Tudi ples na ulici ni več zastonj

Organizator Maturantske parade želel dijakom za udeležbo na plesnem dogodku zaračunati 60 evrov - če za organizacijo maturanskega plesa ne bi izbrali njegove plesne šole.
Fotografija: Sodu je na začetku šolskega leta pribilo dno ravnanje organizatorja parade. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Sodu je na začetku šolskega leta pribilo dno ravnanje organizatorja parade. FOTO: Uroš Hočevar

Maturantska parada se je 19 let nazaj začela kot plesni dogodek, ki naj bi za posameznega dijaka predstavljal vrhunec nekega življenjskega obdobja. Potem so se začela nesoglasja med posameznimi plesnimi šolami, ki so organizacijo maturantskih plesov in posledično tudi parade uvidela kot priložnost za dober zaslužek.

Sodu je na začetku šolskega leta pribilo dno ravnanje organizatorja parade, Plesne šole Urška Pro, ki je septembra na ljubljanske srednje šole razdelil letake s ponudbo za organizacijo maturantskega plesa. V kolikor bi dijaki plesni tečaj opravili pri njih, bi bila udeležba na paradi zanje brezplačna, ostali dijaki – takšnih je približno tisoč – pa bi morali plačati 60 evrov.

Dijakom v bran je stopila Dijaška skupnost Ljubljana (DSL) in od Mestne občine Ljubljana (MOL) zahtevala, da vsem dijakom omogoči enake pogoje. Z MOL so tako sporočili, da v primeru, da bo cena parade res znašala 60 evrov, ne bodo odstopili javnih površin za organizacijo dogodka.

Maturantska parada se je 19 let nazaj začela kot plesni dogodek, ki naj bi za posameznega dijaka predstavljal vrhunec nekega življenjskega obdobja. FOTO: Uroš Hočevar
Maturantska parada se je 19 let nazaj začela kot plesni dogodek, ki naj bi za posameznega dijaka predstavljal vrhunec nekega življenjskega obdobja. FOTO: Uroš Hočevar


Ples na ulici intelektualna lastnina?


»Takoj zatem smo začeli prejemati grožnje s strani organizatorjev Maturantske parade, ki so grozili, da bodo proti nam »uporabili vsa pravna sredstva«, prav tako smo prejeli zasebno sporočilo žene lastnika Urške Pro, da bo začela »razkrivati vsa naša imena«. Naj opomnimo, da so bila sporočila in grožnje namenjena dijakom in dijakinjam, ki so z objavo želeli svoje sovrstnike zgolj obvestiti o dezinformacijah glede višine zneska,« pravijo na DSL.

Boris Prokofjev, direktor plesne šole Urška Pro, zanika, da bi dijakom grozil. Pravi, da je maturantska parada njihova intelektualna lastnina, zato lahko kot tržno usmerjeno podjetje postavljajo svoje pogoje in po lastnih željah oblikujejo ceno udeležbe na Slovenski ulici. Z MOL so se tako oktobra sporazumeli, da bo cena za udeležbo na paradi 10 evrov.

»Dogovor je bil spisan v obliki sporazuma, ki pa ga g. Prokofjev ni nikoli podpisal. Namesto tega je dva meseca kasneje (dan pred pričetkom oglaševanja dogodka), posredoval podpisan sporazum, ki pa je v resnici vseboval datume in podatke, ki se navezujejo na organizacijo maturantske parade iz leta 2018, prav tako pa ni vseboval ključnih točk, ki smo jih zahtevali ostali deležniki,« so ob tem opozorili dijaki. Tudi to, da bi sporazum naknadno spreminjal na lastno pest, je Prokofjev zanikal.

Kopija sporazuma, ki smo ga pridobili v uredništvu, ga postavlja na laž. Tudi kolikšna natanko bo jutri, ko poteče februarski za prijavo, vstopnina na letošnji plesni dogodek, Prokofjev ni želel odgovoriti.

Razočarani, da se je plesni dogodek izrodil in popolnoma podredil tržnemu kapitalizmu, dijaki razočarano apelirajo na MOL. FOTO: Uroš Hočevar
Razočarani, da se je plesni dogodek izrodil in popolnoma podredil tržnemu kapitalizmu, dijaki razočarano apelirajo na MOL. FOTO: Uroš Hočevar


MOL razmišlja o novem organizatorju


Dijaki razočarani, da se je plesni dogodek izrodil in popolnoma podredil tržnemu kapitalizmu, razočarano apelirajo na MOL. »V vseh mestih po Sloveniji poteka parada brezplačno, le v Ljubljani jo plačujemo, zato pozivamo tudi MOL, da zavzame bolj aktivno vlogo pri reševanju te problematike,« poudarja Kristijan Briški, predsednik Dijaške skupnosti Ljubljana.

Očitno so sedaj tudi na MOL počasi naveličani nezadovoljstva dijakov na eni in neresnosti s strani organizatorja parade na drugi strani, zato razmišljajo o tem, da bi organizacijo maturantske parade ponudili drugi plesni šoli, ali pa da bi jo celo organizirali kar sami.  

Komentarji: