Sumijo, da so ovce na Bovškem klali volkovi

V petih pokolih mrtvih štirinajst ovac.
Fotografija: DNK analiza bo pokazala, ali so na Bovškem ovce klali volkovi.  Foto Blaž Samec/delo
Odpri galerijo
DNK analiza bo pokazala, ali so na Bovškem ovce klali volkovi.  Foto Blaž Samec/delo

Na Bovškem so v minulem tednu zabeležili pet pokolov ovac, v katerih so zveri pokončale skupno 14 živali. »Sumimo, da gre za pokol volka, saj so na kadavrih sledi ugriza,«je povedal predsednik Društva rejcev drobnice bovške Domen Černuta.
Pokoli ovac so se zgodili minuli torek in sredo v bližini naselja Kal - Koritnica, kjer je bilo poklanih 10 ovac bovške pasme. Napadi so se zgodili v ograjenih pašnikih, prizadeti so bili trije rejci.Napadi so se nadaljevali v noči na soboto in v nedeljo v dolini Bavšice, kjer so bile poklane štiri ovce bovške pasme v lasti dveh rejcev, ravno tako vse v ograjenih pašnikih.

»Do sedaj takih množičnih pokolov še nismo doživeli,« je povedal Černuta. Večletne izkušnje imajo na tem območju s šakali, ki pa običajno napadajo le mladice in jagnjeta. »Napade smo prijavili, prisoten je tudi Zavod za gozdove Slovenije, ki je pooblaščen za odvzem vzorcev DNK,« je pojasnil. Ti vzorci naj bi dokončno določili povzročitelja škode.

Pokoli društvo še posebej skrbijo, ker na območju Bovškega ohranjajo rejo avtohtone bovške pasme ovce in pridelujejo bovški sir z zaščitenim geografskim poreklom.

Preberite še:

Komentarji: