V petek potrdili 9945 novih okužb

Delež pozitivnih PCR testov je znašal kar 67,9 odstotka.
Fotografija: Število okužb močno narašča. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Število okužb močno narašča. FOTO: Črt Piksi/Delo

19.00 V več evropskih državah protesti proti omejitvenim ukrepom

V največjih dveh švedskih mesetih Stockholmu in Göteborgu se je danes zbralo več tisoč protestnikov proti uporabi potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so obvezni za nekatere dogodke. O več tisoč udeležencih shodov proti ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa poročajo tudi iz Nemčije in Avstrije.

V Stockholmu se je zbralo okrog 9000 ljudi, ki so med pohodom po ulicah mesta vzklikali Ne cepilnim potrdilom, da svobodi. Nekateri udeleženci so nosili tudi prepoznavne znake nasilnih ekstremističnih skupin, kot je neonacistična NMR, in so si zakrivali obraze.

Shod je minil mirno, čeprav je policija posvarila pred možnostjo nasilja. Nekateri udeleženci so sicer tudi izstreljevali svetlobne rakete. Nekateri cepilni centri so iz previdnosti zaprli vrata prej kot običajno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Göteborgu se je zbralo okrog 1500 ljudi. Švedska je potrdila o cepljenju uvedla 1. decembra lani. Od 12. januarja so obvezna za udeležbo na notranjih dogodkih z več kot 50 udeleženci. Država se namreč bojuje z novim valom okužb - na dan jih beleži po okoli 40.000. V celoti je sicer cepljenih približno 83 odstotkov starejših od 12 let.

O podobnih protestih poročajo tudi iz Nemčije, kjer se je po nekaj sto oz. do tisoč ljudi zbralo v več mestih, med drugim v Stuttgartu, Offenbachu in Schwerinu.

V Stuttgartu so se protestniki med drugim ustavili pred poslopjem javne televizije Südwestrundfunk in kritizirali medijsko pokrivanje epidemije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V avstrijskem Bregenzu se je medtem na protestu proti ukrepom zbralo okrog 5000 ljudi. Protestirali so zlasti proti obveznemu cepljenju proti covidu, ki ga je v četrek podprl parlament na Dunaju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

13.45 Rekord okužb tudi na Poljskem

Na Poljskem je število novih okužb z novim koronavirusom že drugi dan zapored doseglo rekordno vrednost, saj so v zadnjih 24 urah odkrili 40.876 novih primerov, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. Poljski premier Morawiecki je v petek pozval državljane, naj delajo od doma in napovedal brezplačne hitre teste.

V zadnjem dnevu je za posledicami covida-19 umrlo 193 ljudi. Hospitaliziranih je približno 13.500 ljudi, 1274 bolnikov pa potrebuje pomoč ventilatorjev, so še sporočili z ministrstva. Prav tako je po njihovih navedbah v karanteni skoraj 830.000 ljudi.

12.00 Brazilija prestavlja karneval

Brazilski mesti Rio de Janeiro in Sao Paulo bosta zaradi porasta okužb z novim koronavirusom prestavili tradicionalne karnevalske povorke, so v petek sporočile mestne oblasti. Ulična praznovanja bodo medtem že drugo leto zapored odpovedana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Riu se povorka šol tradicionalno odvija na stadionu Sambadrome, ki lahko sprejme 70.000 ljudi. Spektakel običajno privabi turiste s celega sveta. Ulična praznovanja, ki so značilna za čas karnevala, so že drugo leto zapored povsem odpovedana.

Med pandemijo je v Braziliji za posledicami covida-19 umrlo več kot 622.000 ljudi, država pa je sredi novega vala, ki ga poganja različica virusa omikron. Ta teden so tako zabeležili rekord 205.000 novih okužb v enem dnevu. Z dvema odmerkoma je sicer cepljenih skoraj 70 odstotkov odraslih prebivalcev Brazilije.

10.00 V petek skoraj 10.000 novih okužb

V petek so ob 14.650 PCR-testih potrdili 9945 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 67,9 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 101.960 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je pri 8825.

Število aktivnih primerov okužb se je v petek v primerjavi z dnevom prej povišalo za 5479, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je višje za 336. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 4827, kar je 261 več kot dan prej.

V bolnišnicah zdravijo 601 covidnega bolnika, od tega jih je 136 na intenzivni negi. Umrlo je enajst covidnih bolnikov. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 14 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 32 let.

Preberite še:

Komentarji: