Janša stopnjuje pritisk in brani svojo volilno bazo

Trije poslanci SDS niso podpisali izjave zvestobe. Janša prepričan, da bo Logar novi Virant.
Fotografija: Eva Irgl in Anže Logar – soustanovitelja Platforme sodelovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Eva Irgl in Anže Logar – soustanovitelja Platforme sodelovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Trije izmed sedemindvajsetih poslancev SDS, in sicer Anže Logar, Eva Irgl (soustanovitelja Platforme sodelovanja) in Dejan Kaloh, niso podpisali izjave – to je od njih zahteval izvršilni svet –, da ne bodo izstopili iz poslanske skupine in stranke do konca mandata. Na vprašanje o okoliščinah te odločitve v SDS niso odgovorili, ampak so nas napotili na tri omenjene člane, ki pa zadeve ne želijo komentirati.

Kot je znano, je Janša prepričan, da bo Logar po tem, ko je ustanovil Platformo sodelovanja, ustanovil še svojo stranko in si želi to storiti čim prej, saj vse javnomnenjske raziskave kažejo, da bi lahko s seboj odpeljal del podpornikov SDS. Njihove lastne javnomnenjske raziskave kažejo, da bi lahko s seboj odpeljal celo do 27 odstotkov volivcev.

Poziv pa je tako mogoče razumeti kot pripravo lastne baze in stopnjevanje pritiska. To potrjujejo tudi njegovi odgovori v intervjuju za N1, kjer je navedel, da je Logarjeva Platforma projekt Gregorja Viranta številka dve, saj namerava zajemati glasove na desni sredini. »Mi smo z njim še v petek sedeli, ko so že krožile neke govorice, a zatrjeval je, da tega ne dela, potem pa je v ponedeljek najavil stranko. To je bil velik šok za naše volilno telo, za našo notranjo javnost. Bil je član naše vlade, član strokovnega sveta, skupaj smo predstavili program za naslednji mandat. Potem pa je tudi zaradi medijske slike v Sloveniji, ki lahko zelo poudari nekatere stvari, nekatere pa zamolči, na koncu Lista Gregorja Viranta pobirala glasove in tudi dobila poslance zgolj v okrajih, kjer je bila sicer močna SDS,« je dejal in poudaril, da je prav to po njegovi oceni SDS preprečilo zmago na volitvah 2011.

24 poslancev SDS je izjavo podpisalo, trije ne. FOTO: Leon Vidic/Delo
24 poslancev SDS je izjavo podpisalo, trije ne. FOTO: Leon Vidic/Delo

Logar poziva doslej ni želel komentirati, je pa pred tem že povedal, da je njegova želja izvajati politiko, ki jo je zastopal v predsedniški kampanji. Za zdaj to lahko počne v okviru poslanske skupine, ki ji pripada. »Kaj se bo zgodilo v dveh letih, pa ne moremo napovedati ne jaz, ne predsednik stranke, ne kdo drug,« je dejal v zadnjem intervjuju za Sobotno prilogo.

Nadaljnjega političnega udejstvovanja pa v zadnjem Delovem podkastu Moč politike ni izključil niti soustanovitelj Platforme sodelovanja Jernej Pikalo, za zdaj še član SD.

image_alt
Jernej Pikalo: Če SD želi obstati v parlamentu, mora narediti zamenjavo

Pikalov nikalni odgovor, ali bi bil pripravljen sodelovati v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, pa je slednjega močno razburil, saj je jasno, da za ponovno sestavo vlade potrebuje partnerje in to bi potencialno lahko bila tudi Logarjeva stranka. »Po vseh silnih besedah o sodelovanju in preseganju delitev smo očitno pod krinko Platforme sodelovanja dobili še eno platformo izključevanja,« je navedel. Pikalo je sicer pritrdil, da bi bil pripravljen sodelovati v vladi, ki bi jo vodil Logar.

O Kalohu pa je znano, da je bil predsednik mestnega odbora SDS Maribor, vse dokler ga na zahtevo stranke ni prevzel Franc Kangler, ki bo tudi kandidat na evropskih volitvah in kar kaže, da bo imel verjetno prednost pri izbiri, kje bo kandidiral tudi pred parlamentarnimi volitvami. Kje bo nadaljeval svojo pot, ni povsem jasno, a ni mogoče izključiti, da se ne bo pridružil Logarju.

Če trojica omenjenih ne bo ustanovila poslanske skupine nepovezanih, pač pa bo ostala v poslanski skupini, se bodo po Janševih besedah za N1 odločili, »kako je z logistiko, ki pripada poslancem«.

Možno je, da bi jim odvzeli pozicije, ki jih zasedajo v parlamentarnih delovnih telesih.

Preberite še:

Komentarji: