Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Takoj bi lahko prodali sto stanovanj«

Od 80 novih stanovanj, ki bodo vseljiva prihodnje leto, so skoraj vse že kupili.
624 neprofitnih stanovanj je v lasti ptujske občine. FOTO: Arhiv MOP
624 neprofitnih stanovanj je v lasti ptujske občine. FOTO: Arhiv MOP
28. 6. 2018 | 08:21
3:47
Ptuj – Po skoraj desetletnem zatišju je na Ptuju oživela stanovanjska gradnja. Od skoraj 140 načrtovanih novih stanovanj jih 38 že gradijo in bodo vseljiva prihodnjo pomlad, ko se bo začela gradnja še enega 42-stanovanjskega bloka. Neznanka ostaja, kdaj bo občina zgradila še dva načrtovana stolpiča z 48 neprofitnimi stanovanji.

»Če bi bila na razpolago, bi prodali zelo veliko stanovanj, če bi bila naprodaj po primerni ceni. Tudi sto in več bi jih prodali,« potrjuje veliko povpraševanje direktor agencije Nepremičnine Ptuj Aljaž Čerček. »Primerna cena kvadratnega metra manjšega stanovanja na Ptuju je okrog 1100 evrov. Manjka predvsem enosobnih, ljudje jih kupujejo kot naložbo in oddajajo; pa tudi tri- in štirisobnih za bivanje.«

Povpraševanje po stanovanjih po nekajletnem zatišju raste. »Vzrok za povečano zanimanje ni rastoče gospodarstvo, ampak pomanjkanje stanovanj. Prišel je čas, ko so ljudje svoje prihranke pripravljeni vložiti v nepremičnino,« razlaga Čerček.


Stanovanja prodali leto vnaprej


Med tremi največjimi ptujskimi stanovanjskimi načrti je najdlje gradnja trietažnega bloka Marof z 38 stanovanji in dvema poslovnima prostoroma. Za trg ga gradi gradbeno podjetje Drava, in čeprav bo končan šele spomladi, so že leto dni prej prodali vsa stanovanja in 37 parkirnih mest v kletni garaži (še 34 pa jih bo zunaj). Za dvosobno stanovanje (47 kvadratnih metrov, 16,5 kvadratnega metra terase in 4,5 kvadratnega metra shrambe) je bilo treba odšteti 75.484 evrov. To je najcenejša stanovanjska enota v bloku, za najdražje štirisobno stanovanje v zgornji etaži s 130 kvadratnimi metri stanovanjske površine, 92 kvadratnimi metri terase in še 4,5 kvadratnega metra shrambe pa je kupec plačal 271.245 evrov.

V Rabelčji vasi, predelu Ptuja z največ stanovanjskimi bloki, začenja gradnjo enega od dveh že dolgo načrtovanih blokov Robert Šegula, direktor in lastnik podjetja Tames. »Po arheoloških raziskavah bomo oktobra začeli graditi in v enem letu naj bi bila stanovanja pripravljena za predajo lastnikom. Analizirali smo trg in ugotovili, da je zanimanje veliko. Stanovanja bodo nadstandardna, štirietažna stavba bo imela tri vhode in tri dvigala, v kleti pa 68 parkirnih mest in še 18 kletnih garaž. Šest stanovanj v najvišji etaži bo imelo svoje terase,« pravi Šegula. Cena še ni določena, bo pa med 1450 in 1500 evri (brez DDV) za kvadratni meter. »Dve tretjini stanovanj je že rezerviranih, povpraševanje je veliko.«


Razpis za neprofitna stanovanja


Mestna občina Ptuj pa z republiškim stanovanjskim skladom pripravlja gradnjo dveh stanovanjskih stolpičev ob Kraigherjevi in Hercogovi ulici. Občina že dvajset let ni pridobila nobenega novega neprofitnega stanovanja. Kolikšno je povpraševanje po njih, bo znano že kmalu. Občina namreč do 3. julija zbira prijave in podatke, na podlagi katerih bodo sestavili novo prioritetno listo prosilcev in se odločili o gradnji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine