konfederacije sindikatov je Štrukelj na glasovanju prejel praktično soglasno podporo.
Fotografija: Štrukelj je v nagovoru povabil vse v javnem sektorju k enotnim pogajanjem o skupnih vprašanjih, pri čemer pa se ne odrekajo posebnostim, ki so nastale v posameznih delih javnega sektorja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Štrukelj je v nagovoru povabil vse v javnem sektorju k enotnim pogajanjem o skupnih vprašanjih, pri čemer pa se ne odrekajo posebnostim, ki so nastale v posameznih delih javnega sektorja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana - Po kongresu, na katerem so Branimirja Štruklja izvolili za še en mandat na čelu konfederacije sindikatov, je Štrukelj dejal, da visoko podporo razume tudi kot izraz zaupanja v pogajanja v zadnjem obdobju. V nagovoru se je zavzel za enoten nastop sindikatov o skupnih vprašanjih.

Za sindikate se je bitka »zgolj ustavila«, saj je bila enostransko prekinjena z odstopom predsednika vlade. Konfederacija je jasno povedala, da je nadaljevanje pogajanj zanjo prednostna naloga, je povedal Štrukelj.

Kot je dejal, je zanj zelo pomembno, da se je celotna konfederacija uskladila, da bo vztrajala pri opredeljenih zahtevah. »Hkrati pa smo si drug drugemu priznali posebnosti, ki jih imamo v posameznih delih javnega sektorja in jih je treba rešiti v okviru kolektivnih pogodb dejavnosti,« je pojasnil.


V prihodnje tudi o odpravljanju neenakosti


Zagovarjati zgolj enotni plačni sistem in hkrati ne odpraviti tudi sistemskih neenakosti po njegovih besedah nima velikega smisla. Zato se bo v prihodnje odprlo tudi vprašanje odpravljanja neenakosti, ki ta trenutek vlada v plačnem sistemu.
Štrukelj je v nagovoru tudi povabil vse v javnem sektorju k enotnim pogajanjem o skupnih vprašanjih, pri čemer pa se ne odrekajo posebnostim, ki so nastale v posameznih delih javnega sektorja.

Ob tem je dejal, da je zadovoljen, da so se današnjega kongresa udeležili tudi vodilni predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Pergama in Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije - Neodvisnost, ki so v svojih nagovorih prav tako izpostavili pripravljenost na enoten nastop, ki edini lahko pripelje do izboljšanja plač tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Izboljšane makroekonomske razmere so se namreč doslej poznale zlasti pri lastnikih kapitala. »Skrajni trenutek je, da imajo od tega nekaj tudi delavci in delavke,« je poudaril.

Štrukelj je ob tem še zatrdil, da je kljub svoji vlogi glavnega tajnika v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) kot predsednik konfederacije zastopal zahteve vseh delov javnega sektorja. Seveda pa se ne more izogniti položaju, ki ga ima kot tajnik Sviza.
 

Štruklju soglasna podpora


V zadnjih pogajanjih, ko je Sviz prvič po dolgem času artikuliral nekatera specifična vprašanja, je bilo to morda bolj čutiti. Se je pa danes na kongresu po njegovih besedah potrdilo, da to ni odločilno vplivalo na njegov položaj predsednika konfederacije. Kot edini kandidat za predsednika je namreč na glasovanju prejel praktično soglasno podporo.

Komentarji: