»Tudi če mi volilni rezultati niso všeč, jih je treba spoštovati«

Pogovor s predsednikom države. Z Borutom Pahorjem smo se pogovarjali ob robu včerajšnjih volitev. Strankarska nevtralnost in izkušnje mu bodo, ocenjuje, v prihodnjih tednih prišle še kako prav.
 
Fotografija: Pojdimo lepo in mirno po vrsti. Najprej dobi mandat zmagovalec, pravi predsednik. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Pojdimo lepo in mirno po vrsti. Najprej dobi mandat zmagovalec, pravi predsednik. Foto Leon Vidic

Vrnili ste se z obiska v Italiji, kjer so tri mesece sestavljali vlado. Predsednik Sergio Mattarella je maja na novinarsko vprašanje ali si je že rezerviral kje za dopust kislo odgovoril, da ne. Bo z vami podobno, tudi pri nas je pričakovati težavno sestavljanje vlade?

Uspešno oblikovanje vlade je osrednja politična naloga tega poletja. Tudi zame, ker imam kot predsednik republike glede tega nekaj pomembnih pooblastil. Temu bo podrejeno vse. O nalogah predsednikov republik sva se pogovarjala tudi z italijanskim kolegom in prijateljem Mattarello. S kompromisom med predsednikom republike in koalicijo, evroskeptik Paolo Savona je postal minister brez listnice, so vsi odgovorni rešili Italijo pred globoko politično in posledično gospodarsko krizo. Tudi pri nas, tudi z moje strani, bo za uspešno oblikovanje vlade potrebno nekaj politične potrpežljivosti in veliko modrosti.
 


Pričakujete torej, da se bo dolgotrajno sestavljanje vlade in zgodba sosedov ponovila tudi pri nas ?

Ne. V italijanskem primeru je šlo tudi za spor med nastajajočo koalicijo in predsednikom republike glede njegovih ustavnih pooblastil pri imenovanju ministrov. Take vrste problema zaradi drugačne procedure izvolitve vlade v Sloveniji ne more biti. Kar se mojih pooblastil pri tem tiče, mi bodo moja strankarska nevtralnost in izkušnje prišle prav.
 
Vztrajate pri stališču, da boste mandat za sestavo vlade najprej podelili relativnemu zmagovalcu volitev? Tudi, če bi se na primer uresničile špekulacije in bi leva sredina uspela zbrati potrebno večino brez njega ter vas s tem seznanila pred podelitvijo mandata za sestavo vlade relativnemu zmagovalcu?

Izjava, ki sem jo dal ob podpisu odloka o razpisu predčasnih volitev, da bom mandat najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, je že posledica mojih izkušenj. Menim, da je prav, da volilci vedo za posledice svojih glasovanj, in da je prav in pošteno, da je njihovo glasovanje pri podelitvi mandata spoštovano. Če zmagovalec volitev ne bo sestavil vlade, se bodo, take izkušnje že imamo, iskale druge rešitve. Toda pojdimo lepo in mirno po vrsti. Najprej dobi mandat zmagovalec.

Uspešno oblikovanje vlade je osrednja politična naloga tega poletja. Foto Jože Suhadolnik
Uspešno oblikovanje vlade je osrednja politična naloga tega poletja. Foto Jože Suhadolnik

 
Kakšna je bila po vaši oceni tokrat kampanj? Kako komentirate vnaprejšnje izključevanja strank, da v koalicijo s SDS ne bodo šle, kot del predvolilne retorike ali je temu verjeti?

Slovenija, Evropa in svet so že sredi paradigmatskih sprememb. V bistvu se bomo v času mandata nove vlade vsi skupaj repozicionirali. Vsaka pomembnejša odločitev v domači, zlasti pa v zunanji politiki, utegne imeti v tem času bolj daljnosežne posledice, kot to sicer velja običajno. Vsi bomo dediči posledic teh odločitev. Zato je tako presneto pomembno, kakšne bodo. Pomembne bodo za vse, za tiste v vladi, opoziciji in za tiste, ki se sicer za politiko prav veliko ne zmenijo. Zato moramo delati čimbolj skupaj, premišljeno in tudi velikoptezno.
 
Nekateri vam Mattarello postavljajo za zgled, ker je preprečil, da bi Italija dobila vlado, s katero bi zaplavala v nevarne vode ekstremizma. Kakšen je vaš odnos do skrajne desnice?



Da ne bo nesporazumov. Tudi Predsednik Mattarella je podelil mandat za sestavo vlade zmagovalcu volitev, Gibanju petih zvezd in Ligi. Zavrnil je le imenovanje ministra Savone za finančni resor, skupaj z zmagovalci volitev je sklenil kompromis, da bo dobil ministrstvo brez listnice. Za razliko od mene ima namreč italijanski kolega pravico razsojati tudi o zasedbi ministrske ekipe, jaz pa ne.

Sicer pa mislim, da imamo volitve zato, da se o političnih strankah izrečejo volilci, in mislim, da mora predsednik to voljo čimbolj upoštevati. Seveda nisem dolžan, da najprej podelim mandat relativnemu zmagovalcu volitev. Vendar bom to storil, razloge sem že navedel. Jaz močno verjamem v demokracijo, tudi če mi volilni rezultati niso všeč, treba jih je spoštovati. Le tako lahko ohranimo elementarno vero ljudi, da imajo z volilno pravici moč odločanja. Že tako bo spoštovanje te volje močno na preizkušnji, če zmagovalcu volitev ne bi uspelo sestaviti vlade, kar ne bi bilo prvič. Kot rečeno, vsi ki smo vpeti v proces nastajanja vlade, se bomo morali iskreno potruditi, z mislijo na uspešno in varno prihodnost naše države.


 

Komentarji: