Tveganje zlorab manjše od neznosnega trpljenja, ki lahko človeka doletijo brez nje

Ugledna imena predstavila peticijo, ki jo bodo nadgradila s pisanjem zakonskega predloga.
Fotografija: Pobudniki Igor Pribac, Alenka Čurin Janžekovič, Biserka Marolt Meden in Andrej Pleterski nasprotujejo, da je vprašanje izključno v domeni zdravnikov. Morali bi ga reševati vsi državljani, ki so sposobni moralne presoje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Pobudniki Igor Pribac, Alenka Čurin Janžekovič, Biserka Marolt Meden in Andrej Pleterski nasprotujejo, da je vprašanje izključno v domeni zdravnikov. Morali bi ga reševati vsi državljani, ki so sposobni moralne presoje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – »Naš pravni sistem posamezniku ne omogoča končanja življenja. Svojo visoko civilizacijsko stopnjo lahko dokažemo s tem, da sprejemo zakon, ki mu to omogoča,« je dejal Andrej Pleterski, sin pokojnega Janka Pleterskega, ki je lani prav v Delu opozoril, da bi v pravica do smrti kot temeljna človekova pravica morala biti priznana tudi pri nas. S pismom se je tedaj obrnil tudi na poslance.

Danes je s somišljeniki iz združenja za dostojno starost Srebrna nit predstavili peticijo za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja.

Na nujnost uzakonitve te možnosti je letos z javnim pismom opozorila še Alenka Čurin Janžekovič, upokojena učiteljica in ravnateljica, ki si je uredila samomor z zdravniško pomočjo v Švici in prav tako aktivno sodeluje pri tej pobudi.

Magnifico je dejal, da bi se na koncu svoje življenjske poti rad izognil »mučenju«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Magnifico je dejal, da bi se na koncu svoje življenjske poti rad izognil »mučenju«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pobudniki, ki so pod peticijo zbrali več kot 100 podpisov eminentnih imen z različnih področij, so prepričani, da evtanazijo podpira večina državljanov. Z njo pozivajo k javni razpravi, ki bo soočila vsa stališča in etične poglede in v strpnem vzdušju privedla do argumentirane odločitve o pravni ureditvi tega instrumenta.

Pričakujejo še, da se bodo v razpravo vključile tudi komisija za medicinsko etiko, zastopniki pacientovih pravic, varuh človekovih pravic in tudi parlamentarne stranke.

Dušan Merc, Igor Pribac in Dušan Keber so med pobudniki uzakonitve. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dušan Merc, Igor Pribac in Dušan Keber so med pobudniki uzakonitve. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Dobra pravna ureditev pravice do pomoči pri dokončanju življenja je ustreznejša od sedanje prepovedi takšne pomoči, saj je skladnejša z idealom varstva človekovega dostojanstva. Tveganje zlorab takšne pravice je manjše od tveganja neznosnega in neustavljivega trpljenja in zlorab, ki lahko doletijo človeka brez nje,« so zapisali. Pri tem poudarjajo, da ne nasprotujejo razvoju paliativne medicine, vendar ta ne rešuje vseh težav. 

Igor Pribac, eden avtorjev pobude, je opozoril na razkorak med zasebnim in javnim dojemanjem evtanazije. Zasebno jo podpira marsikateri zdravnik, medtem ko je v javnosti večina ni pripravljena spregovoriti. Javnosti zato sporočajo, da možnost takšne pomoči potrebujemo in da nikakor ne drži, da nihče ne trpi takšnih bolečin, da evtanazije ne bi potreboval.

Podpise so včeraj začeli zbirati tudi na spletu. Njihov naslednji korak bo priprava osnutka zakonskega predloga, ki ga bodo lahko predložili politiki, je napovedal Pleterski.

Preberite še:

Komentarji: