Včeraj rekordnih 387 novookuženih

Število okužb še kar raste, posledično pa tudi incidenčna stopnja, zaradi česar smo vse bliže epidemiji in izrednim razmeram.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Po vladnih podatkih so včeraj v državi znova evidentirali rekordno število okužb. Krivulja okužb še kar raste in tudi incidenčna stopnja postavlja Slovenijo vse bliže razglasitvi epidemije ter izrednim razmeram. Danes znaša 129,4, kar pomeni, da mora poskočiti le še za 10,6 in bo treba začeti sprejemati ukrepe s tako imenovanega rdečega seznama, to pa pomeni tudi postopno zapiranje države. Če bo jutri število okužb takšno, kot je bilo danes, bo incidenca že več kot 140, epidemija pa bo razglašena, ko se bo v bolnišnici zdravilo 250 oseb. Včeraj jih je bilo hospitaliziranih 131, 21 na intenzivni negi. Odpustili so 15 ljudi.

Včeraj so na območju Slovenije potrdili 387 novih okužb. Umrla je ena oseba, okužena z novim koronavirusom. Opravili so 3665 testov.

V sredo so okužbo potrdili v več kot 110 občinah, največ, 64, v Ljubljani. V prestolnici je trenutno 449 aktivno okuženih. Po 17 okužb so potrdili v Novem mestu in Vrhniki, 15 pa v Domžalah. V občini Škofljica so potrdili 11 okužb, v Škofji Loki deset. V preostalih občinah so potrdili manj kot deset novih okužb.

Doslej je v Sloveniji umrlo 160 bolnikov s covidom-19, skupno so potrdili 7507 okužb. Strokovnjaki menijo, da je napočil čas, ko bi morali maske nositi tudi na prostem, vlada pa bo na seji predvidoma sprejela nekaj novih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa.

image_alt
Ob neupoštevanju ukrepov zapiranje države vse bliže


Direktor UKC Maribor prof. dr. Vojko Flis je danes dejal, da je v zadnjem obdobju že stalnica, da se čez konec tedna pojavijo novookuženi zaposleni, ki prinesejo virus v ustanovo: »To pa povzroča težave.«

Za zdaj oddelkov še ne zapirajo, se je pa včeraj zaradi opravljanja testiranj zaustavilo delo intenzivne terapije na kirurgiji in je odpadlo nekaj načrtovanih posegov.

Trenutno se pri njih zdravi 22 covid bolnikov na navadnih oddelkih: »Vsi potrebujejo kisik, kar priča o tem, da potek bolezni ni preprost.«

Tri obolele imajo v intenzivni enoti. Število navadnih postelj lahko povečajo na 40, število intenzivnih pa na šest. Če to ne bi zadostovalo in bi bile potrebe še večje, potem je direktor dejal, da bodo morali začeti razmišljati o zaustavljanju določenih drugih programov.

Dnevno sicer opravijo več kot sto testiranj, saj poskušajo omejiti širjenje virusa po ustanovi. Začeli so validirati tudi hitre teste, ki bi jim precej skrajšali diagnostiko. Pri tovrstnih testih je namreč rezultat znan po 15 minutah, medtem ko je pri klasičnih testih PCR treba čakati nekaj ur.



Ob naraščanju števila potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je premier Janez Janša že v torek med drugim napovedal omejitev zbiranja ljudi na največ deset z nekaterimi izjemami.
 

Komentarji: