Mateju Toninu podelili nov mandat na mestu predsednika NSi

»Bolj nas bodo tepli, bolj bomo prepričani, da smo na pravi poti,« je dejal Tonin v nagovoru delegatom ob izvolitvi.
Fotografija: Matej Tonin. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Matej Tonin. FOTO: Voranc Vogel

Delegati na volilnem kongresu stranke NSi so z 282 glasovi za Mateju Toninu podelili nov mandat na mestu predsednika te stranke. 

Glasovnice je sicer oddalo 293 delegatov, 11 je bilo neveljavnih. Podelitev mandata ni presenečenje, Tonin se je za to funkcijo že tretjič potegoval brez protikandidata.

V nagovoru delegatom po izvolitvi se je Tonin zahvalil za izkazano podporo. Kot je dejal, se zaveda, da ga čaka veliko dela, a je miren, saj ve, da se lahko zanese na stranko in njene ljudi.

Prepričan je, da NSi v naslednjem obdobju čakajo preizkušnje ter da bo po njih »padalo tako z leve kot z desne«. »Ampak bolj nas bodo tepli, bolj bomo prepričani, da smo na pravi poti,« je dejal.

Kot že v uvodnem nagovoru delegatom je Tonin znova poudaril, da NSi v ospredje postavlja korist državljanov. »Ne delamo za Goloba niti za Janšo, delamo pa za Slovenijo in za njene ljudi,« je zatrdil. Svoje poslanstvo vidi tudi v gradnji samozavesti med članstvom, da je NSi edina prava alternativa z močnim programom in sposobnimi ljudmi.

Delegati so sicer na današnjem volilnem kongresu izvolili tudi člane izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča.

Podpredsednikov stranke po statutu ne voli kongres, ampak jih imenujejo pozneje. Dva podpredsednika na predlog predsednika imenuje svet stranke, tretjega podpredsednika pa volijo člani stranke zunaj meja Republike Slovenije.

image_alt
Mandat biti ali ne biti za Tonina

Predsednik NSi danes ocenjuje, da lahko na opravljeno delo gledajo z zadovoljstvom. Priznava sicer, da so zagotovo pri svojem delu storili kakšno napako, a je prepričan, da je Slovenija z NSi v vladi iz krize izšla na strani zmagovalk, z visoko stopnjo gospodarske rasti in nizko brezposelnostjo.

Danes pa se po njegovih besedah ob vojni v Ukrajini soočamo z novo krizo, v kateri je Slovenija dolžna pomagati Ukrajini, saj je v slovenskem interesu, da se vojna čim prej konča.

Ob tem je puščice kritike uperil tudi v koalicijsko Levico. »Radikalno levo krilo sedanje vlade« namreč po njegovem mnenju predstavlja največjo grožnjo nacionalni varnosti, to pa vpliva ne le na varnostno politiko države, ampak tudi ekonomsko, meni. Prvak NSi je tako danes napovedal, da bodo »pri obravnavi vladnega predloga zakona o dohodnini uporabila vse procesne in proceduralne možnosti, da ustavi razgradnjo dobro delujočega sistema normirancev«.

Izrazil je tudi nasprotovanje spremembam družinskega zakonika, ob treh referendumih, ki Slovenijo čakajo v naslednjih mesecih, pa napovedal podporo NSi referendumu o dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija.

Tri naloge

V naslednjih mesecih so sicer po Toninovem prepričanju pred vlado premierja Roberta Goloba tri ključne naloge, in sicer zagotavljanje pomoči gospodarstvu, nadaljevanje začetih javnih investicij in prenova zdravstvenega sistema. Pri slednjem je NSi pripravljena prispevati svoje glasove za preoblikovanje ZZZS in upravljanja javnih zdravstvenih zavodov.

Ob tem je zavrnil očitke prvaka SDS, da NSi »paktira s Svobodo«. »NSi se ne pogaja z Golobom za vstop v vlado, ne zanima pa nas tudi opozicijska krilatica 'tem slabše za vlado, tem boljše za nas',« je dejal.

Tonin, ki se danes podaja po tretji mandat na čelu stranke, tako napoveduje, da namerava NSi razvijati v moderno stranko, ki pa se ne bo sramovala temeljnih vrednot slovenske družbe. Obljublja, da bo stranka pod njegovim vodstvom gradila na dialogu, uveljavljala socialno tržno gospodarstvo, opirali pa se bodo na štiri temeljne vrednote krščanske demokracije: svobodo, pravičnost, varnost in človekovo dostojanstvo. »Če želimo doseči veliko zmago, moramo vanjo najprej verjeti sami,« je še zaključil.

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je Toninu zaželel uspešen tretji mandat. Prednost NSi je po njegovem mnenju to, da imajo ekipo kompetentnih posameznikov, ki so sposobni dosegati rezultate. Ministri NSi so v prejšnji Janševi vladi izstopali po rezultatih, v opoziciji pa ima stranka konstruktivno vlogo, pri čemer ostaja zvesta svojemu programu, je dejal. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v nagovoru delegatom dejal, da jih prepiri ne zanimajo. »Verjamemo v sodelovanje, v Slovenijo, utemeljeno na vrednotah osamosvojitve, v ljudi, ki so nam dali nalogo, da sprejemamo dobre odločitve za njih,« je poudaril.

Kongres je praznik stranke, je v nagovoru dejala evropska poslanka Ljudmila Novak. Vse krize po njenem mnenju govorijo o tem, kako pomembno je, da smo člani EU. »Napad na Ukrajino je napad na EU, na demokracijo in ves svet,« je dejala in odločno podprla pomoč Ukrajini. 

Komentarji: