Tonin pri Pahorju: Nekateri si želijo, da bi predsednik s posvetovanji o mandatarju še malo počakal

Predsednik države bo prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin opravil v ponedeljek in torek.
Fotografija: Pahor je napovedal, da bo pogovore z vodji poslanskih skupin o tem, kdo ima parlamentarno večino za sestavo vlade, opravil v ponedeljek in torek prihodnji teden. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pahor je napovedal, da bo pogovore z vodji poslanskih skupin o tem, kdo ima parlamentarno večino za sestavo vlade, opravil v ponedeljek in torek prihodnji teden. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik sprejel novoizvoljenega predsednika DZ Mateja Tonina, ki ga je seznanil, kako poteka sestavljanje poslanskih skupin.
 
Tonin je Pahorja obvestil, da je bilo do zdaj ustanovljenih sedem poslanskih skupin s stalnim vodjo, najkasneje do petka čakajo na preostali dve poslanski skupini, Levico in Stranko Alenke Bratušek. Pahor je napovedal, da bo pogovore z njihovimi vodji o tem, kdo uživa parlamentarno večino za sestavo vlade, opravil v ponedeljek in torek prihodnji teden.
 
»Moram počakati na imenovanje vseh vodij poslanskih skupin. Potem ko me bo predsednik državnega zbora o tem obvestil, bom opravil posvetovanje o predsedniku nove slovenske vlade,« je povedal Pahor. 

Srečanje predsednika repubike Boruta Pahorja s predsednikom parlamenta Matejem Toninom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Srečanje predsednika repubike Boruta Pahorja s predsednikom parlamenta Matejem Toninom. FOTO: Jure Eržen/Delo


Pahor je že večkrat napovedal, da bo prvi mandat za sestavo vlade podelil predsedniku SDS Janezu Janši. Če bi se pokazalo, da ima večino druga koalicija, se bo Janša po napovedih odrekel mandatu. Ker stališča vodij o podpori kandidata ne bodo tako jasna, kot bi si Pahor želel, da bi na tej podlagi sprejel odločitev, dopušča možnost, da se bo z vodji znova posvetoval v istem tednu ali najkasneje konec prihodnjega tedna.

Tonin je povedal, da ga je nekaj vodij poslanskih skupin obvestilo, naj Pahor pogovore ne začne prehitro, z željo, da bi imeli dovolj časa za posvetovanje. »Pomembno je, da se ta želja poslanskih skupin upošteva, vendar ne toliko, da bi se zelo podaljšal postopek sestave vlade,« je pri tem dodal Pahor.

Matej Tonin je še povedal, da bo prva izredna seja parlamenta v ponedeljek, na kateri bodo ustanovili tri odbore, to je odbor za zunanjo politiko, odbor za zadeve evropske politike in skupni odbor: »Od začetka prihodnjega tedna bo parlament postal operativen.«

Komentarji: