Bojana Beović: Učinki sproščanja ukrepov bodo znani v enajstih do trinajstih dneh

Včeraj so do 24. ure opravili 500 novih testiranj. Število smrtnih primerov okužb se je povzpelo na 96.
Fotografija: Ljubljana 3. maja. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ljubljana 3. maja. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po vladnih podatkih včeraj do 24. ure na območju Slovenije prvič od potrditve prve okužbe pred skoraj natanko dvema mesecema – to je bilo 4. marca, nakar je število evidentiranih okužb naraščalo – niso evidentirali nobene nove.



Tako skupno število doslej evidentiranih okužb ostaja pri dosedanjih 1439. Na drugi praznični dan so sicer opravili le 500 testiranj, vseh doslej pa je bilo že 55.520.

Žal pa se je včeraj za dva primera povečala tragična statistika smrti. Skupno je doslej na območju Slovenije umrlo 96 okuženih. Hospitaliziranih je 59 ljudi, 21 bolnikov zdravijo na intenzivnih oddelkih. Odpustili so dva.


Kakšen učinek bo imelo sproščanje ukrepov?


Vodja strokovne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović je za Dnevnik RTV Slovenija povedala, da je bil današnji dan brez zabeležene nove okužbe posledica ukrepov za zajezitev epidemije, ki še trajajo. Kakšen učinek bo imelo sproščanje ukrepov – jutri, denimo, svoja vrata ponovno odpirajo terase barov in restavracij ter frizerski in kozmetični saloni –, še ni mogoče napovedati, miniti bo moralo enajst do trinajst dni. Bojana Beović je prav tako sporočila, da v primeru ponovno povečanega števila okužb razmišljajo o uvajanju ukrepov lokalno, torej tam, kjer se bodo pojavile okužbe.
 

V domovih starejših občanov se previdno pripravljajo na obiske


Potem ko je minister za delo Janez Cigler Kralj v četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje pripravljajo z veliko mero previdnosti. Kot piše STA, na podlagi smernic ministrstva pripravljajo lastne protokole, številni pa v ponedeljek še ne bodo sprejeli obiskov.

V šmarskem domu upokojencev, ki je bil med glavnimi žarišči okužb z novim koronavirusom, bodo v ponedeljek začeli z obiski, a le pod balkoni in na terasah, kjer bo zagotovljena varna razdalja med oskrbovanci in njihovimi svojci, je danes povedala direktorica doma Gordana Drimel. Po njenih besedah bodo z obiski znotraj stavbe začeli šele takrat, ko se bo epidemiološka situacija v domu dovolj umirila.

Skupno število doslej evidentiranih okužb ostaja pri 1439. Na drugi praznični dan so sicer opravili le 500 testiranj, vseh doslej pa je bilo že 55.520. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Skupno število doslej evidentiranih okužb ostaja pri 1439. Na drugi praznični dan so sicer opravili le 500 testiranj, vseh doslej pa je bilo že 55.520. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Drimlova pričakuje, da bodo z obiski znotraj stavbe začeli »v zelo kratkem času«, sprva pa bodo dovoljeni le v izjemnih primerih, na primer pri nepokretnih oskrbovancih. Že pred ponedeljkom se morajo svojci o obiskih dogovoriti s socialno službo, ki bo nato oblikovala urnik obiskov in svojce opremila z vsemi navodili.

Po njenih besedah morajo namreč poskrbeti, da se pred stavbo ne bo nabrala skupina obiskovalcev in bi lahko prišlo do prenosa okužbe. »Zaenkrat ni veliko interesa za obiske. Očitno so svojci dobro ozaveščeni in se zavedajo tveganja,« je povedala. Dodala je, da podpirajo odločitev ministrstva, da domovi za starejše začnejo z obiski, »ampak ob veliki meri previdnosti in strpnosti«.

Direktorica je poudarila, da je stanje v šmarskem domu upokojencev zelo optimistično. »Vsak dan je pri nas več ozdravljenih. Med oskrbovanci je še 37 okuženih, a brez simptomatike. Tudi deset zaposlenih zaenkrat še nima negativnega brisa,« je še dodala.

Več iz te teme:

Komentarji: