Danes 43 novih okužb, več kot polovica uvoženih od junija iz Hrvaške

NIJZ: Iz tujine je med poletjem prišlo 300 okuženih oseb, med temi največ, 165 oziroma 55 odstotkov, iz Hrvaške.
Fotografija: Včeraj so na območju Slovenije potrdili 43 novih okužb s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Včeraj so na območju Slovenije potrdili 43 novih okužb s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Včeraj je število novookuženih v Sloveniji ponovno naraslo. Ob 1203 testiranih osebah so potrdili 43 novih okužb s koronavirusom, umrla pa je ena oseba, je na twitterju sporočila Vlada RS.

Bolnišnično zdravljenje potrebuje 18 bolnikov s covidom 19, noben med njimi ne potrebuje intenzivne nege, iz bolnišnice pa so odpustili dva človeka. Aktivno okuženih je 370 ljudi, doslej pa je za koronavirusom zbolelo 2617 ljudi.

Enako število okužb smo po podatkih sledilnika covid-19  zabeležili 19. avgusta.V petek so 43 okužb z novim koronavirusom potrditi v 26 občinah, in sicer največ v Ljubljani, kjer so jih potrdili deset. Tri okužbe so potrdili v občini Grosuplje, v drugih občinah pa po eno ali dve, eno okužbo so zabeležili tudi med tujci. V Ljubljani je tako 90 aktivnih okužb, v Celju 24 ter po 11 v Tržiču in Grosupljem.

Število aktivnih okužb v zadnjih dneh v Sloveniji narašča, tudi v prihodnje je po besedah ministra Tomaža Gantarja pričakovati večanje števila dnevno potrjenih okužb, in sicer zaradi vračanja Slovencev z dopusta na Hrvaškem, ki jo je Slovenija uvrstila na rdeči seznam.


Več kot polovica potrjenih uvoženih okužb iz Hrvaške


V obdobju od 1. junija do 21. avgusta so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) s pomočjo epidemiološke službe in laboratorijev ugotovili, da je v Slovenijo iz tujine prišlo 300 oseb, okuženih z novim koronavirusom. Med temi jih je največ, 165 oziroma 55 odstotkov, prišlo s Hrvaške, prevladujejo pa mlajše osebe, so sporočili z NIJZ.

Vse prebivalce Slovenije, ki so se ali se bodo še vrnili iz Hrvaške, pozivajo, da še 14 dni po vrnitvi s Hrvaške spremljajo svoje zdravstveno stanje in so pozorni na morebitne zdravstvene spremembe, o katerih naj obvestijo izbranega zdravnika. V tem času naj tudi poskušajo s preventivnim ravnanjem preprečiti morebiten prenos virusa na druge.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Med potrjeno okuženimi osebami, ki so vnesle virus v Slovenijo iz Hrvaške, jih je bilo 120 starih od 15 do 34 let, kar predstavlja skoraj tri četrtine vseh vnosov v državo iz južne sosede. Med osebami, ki so se okužile na Hrvaškem, je bilo skoraj dvakrat več moških (108) kot žensk (57).

Nekatere osebe, ki so prinesle virus s Hrvaške, so tega širile tudi v domačem okolju, so navedli na NIJZ. Tako se je dodatno potrjeno okužilo še 26 oseb v Sloveniji. Ker se je število okuženih, ki so prihajali ali se vračali s Hrvaške, začelo hitro povečevati, je NIJZ o tej rasti preko evropskega sistema za opozarjanje in odzivanje (EWRS) obvestili vse članice EU.

Če jih je bilo pred tremi tedni 16, jih je bilo v prejšnjem tednu 64, v iztekajočem se tednu pa je številka trenutno pri 57, a bo po pričakovanjih NIJZ do konca tedna višja kot v predhodnem sedemdnevnem obdobju.
 

Brez prenosa okužbe v šmarskem domu upokojencev


Portal necenzurirano.si je danes objavil podatke o okužbah tujih turistov na Hrvaškem, ki kažejo, da se med 7. julijem in 17. avgustom ni okužil nihče od slovenskih državljanov, ki so julija in avgusta dopustovali v Istri in na Kvarnerju. Kot podatke evropskega sistema za opozarjanje in odzivanje o okužbah tujih turistov na Hrvaškem, ki jih je hrvaška vlada zajela v zadnjem poročilu o epidemiološkem stanju v državi, navaja portal, se je v tem obdobju na Hrvaškem okužilo 52 turistov iz Slovenije. Vsi z izjemo enega so se okužili v Novalji na Pagu, eden pa v Makarski.

Medtem pa je v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so prejšnji teden v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od stanovalk, ostalo pri tem osamljenem primeru in se okužba ni razširila na druge stanovalce ali zaposlene. V petek so ponoven bris po enem tednu odvzeli še pri treh stanovalkah, ki so bivale v sobi z okuženo, a je bil ta negativen, je za STA pojasnila direktorica doma Gordana Drimel.

Preberite še:

Komentarji: