V pripravah na hudo uro za ves promet zaprli cesto do mejnega prehoda Vič (FOTO)

V Dravogradu, Vuzenici, na Muti, v Radljah ob Dravi in Podvelki se na morebitne poplave pripravljajo le šest let po katastrofalnih poplavah.
Fotografija: Najbolj skrajen je načrt evakuacije. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Najbolj skrajen je načrt evakuacije. FOTO: Mateja Kotnik

Dravograd – Reka Drava, ki je na dveh manjših mestih v Dravogradu že prestopila bregove, bo v prihodnjih urah le še naraščala. Z regijskega centra za obveščanje v Slovenj Gradcu so sporočili, da bo pretok reke na hidroelektrarni v Dravogradu med 15. uro in polnočjo predvidoma dosegel 1350 metrov na sekundo.

Po podatkih hidrologov z Agencije za okolje (Arso) je pretok reke Drave na meji z Avstrijo ustaljen pri okoli 1100 m3/s, a se bo povečeval. V noči na torek pričakujejo na meji s Slovenijo pretok okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo, največji pretok pa bo po njihovih predvidevanjih v torek med 13. in 15.30, ko bi lahko največji pretok pri Dravogradu dosegel od 1900 do 2100 kubičnih metrov na sekundo. »To pa je že precejšnja količina vode, po naših podatkih druga najvišja v zadnjih 90 letih,« je pojasnil hidrolog Janez Polajnar z Arsa.

Če bo do tega res prišlo, bi lahko bilo po ocenah hidrologov ogroženih več kot sto objektov, od tega večina, 87, v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja.

Priprave na hudo uro. FOTO: Mateja Kotnik
Priprave na hudo uro. FOTO: Mateja Kotnik


V tamkajšnjih območnih civilnih zaščitah so zagotovili, da so na morebitne nevšečnosti pripravljeni. Kot je med drugim povedal vodja ptujske civilne zaščite Drago Murko, razmere spremljajo, na srečo pa so območja, kjer naj bi se Drava že danes razlila, zelo redko poseljena. Kljub temu je prebivalce pozval, da se na težave pravočasno pripravijo in umaknejo svoje premoženje v višja nadstropja ali tja, kjer ne bodo utrpeli škode.

V spodnjem toku, nizvodno od jeza Markovci, pa se bo po napovedih Drava razlila že prej. Ogrožena so območja v naseljih Bukovci, Muretinci, Stojnci, poplavljena je lahko tudi državna cesta ob Zavrču.



V Dravogradu so po besedah podžupana Antona Preksavca, ki je tudi član štaba civilne zaščite, danes napolnili in razdelili od 4000 do 5000 protipoplavnih vreč, ki so jih od dopoldneva dalje polnili gasilci. Protipoplavne vreče in protipoplavne pregrade so namestili na najbolj kritična mesta, kjer je reka Drava poplavljala leta 2012, poroča STA.

Če bo pretok Drave takšen, kot napovedujejo, to pomeni, da bo Drava prestopila bregove, to pa pomeni tudi evakuacijo občanov, ki živijo ob Dravi na Ribiški ulici in na delu območja Meže, je povedal Preksavec.

Trenutno se reka Drava razliva v spodnjem toku. FOTO: Mateja Kotnik
Trenutno se reka Drava razliva v spodnjem toku. FOTO: Mateja Kotnik


Cesta čez Vič v Avstrijo zaprta


Ljudi, ki živijo na ogroženih območjih, pozivajo, naj izvedejo vse možne zaščitne ukrepe pred morebitnim poplavljanjem. Če bo pretok Drave dosegel kritično točko, bodo vključili sirene.

S Policijske uprave (PU) Celje so sporočili, da so ob 16.31 za ves promet zaprli cesto do mejnega prehoda Vič pri Dravogradu. Cesta bo zaradi pričakovanega povišanega vodostaja reke Drave zaprta tudi na avstrijski strani. 

Drava hitro narašča. FOTO: Mateja Kotnik
Drava hitro narašča. FOTO: Mateja Kotnik


V Dravogradu so že zgodaj aktivirali štab civilne zaščite. Na delu je bilo popoldne okoli trideset gasilcev, ki so polnili protipoplavne vreče in jih nameščali na najbolj ogrožena območja ob Dravi. Vreče s peskom polnijo tudi policisti na Meži.

»Pripravljamo se na najhujši scenarij, čeprav upamo, da se ne bo uresničil,« je popoldne povedal Anton Preksavec.

V Dravogradu že polnijo vreče s peskom. FOTO: Mateja Kotnik
V Dravogradu že polnijo vreče s peskom. FOTO: Mateja Kotnik


Tudi na območju Občine Vuzenica, kjer so prav tako aktivirali štab civilne zaščite, so danes ves dan pripravljali protipoplavne vreče. Kot je za STA povedal vuzeniški župan Franjo Golob, so jih pripravili okoli 700 in jih deloma postavili na najbolj kritična mesta glede na izkušnje iz leta 2012, hkrati so jih del razdelili med občane.

Ker bi pretok v višini 2100 kubičnih metrov na sekundo že pomenil poplavljanje hiš ob reki Dravi, Golob upa, da se napovedi ne bodo uresničile.



V Dravogradu, Vuzenici, na Muti, v Radljah ob Dravi in Podvelki se na morebitne poplave pripravljajo le šest let po katastrofalnih poplavah, ki so 5. in 6. novembra 2012 v celotnem porečju Drave, od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško, za seboj pustile pravo razdejanje.  

Preberite še:

Komentarji: