Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša potrdil uvedbo brezplačnega prevoza za upokojence s 1. julijem

Predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu je bil sprejet že pod prejšnjo vlado.
Predlog novele zakona predvideva brezplačen medkrajevni javni potniški promet za upokojence, vse osebe, starejše od 65 let, študente invalide in registrirane športnike študente in dijake. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Predlog novele zakona predvideva brezplačen medkrajevni javni potniški promet za upokojence, vse osebe, starejše od 65 let, študente invalide in registrirane športnike študente in dijake. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA, V. U.
15. 6. 2020 | 11:45
15. 6. 2020 | 14:38
5:42
V državnem zboru se je opoldne s poslanskimi vprašanji premieru Janezu Janši in vladnim ministrom začela junijska seja. Uvodna vprašanja iz poslanskih klopi so bila namenjena problematikam varde, meja ali odnosu premiera do medijev, ob tem tudi uvedbi brezplačnega medkrajevnega javnega potniškega prevoza za upokojence in nekatere druge s 1. julijem.



Predrag Baković (SD) je za začetek v svojem nastopu predstavil dolgo dosedanjo kronologijo incidentov Štajerske varde v situacijah, ko so aktivnosti njenih članov neposredno posegle v pristojnosti policije in države. V poslanskem vprašanju je spomnil, da so opozicijske SD, LMŠ in SAB v DZ vložile predloga novele zakona o nadzoru državne meje ter novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki bi prepovedala delovanje vard, premiera pa je pri tem vprašal, ali ju podpira. 

Iz odgovora Janše podpore predlogu novele zakona ne kaže pričakovati. Izjavil je, da imajo ustrezni organi vsa pooblastila za ukrepanje in da nekateri postopki tudi tečejo, lastni odgovor pa je s teme Štajerske varde razširil še na tisto, kar sam označuje za kolesarsko vardo.

»Nič nimam proti temu, da se ustrezna zakonodaja dopolni, a morate vedeti, da sta zakon in ustava tu zato, da sta enaka za vse. V odnosu do varde se pojavljajo različna tolmačenja in odzivi pristojnim organom. Organi, ki so pristojni za vzdrževanje javnega reda in miru in za varovanje državne meje, morajo spoštovati ustavo in zakon, ne glede na to, ali gre za pehotno ali kolesarsko vardo. Ne glede na to, ali je varda v maskirnih ali črnih oblačilih.«

Bakovića je zanimalo tudi, katere konkretne ukrepe bo sprejela vlada, da se bo aktivnost vard in podobnih samooklicanih vaških straž sankcioniralo in prepovedalo. Pri tem se je skliceval tudi na opozorila iz vrst policije, da v obstoječi zakonodaji nimajo ustreznih rešitev za pregon.

»Nekatere določbe in členi v kazenskem zakonu so nedvoumni, res pa je, da jih nekateri organi ne tolmačijo kot take. V Slovenski Bistrici je šlo za nesprejemljivo poniževanje policije, okrožno sodišče v Mariboru pa je ocenilo, da ni šlo za nič kaznivega,« je dodal premier.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

1. julija brezplačni medkrajevni prevoz za upokojence


Maša Kociper iz SAB je spomnila, da je bil pod prejšnjo vlado sprejet predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki od 1. julija predvideva brezplačen medkrajevni javni potniški promet za upokojence, vse osebe, starejše od 65 let, študente invalide in registrirane športnike študente in dijake. Zanimalo jo je, ali bo 1. julija brezplačen prevoz tudi dejansko zagotovljen.

Vsi podzakonski akti za začetek izvajanja te novele bodo pravočasno pripravljeni, je zagotovil Janša. Podzakonski akti, ki bodo omogočili začetek izvajanja tega zakona, so v medresorskem usklajevanju. Janša je dodal, da je epidemija covida-19 zaustavila pripravo marsičesa, tudi teh podzakonskih aktov, a da zadnje tedne vlada pospešeno dela. Resorno ministrstvo po njegovih besedah zagotavlja, da bo vse pripravljeno pravočasno.

V odgovoru na poslansko vprašanje je Janša ocenil še, da bodo stroški izdelave vozovnice, ki bo omogočila brezplačne prevoze upravičencem, minimalni. »Stroški nabave kartice oziroma vozovnice bodo zgolj stroški izdelave teh dokumentov,« je zatrdil. Cena naj bi bila tako, kot je sam obveščen, bližje dvema evroma kot 20 evrom, kolikor naj bi stala kartica po neformalnih informacijah SAB.

Vlada med poslušanjem poslanskih vprašanj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vlada med poslušanjem poslanskih vprašanj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Na očitke Nataše Sukič iz Levice, da mednarodna javnost predvsem po njegovi zaslugi kritično ocenjuje svobodo medijev v Sloveniji, je Janša odgovoril, da bo o tem mogoče soditi šele po koncu mandata. Glede svojega tvitanja je izjavil, da ga vidi kot del svobode izražanja.

Po njegovih besedah je bila Slovenija na mednarodni lestvici, ki meri svobodo medijev v posameznih državah, najvišje v času njegove prve vlade, to je v letih 2004–2008, ko je bila na devetem mestu.

»V prejšnjem mandatu, v katerem ste vi omogočili takratno koalicijo, je Slovenija zasedala šele 32. mesto,« je izjavil. Sukičeva je bila sicer v svojem vprašanju kritična do Janševega odnosa do medijev, sodstva in opozicije. Očitala mu je, da je v vojni z mediji in da vladni profil na Twitterju zlorablja za diskreditacijo in politično propagando SDS. Med drugim jo je zanimalo, ali je prijavljen ukiniti svoj profil na Twitterju, preko katerega pogosto, po njenem mnenju nedostojno komunicira.

Janja Sluga je opozorila na pomen slovenskega turizma in ukrepe, ki jih je za pomoč tej panogi po epidemiji koronavirusa sprejela vlada. Pri tem jo je zanimalo, katere ukrepe za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam še načrtuje vlade.

Junijska seja DZ bo sicer trajala do vključno četrtka. Ob koncu seje bo poslance nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo po pričakovanjih opozoril na nujnost uresničitve odločbe ustavnega sodišča o volilni zakonodaji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine