Topla voda iz Teša (za zdaj) ne bo dražja

Kljub podražitvi gospodinjstva vsaj do februarja ne bodo plačevala več, so sklenili trije župani
Fotografija: Vročevod med Tešem in Velenjem. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Vročevod med Tešem in Velenjem. FOTO: Brane Piano

Velenje – Trije šaleški župani - Bojan Kontič, Darko Menih in Janko Kopušar – so včeraj sklenili, da Komunalno podjetje Velenje (KPV) kljub nedavni podražitvi toplotne energije iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) cene ne bodo naprtili gospodinjstvom, ustanovam in gospodarstvu Šaleške doline. A le začasno. Župani, ki sestavljajo svet KPV, se bodo spet sestali januarja, do takrat pa bodo poskušali vlado prepričati, da stroški Teša za ogljične (emisijske) kupone ne morejo bremeniti gospodinjstev.

Prav to so kot razlog za povišanje cene toplotne energije iz Teša na 20,3 evra za megavatno uro ali za skoraj 18 odstotkov včeraj navedli v Tešu. »Cena je izračunana na podlagi metodologije, ki jo je določila Agencija za energijo in je za Teš zavezujoča. Na ceno pomembno vpliva tudi cena ogljičnih kuponov, ki jih mora Teš kupovati na trgu. Ker so se v zadnjem letu ogljični kuponi precej podražili, je prav to tudi razlog za letošnjo podražitev,« so pojasnili.

KPV in občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki so po lastnih izjavah že vsaj od podražitve septembra 2017 odjemalcem krile oziroma subvencionirale del podražitve, čeprav naj bi po naših podatkih največje breme nosilo KPV.

Ob novi podražitvi pa so s sveta KPV trije župani sporočili: »Na letni ravni to pomeni za KPV milijon evrov izgube. Zato KPV in občine ustanoviteljice interventno pozivamo predsednika vlade k sprejetju ukrepov glede emisijskih kuponov, saj v Šaleški dolini ne pristajamo na plačevanje kuponov, katerih sredstva bodo namenjena za financiranje projektov iz podnebnega sklada.«
V Šaleški dolini vse bolj spoznavajo, da so ob tem, ko so ves čas zaupali strokovnjakom o zadostnih zalogah premoga, o načrtovani ceni premoga, o režimu obratovanja bloka 6 in drugih ter o finančni vzdržnosti investicije, bili izigrani. »Vse to se je danes izkazalo za neresnično in zahtevamo odgovornost,« so sporočili župani.

Cena toplotne energije FOTO: Delo/Grafika
Cena toplotne energije FOTO: Delo/Grafika


Čeprav je velenjsko daljinsko ogrevanje med primerljivimi v Sloveniji še vedno najcenejše, se vztrajno draži. Že lani maja je Teš energijo za ogrevanje doline podražila za 57 odstotkov. KPV jo je podražila avgusta, a le za toliko, saj sta Velenje in Šoštanj subvencionirala del podražitve, da se je energija za končne odjemalce podražila le za 10 do 20 odstotkov.

Podražitev toplote iz Teša je spodbudila Kontiča, da je včeraj pisal generalnemu direktorju Holdinga Slovenske elektrarne Matjažu Marovtu. Ob vprašanjih o prihodnosti energetike v dolini ga je spomnil, da je cena premoga enaka, da so v Tešu in premogovniku optimizirali posłovanje, toploto pa jim dražijo.

Komentarji: