V Celju najpočasnejša komisija v državi

V Celju edini med vsemi občinami do sredine današnjega dopoldneva še niso uspeli prešteti glasov. Bojan Šrot se veseli svojega šestega mandata.
Fotografija: Volivci še naprej zaupajo Bojanu Šrotu FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Volivci še naprej zaupajo Bojanu Šrotu FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Celje – Tudi po deveti uri dopoldne občinski volilni komisiji v Celju za županske volitve še ni uspelo prešteti in vnesti glasov. Ob šele 89,12 odstotka preštetih glasovih (do 11. ure) je tako še vedno s 56,41 odstotka vodil Bojan Šrot s svoje Celjske županove liste, na drugem mestu po številu prejetih glasov pa je bil z 18,17 odstotka glasov Sandi Sendelbah iz Odprtega Celja. Ob 12. ure so glasove vendarle prešteli. Volilci so Šrotu namenili 56,34 odstotka glasov, Sendelbahu pa 18,19 odstotka.
 
Vseh preostalih 211 občin oziroma deset drugih mestnih občin je glasove vneslo že sinoči, le v Celju so se ustavili pri dobrih dveh tretjinah preštetih glasovnic.
 
Telefoni Občinske volilne komisije Mestne občine Celje, ki jo vodi upokojeni sodnik Matevž Žugelj, tajnica komisije pa je Tina Vrečko, so to dopoldne zvonili v prazno, zato nismo mogli izvedeti, v čem je težava. Nato pa so nam na naše tudi pisno poslano vprašanje ob pol enajstih odgovorili le to: »Občinska volilna komisija Mestne občine Celje še ni zaključila s pregledovanjem volilnega gradiva.« 

Predsednik Občinske volilne komisije Celje Matevž Žugelj FOTO: Voranc Vogel/Delo
Predsednik Občinske volilne komisije Celje Matevž Žugelj FOTO: Voranc Vogel/Delo

 
Seveda ima komisija po zakonu in rokovniku še dovolj časa, saj ji morajo volilni odbori volilno gradivo predati najkasneje danes do poldneva, komisija pa danes ugotavlja še izide glasovanja po pošti. Šele 24. novembra pa morajo občinske volilne komisije sestaviti poročilo o glasovanju in ga poslati županom, državni volilni komisiji in predstavnikom kandidatur oziroma list.
 
A če so v 211 slovenskih občinah občinske volilne komisije zmogle zadostiti zanimanju javnosti za izide lokalnih in jih skoraj z vsemi in ponekod prav z vsemi preštetimi glasovi objavile že v nedeljo pozno zvečer, je v primeru celjske volilne komisije mogoče reči vsaj, da jim za volivce in javnost ni prav dosti mar.
 
Sicer pa si je celjska volilna komisija pod Žugljevim predsedovanjem povsem enako prevzetnost privoščila že ob lokalnih volitvah leta 2014. Tudi takrat za Celje kot edino občino v državi niti naslednji dan še ni bilo mogoče izvedeti za neuradne izide volitev.


Počasno štetje tudi v Kopru


Počasno štetje glasovnic je preglavice povzročalo tudi v Kopru, kjer je bilo kar nekaj negotovosti glede izvolitve bodočega župana, zato tako Boris Popovič kot Aleš Bržan vse do danes zjutraj nista vedela, kateri bo sedel na županski stolček. Po večini preštetih glasov se je izkazalo, da se bosta kandidata pomerila v drugem krogu.

Zakaj v nekaterih občinah glasovnice štejejo počasneje kot v drugih?

Komentarji: