V interpelaciji Kustečevi med drugim očitajo predolgo zaprtje šol

Šolski ministrici očitajo nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja med epidemijo.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so v postopek DZ vložili interpelacijo proti ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec. Očitke so strnili v 20 točk. Med drugim ji očitajo nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja med epidemijo, kar da je povzročilo najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi.

Očitke iz interpelacije je na današnji novinarski konferenci predstavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah bi minister za izobraževanje na prvo mesto moral postavljati interese in dobrobit najmlajših, zelo pozoren bi moral biti na upravljanje resorja v času epidemije. Vendar pa po Vatovčevem mnenju ministrica Kustečeva tega ne izpolnjuje.

image_alt
Številni očitki za razrešitev izobraževalne ministrice


Glavni očitek v interpelaciji je neučinkovita, nestrokovna, nekonsistentna in škodljiva politika na področju vzgoje in izobraževanja, je povedal vodja poslancev Levice. Med drugim ji očitajo, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v tem razmerah. »Smo država, ki ima najdlje časa neprekinjeno zaprte šole in to bo povzročilo dolgoročno in dolgotrajno škodo za šolarje,« je povedal.

Prav tako ji očitajo odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole. »Imamo zelo stihijsko in neenako obravnavo otrok, ki se v tem času šolajo,« je ocenil. Zato so po njegovih besedah nekateri otroci, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okoli 4000, neposredno diskriminirani, saj nimajo dostopa do ustrezne komunikacijske tehnologije.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ministrstvo ni zagotovilo pogojev za izvedbo šolskih tekmovanj, je povedal Vatovec. Prihodnost mladih pa je po njegovih besedah ogrožena tudi zaradi odsotnosti načrta okrevanja po epidemiji. Navsezadnje je vodja poslancev Levice kot posledico neustrezne politike resorja izpostavil upad gibalne sposobnosti otrok.

Med glavnimi očitki Kustečevi je tudi pomanjkanje dialoga na vseh ravneh. Če bi želela na učinkovit način prebroditi krizo, bi morala aktivno sodelovati tudi s sindikati in strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju, vendar pa je stvari peljala sama, je ocenil.

Vatovec je med drugim navedel še zamik podaje soglasja k razpisu za vpis v prvi letnik visokošolskih zavodov, zamujanje z znanstveno-raziskovalno zakonodajo ter sporno kadrovanje, »utemeljeno na parcialnih interesih, osebnih zamerah in prijateljskih obljubah«.
 

Kustec: Interpelacija kot priložnost za pojasnila o aktivnostih ministrstva


Interpelacija je po mnenju ministrice za izobraževanje Simone Kustec pričakovana, saj jo je del opozicije v paketnih poskusih menjave vlade napovedoval že nekaj časa. »Sprejemam jo kot priložnost, da ponovno pojasnim aktivnosti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v času trajanja mojega mandata,« je zapisala v odzivu na interpelacijo.

image_alt
Nikogar z ministrstva ne bo na sestanek z dijaki


Kustečeva bo prav poseben poudarek namenila kriznemu odzivanju na polju izobraževanja, znanosti in športa ob prevzemu zatečenega stanja prejšnje vlade ter odgovorom na covidne razmere. »Zgolj in samo z dejstvi bom pokazala, kaj vse smo skupaj s sodelavci na ministrstvu in v sodelovanju z zunanjimi skupinami dosegli in prepotrebnega premaknili za nadaljnji razvoj na polju vzgoje in izobraževanja ter športa v slabem letu,« je navedla. Očitke iz interpelacije bo z argumenti in dejstvi odločno zavrnila, je navedla.

Ob tem je ponovno spomnila, da so razmere, povezane z bojem proti virusu, še vedno izjemno resne in zahtevne ter da je prava pot za iskanje skupnega odziva in odgovora nanje v odgovorni družbi konstruktivni dialog, spoštovanje, razumevanje in dosledno spoštovanje ukrepov. »To so odgovori za vrnitev k poznanemu in običajnemu času,« je še dodala Kustečeva.
 

Odzivi na vložitev interpelacije


Predsednik SMC in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je na vložitev interpelacije proti Kustečevi danes odzval s krajšim zapisom na facebooku. Interpelacija bo zanimiva razprava, ki lahko prispeva k iskanju sistemskih rešitev, meni prvak SMC. Upa, da »ne bo šlo samo za dnevnopolitični teater, ampak se bo zelo resno pogovarjalo o vsebini«. Kot je navedel, lahko problematiko šolstva razumemo le v kontekstu epidemiološke krize.»Slovenija dejansko nima ministrice za izobraževanje. Zato je prav, da temu sledi tudi Kustečeva in stanju absurda v šolskem prostoru naredi konec. Skrajni čas je, da nemudoma odstopi s položaja,« pa je ministrico pozval poslanec SD Marko Koprivc. Od ministrice bi po njegovih besedah pričakovali, da je branik otrok, šolnikov, učiteljev in drugih na področju šolstva. »A Kustečeva to ni. Je zgolj prenašalka idej, ki so zrasle na zelniku predsednika vlade Janeza Janše in njegovih antidemokratskih teženj,« je ocenil poslanec SD.

Tudi poslanec LMŠ Aljaž Kovačič meni, da bi Kustečeva morala odstopiti, ker ni na strani otrok in njihovega znanja, ker ni na strani dijakov in študentov, na strani socializacije mladih in niti ni na strani športa. Med drugim ji je očital, da čez poletje ni naredila nič za to, da bi šole pripravila na drugi val epidemije, prav tako da otroci s posebnimi potrebami niso bili deležni njene zadostne pozornosti. Spomnil je, da je te otroke v šolo vrnilo šele ustavno sodišče.V SAB se zavedajo, da gre pri poseganju v pravice v času epidemije ves čas treba tehtati vrednote in ustavno zagotovljene človekove pravice. Kot je spomnila vodja poslanske skupine Maša Kociper, pa so že na začetku zaprtja šol opozarjali, da na tem področju vlada nima prave strategije. Poudarila je tudi, da je njihova prioriteta še vedno izpeljava konstruktivne nezaupnice in s tem možnost za menjavo celotne vlade. Do takrat pa je treba nagovoriti najbolj aktualne težave. V delu vlade namreč Kociprova ne prepoznava dovolj volje za iskanje ustreznih rešitev, da bi se šolanje za otroke vendar vrnilo v normalne tirnice.

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Igor Zorčič meni, da so očitki v določeni meri politično obarvani. »Vsi se zavedamo tega, da je epidemiološki položaj težak. Tudi osebno si želim, da bi šli otroci čim prej v šolo,« je dejal v odzivu na interpelacijo.

Tudi sam težko gleda odločitve, o katerih se včasih zdi, da nihajo, ko šole enkrat odpiramo, drugič zapiramo. A ključnega pomena bo, kot je poudaril, da ministrica odgovori na očitke in da to pretehtajo. Pri tem ocenjuje, da bo ministrica verjetno uspešno prestala interpelacijo.

Preberite še:

Komentarji: