Dogajanje okoli financiranja STA se vse bolj zapleta

Ukom nekdanji direktorici očita zlorabo položaja, predstavnikom STA pa oškodovanje javnih sredstev. DZ za kulturo vlado poziva k plačilu obveznosti v treh dneh.
Fotografija: Spor med Ukomom in STA se seli na sodišče. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Spor med Ukomom in STA se seli na sodišče. FOTO: Blaž Samec/Delo

Po prekinitvi financiranja Slovenski tiskovni agenciji (STA) je Urad vlade za komuniciranje (Ukom) vložil kazensko ovadbo proti nekdanji direktorici Ukoma mag. Kristini Plavšak Krajnc, direktorju STA Bojanu Veselinoviču ter proti štirim članom nadzornega sveta STA: predsedniku sveta Mladenu Terčelju, njegovemu namestniku Aleksandru Igličarju ter članu sveta Juretu Brankoviču in Jerneju Šmajdku

Ukom nekdanji direktorici Kristini Plavšak Krajnc očita zlorabo uradnega položaja, direktorja STA in nadzornike tiskovne agencije pa obtožujejo oškodovanja javnih sredstev. Kot argumentira Ukom, so imenovani v pogodbi št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 uporabili dikcijo, da je Ukom »predstavnik ustanovitelja«, pri čemer, kot zatrjujejo, Ukom ni imel pooblastila za zastopanje ustanovitelja družbe, torej države. Dikcijo da so uporabili z namenom, da bi lahko podpisali pogodbo in začeli izdajati račune, še trdijo na Ukomu.

Medtem ko Kristini Plavšak Krajnc in Bojanu Veselinoviču očitajo podpis pogodbe, nadzornikom očitajo opustitev nadzora nad sklenjeno pogodbo, so zapisali na Ukomu v sporočilu za javnost.


Odbor za kulturo vlado poziva k plačilu obveznosti STA v treh dneh


DZ za kulturo, ki je danes že na drugi seji ta mesec razpravljal o financiranju STA, vlado poziva, naj v treh dneh izpolni svoje dolžnosti v skladu z zakonom o STA in pogodbo o opravljanju javne službe. V treh dneh naj izplača oktobrsko nakazilo za javno službo in za storitve po letni tržni pogodbi ter s tem zagotovi nadaljnjo stabilnost STA.

Sprejeta sklepa je podprlo deset članov odbora iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB, SMC in Desusa, proti pa je glasovalo sedem poslancev iz vrst SDS in NSi. Kot je v imenu predlagateljev današnje seje iz vrst štirih opozicijskih strank pojasnila Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), je odbor na seji pred desetimi dnevi sprejel več sklepov, med drugim je vlado že pozval k izpolnitvi svojih dolžnosti glede nadomestila za opravljanje javne službe STA, kar pa se še ni zgodilo. Poudarila je, da Ukom nima pravne podlage za samovoljno ustavitev financiranja, da je tudi iz pridobljenega pravnega mnenja STA razvidno, da je Ukom zahteval podatke, do katerih ni upravičen. Zato so v tokratnem predlogu sklepa predlagali poziv, da se financiranje znova vzpostavi v treh dneh.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je navedel, da bi bilo za uresničenje sklepov o izplačilu zapadlih obveznosti s seje pred desetimi dnevi treba izpolniti tudi druge sklepe, ki so bili takrat sprejeti, in sicer tiste, s katerimi je odbor pozval STA, naj Ukomu posreduje zahtevano dokumentacijo, kar pa se ni zgodilo. Tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija je dejal, da bi bilo financiranje STA že urejeno, če bi bili izpolnjeni sklepi s seje odbora izpred desetih dni. Namesto tega pa da je direktor STA Bojan Veselinovič »iskal tisoč in eno opravičilo, da zahtevane dokumentacije ne bi izročil«. Kot je poudaril Urbanija, posredovanje podatkov o dolžini in številu posameznih prispevkov ne predstavlja kršenja medijske zakonodaje, saj gre za javne podatke in jih lahko poišče kdorkoli«.



 

Preberite še:

Komentarji: