Varnostnik lovil koprske študente

Na volilno skrinjico so zlili črnilo in odnesli del volilnega imenika. Poudarjajo, da je bil to klic na pomoč. Vodstvo ŠOUP zgroženo.
Fotografija: Študentka s plastenko, v kateri je imela črnilo za volilno skrinjico, in skupina študentskih protestnikov daje izjavo za medije.
Odpri galerijo
Študentka s plastenko, v kateri je imela črnilo za volilno skrinjico, in skupina študentskih protestnikov daje izjavo za medije.

»To je bil naš klic na pomoč, ker smo do zdaj zaman pozivali na vse nepravilnosti pri volitvah,« pravi študentka Nina Klobas, ena izmed kandidatk za študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP).« Na današnjih volitvah so na volilno skrinjico zlili črnilo in odnesli del volilnega imenika, zaradi česar so bili celo na begu pred varnostnikom.

»Žal nam je za to, opravičujemo se varnostniku, vemo, da verjetno nismo prav ravnali. A vse, kar smo želeli sporočiti, je, da se volitve za študentski zbor morajo ponoviti! Izvesti jih je treba transparentno in demokratično,« poudarja.

Klobasova pojasni, da je ŠOUP, ki mu predseduje Jure Ciglar, vodil volilni postopek na sporen način že vse od začetka. Tako naj bi razglas volitev na spletni strani objavili na nedeljo, nato pa ga »skrili« na dno strani, pod druge novice. Pri oddaji kandidatur pa so jih od 22 vloženih 9 zavrnili. Na ŠOUP naj bi trdili, da se podporniki posameznih kandidatov - teh mora biti 15 za vsako kandidaturo - ne smejo podvajati. Tako je zdaj 13 kandidatov za 12 mest v študenstkem zboru.

»To ni bilo nikjer navedeno, šlo je za postavljanje pravil igre na novo med postopkom, ki je bil v teku. Poleg tega so izločali kandidate glede na vloženo kandidaturo, se pravi mene so izločili, ker je tisti, ki je oddal kandidaturo pred mano, imel enega istega podpornika,« razlaga Klobasova.

Zavrnjeni kandidati so se obrnili najprej na volilno komisijo, nato na pritožbeno komisijo - ki pa je uporabljala enak elektronski naslov kot volilna komisija. »Pričakovano so našo pritožbo zavrnili, zato smo se obrnili še na Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), kjer pa so nam dejali le, da bodo našo pritožbo obravnavali na naslednji seji. Kdaj bo to, pa nismo dobili konkretnega odgovora,« nadaljuje sogovornica. Počutili so se nemočne, zato so izvedli »diverzantsko akcijo«.
 

Vodstvo ŠOUP-a poklicalo policijo


»Danes se je v času rednih volitev zgodil incident, ki je po našem mnenju nedopusten. Zgodil se je zrežiran, agresiven napad, ki je vse prisotne popolnoma šokiral. Trdimo, da je dogodek načrtovan tudi s strani posameznikov, ki niso študenti,« je sporočil  predsednik ŠOUP Jure Ciglar, ki je po dogodku poklical policijo.

»Sumimo, da je bil dogodek namerno zrežiran in dogovorjen,« navaja predsednik volilne komisije David Šavron in dodaja: »Študentje so vstopili na volišče, raztrgali uradne dokumente in polili volilno skrinjico z barvo. Zaradi samega onemogočanja volilnega procesa je varnostnik enega od udeležencev poskušal odstraniti.

»Gre za nameren napad na volitve brez kakršnekoli osnove. Na študentski organizaciji smo vsem medijem zelo jasno odgovorili na vsa postavljena vprašanja in večkrat smo pojasnili, da so volitve transparentne ter legitimne. Vložene bodo kazenske ovadbe in odškodninski zahtevki zoper vse, ki so sodelovali pri načrtovani prekinitvi volitev,« zaključuje Ciglar.

Danes bosta zasedali tako volilna kot študentska pritožbena komisija, ki bosta odločali o nadaljnjih postopkih, so še sporočili iz ŠOUP.

Preberite še:

Komentarji: