Zaradi ustavitve financiranja STA sklic nujne seje

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB bo v petek zaradi vladne odločitve o ustavitvi financiranja STA potekala nujna seja odbora za kulturo.
Fotografija: Na sejo odbora za kulturo, ki so ga sklicali v LMŠ, SD, Levici in SAB, so vabljeni kulturni minister Vasko Simoniti ter direktorja Ukoma Uroš Urbanija in STA Bojan Veselinović.  FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Na sejo odbora za kulturo, ki so ga sklicali v LMŠ, SD, Levici in SAB, so vabljeni kulturni minister Vasko Simoniti ter direktorja Ukoma Uroš Urbanija in STA Bojan Veselinović.  FOTO: Blaž Samec/Delo

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB med drugim tako predlagajo sprejetje sklepov, s katerimi bi odbor za kulturo vladi predlagal, naj nemudoma izpolni vse zakonske obveznosti, ki jih ima do STA, poskrbi za njeno primerno financiranje in nemudoma ustavi pritiske nanjo in se vzdrži javnega blatenja agencije za dnevnopolitične potrebe. 

»Gre za še enega od napadov Janeza Janše na neodvisne medije,« je uvodoma povedala poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik in dodala, da je cilj očitno en sam, in to je prikrojiti medijske vsebine in njihovo interpretacijo. »Še posebej v času, ko se soočamo z lažnimi novicami, je institucija, kot je STA, toliko bolj pomembna,« je poudarila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Poslanka LMŠ je pri tem navedla, da pričakuje, da bodo njihovi poslanci SMC in Desusa na odboru za kulturo glasovali skladno s tem, kar so povedali v torek. Poslanec SD Matjaž Nemec jih je pozval, naj se postavijo za svoje vrednote in vrednote državljanov pred težnjami posamezne stranke, da si podredi vse družbene sisteme. »Pomenljivo je, da sta SMC in Desus šele po sprejetju tega sklepa začela protestirati,« je bil kritičen koordinator Levice Luka Mesec in navedel, da to po njegovih besedah pomeni, da gradiva njihovi ministri niso prebrali.

Kot izhaja iz vladnega gradiva, je direktor Ukoma Uroš Urbanija namreč od direktorja STA Bojana Veselinoviča med drugim zahteval pojasnila in podatke o tržni dejavnosti agencije, ki jih v STA označujejo za poslovno občutljive, pa tudi glede vprašanj, povezanih z novinarskim delom kolektiva STA, konkretnimi novinarskimi vsebinami in odzivi nanje. Tako je med poizvedovanjem zaslediti tudi vprašanja, povezano z odzivom STA na Janšev tvit, v katerem je njihovo poročanje označil za nacionalno sramoto, in podpisom odgovorne urednice STA Barbare Štrukelj med dvaindvajsetimi odgovornimi uredniki osrednjih slovenskih medijev, ki so se z odprtim pismom zavezali, da ne bodo klonili pod pritiski. Ukomu se zdi problematično tudi oglaševanje STA v posameznih medijih.

Ker pa, kot vse kaže, vseh želenih odgovorov in podatkov Ukom ni dobil, so navedli, da brez celovitega pregleda nad poslovanjem STA ne morejo ugotoviti, kaj pomeni »primerno financiranje« za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, kot to določa zakon o STA, in tako ustavili njeno financiranje. Izplačano ni bilo niti oktobrsko nadomestilo za opravljanje javne službe.

Preberite še:

Komentarji: