18 novih okužb in ponovno ena smrt med okuženimi

Tri nove nove okužbe so v Šmarju pri Jelšah, po dve so našteli v Ljubljani in Kranju. V Hrastniku novih primerov ni.
Fotografija: V torek je v Sloveniji umrla ena s koronavirusom okužena oseba. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V torek je v Sloveniji umrla ena s koronavirusom okužena oseba. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ob 974 testiranjih so v Sloveniji v torek potrdili 18 novih okužb s koronavirusom. Enako kot v ponedeljek je tudi včeraj umrla ena z novim virusom okužena oseba, je na twitterju sporočila Vlada RS.

V bolnišnicah se še naprej zdravi 22 ljudi, trije potrebujejo zdravljenje v enotah intenzivne terapije. 



Pri nas so skupno potrdili 2208 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 124 bolnikov s covidom-19. 


 

Nove okužbe razpršene po vsej državi


Okužbo z novim koronavirusom so v torek potrdili v 13 občinah. Največ, tri, so našteli v občini Šmarje pri Jelšah, po dve v Ljubljani in Kranju. Eno novo okužbo imajo v občinah Rogaška Slatina, Velenje, Celje, Postojna, Vipava, Rogatec, Ig, Tržič, Pesnica in Polzela, eno so potrdili tudi pri tujem državljanu.

Nove okužbe so razpršene po državi, ne moremo govoriti o nekem večjem žarišču, je v današnji izjavi za medije ocenila Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike. Nekaj okužb so našli v novih krajih, večina pa tam, kjer so posamezne primere potrdili že v zadnjih dneh. »Gre za lokalno širjenje, ki je v tej fazi epidemije pričakovano,« je pojasnila infektologinja. Zaznali pa so tudi nekaj novih primerov, vnesenih iz tujine.

V tej fazi epidemije je tudi pomembno, da imamo čim več dokazanih primerov okužbe, ki jih epidemiologi nato ustrezno obravnavajo, na primer z izdajo karantensko odločbe ali dodatnim testiranjem. »Če smo bolni in smo dogovorjeni za bris, gremo po brisu domov in se ne odpravimo na morje, v trgovino, fitnes. Na izvid brisa počakamo doma,« je ob tem še poudarila.

Po njenih besedah trenutno ni takšnega lepega upada števila okužb, kot je to bilo v prvem, spomladanskem valu epidemije. Število okužb se sicer znižuje, še vedno pa se generirajo novi primeri. Zato po oceni Logarjeve ni čas, da začnemo sproščati ukrepe ali govoriti, da so stvari pod kontrolo. Opomnila je na že vse znane ukrepe, kot so izogibanje druženjem, uporaba mask ter higiena rok in kašlja. Epidemiologi na terenu sicer opažajo, da večina ljudi kar dobro upošteva vsa navodila in priporočila, nekaj je pa takih, ki se jim to zdi pretirano.

Na infekcijski kliniki sicer trenutno skrbijo za 12 bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Na kliniki računajo, da bodo dva bolnika z navadnega oddelka lahko kmalu odpustili v domačo oskrbo.

Logarjeva je pri tem opomnila, da med hospitaliziranimi bolniki niso samo starejši, povprečna starost bolnikov na navadnem oddelku je trenutno pod 60 let. »Tudi med zadnjimi tremi bolniki v intenzivni enoti sta dva, ki nimata hudih pridruženih bolezni in sta mlajša od 60. Pravila, da bi samo starejši imeli težji potek, ni. Vsi moramo biti previdni, tudi pri mlajših in zdravih je lahko oblika bolezni hujša,« je opozorila.

Pri zadnjih bolnikih, ki so jih zaradi hujšega poteka koronavirusne bolezni zdravili v intenzivni negi, so na kliniki zaznali hitrejše poslabšanje simptomov. Pri bolnikih iz spomladanskega vala so se simptomi prehlada, vročina in težko dihanje večinoma začeli slabšati šele po tednu dni z bolečinami v prsih in nizko koncentracijo kisika v krvi. Razlage, zakaj pri zadnjih bolnikih bolezen napreduje veliko hitreje, po besedah Logarjeve še nimajo, morda gre tudi samo za naključje.
 

V Hrastniku v torek brez novih okužb


V Hrastniku so v torek pri občanih odvzeli tri brise, ki pa so bili vsi negativni. V tamkajšnjem domu starejših pa novih testiranj ni bilo, so danes sporočili s hrastniške občine. V Hrastniku je sicer po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 81 oseb.
 
V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odvzeli 111 brisov med oskrbovanci in zaposlenimi. Odvzeti brisi so pokazali okužbo pri treh oskrbovancih doma, vsi odvzeti brisi zaposlenih so bili negativni. Umrla je še ena oskrbovanka doma, tako da se je skupno število umrlih od izbruha okužbe z novim koronavirusom 10. julija povzpelo na štiri.

Zaradi sprememb v zdravstvenem stanju so bili trije okuženi oskrbovanci hospitalizirani, saj so zdravniki ocenili, da potrebujejo bolnišnično oskrbo. Ena oseba je bila odpeljana v ljubljanski klinični center, dve pa v mariborskega. Do torka so bile v domu potrjene okužbe pri 48 oskrbovancih in 11 zaposlenih. Ozdravela pa sta po dva zaposlena in oskrbovanca.

Zdravstveno stanje obolelih oskrbovancev, ki so nastanjeni v rdeči coni v domu, je po zadnjih podatkih stabilno.

V domu trenutno pomagajo zdravstveni delavci iz trboveljske bolnišnice ter domov starejših iz Ljutomera, Metlike, Lukavcev, Gornjega Grada in Trnovega.

Od odvzema brisa do rezultata testiranja na okužbo z novim koronavirusom običajno mine več ur. Obstajajo tudi hitri testi, pri katerih so rezultati znani že v eni uri, a zaradi višje cene in nedostopnosti na trgu za zdaj ni pričakovati njihove širše uporabe. V Sloveniji jih uporabljajo le na nujnih vzorcih za življenjsko ogrožene bolnike.

Preberite še:

Komentarji: