V torek sestanek ministra Hojsa z župani o Romih

Župani iz enajstih občin, kjer živi romska skupnost, so prepričani, da je treba nasilju stopiti na prste.
Fotografija: Župani opozarjajo na skokovito rast nestrpnosti na območju jugovzhodne Slovenije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Župani opozarjajo na skokovito rast nestrpnosti na območju jugovzhodne Slovenije. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Sestanek kočevskega in novomeškega župana dr. Vladimirja Prebiliča in Gregorja Macedonija, ki bi se po Prebiličevih napovedih danes morala sestati s predstavniki vlade glede romske problematike, je odpovedan oziroma preložen. Z novomeške občine so sporočili, da se bodo župani črnomaljske, novomeške in kočevske občine v torek sestali z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom.

V torek bo torej več znanega, kako namerava ukrepati vlada glede romskih kriminalnih združb na območju Dolenjske in Bele krajine, na kar so v začetku junija v pismu predsedniku vlade Janezu Janši opozorili župani enajstih občin iz jugovzhodnega dela države.

»V letu 2020 imamo skupine državljanov, ki živijo v človeka nevrednih razmerah in hkrati mimo vseh družbeno sprejemljivih norm. Brez pomoči države ta problem ni rešljiv, saj država mnogim podeljuje socialne in druge pravice, medtem ko mi kot občine ne moremo zahtevati posameznikove odgovornosti oziroma spoštovanja njegovih dolžnosti znotraj družbe,« so med drugim zapisali župani, ki opozarjajo na poslabšanje demografske in ekonomske slike v jugovzhodni Sloveniji in skokovito rast nestrpnosti pa tudi na verjetnost varnostnega samoorganiziranja in v skrajnih primerih celo nasilja.

Preberite še:

Komentarji: