Več Slovencev v Albanijo, Črno goro, Grčijo

Zaradi boljših gospodarskih razmer Slovenci za počitnice namenijo več denarja.
Fotografija: V agenciji Palma so letos prodali vsaj 30 odstotkov več aranžmajev kot lani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V agenciji Palma so letos prodali vsaj 30 odstotkov več aranžmajev kot lani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Dobršen del Slovencev je te dni že odložilo svojo kopalno brisačo na katero od hrvaški plaž, nato pa tja zasidralo še sebe. Vse več pa je takšnih, ki so se to poletje odločili raziskati še druge obale v Sredozemlju ali pa bolj kot počitek iskati pustolovščine. Kje vse bodo torej preživljali dopust, smo preverili pri nekaterih turističnih agencijah.

Slovenci veliko potujejo in tudi to poletje bodo – celo bolj kot lani. »Gospodarski krč je popustil, gostje so za svoje dobro počutje in polnjenje baterij pripravljeni nameniti kar nekaj svojega denarja,« pravi Nena Kraševec Mišič iz agencije Palma. Tako ocenjuje po številu prodanih aranžmajev. V primerjavi z lani so jih prodali vsaj 30 odstotkov več.

Boljše gospodarske in tudi varnostne razmere v svetu so številne Slovence spodbudile, da so se odločili za daljša potovanja v bolj oddaljene dežele. Obenem pa nam ne zadostuje več, da v drugo deželo pridemo, odkljukamo znamenitost in odidemo, ugotavlja pomočnik direktorja agencije Oskar Boris Lepojić: »Želimo si celovite izkušnje: spoznati zgodovino, kulturo, se družiti z domačini in nekoliko tudi počivati.«

Določene smernice agencije postavljajo same, saj po svoji presoji snujejo počitniške in potovalne pakete, spremljajo pa tudi, katere destinacije so bolj priljubljene med strankami, in se temu prilagajajo. Tradicionalno Slovenci zasedamo hrvaške plaže. »Ker pa so v številnih turističnih krajih letos zvišali ceno prenočišč, smo poizvedovali po alternativah,« pravi Vanja Ogrinc iz agencije STA potovanja. To poletje bo zato bolj kot v minulih letih obiskana Albanija, več kot sicer pa jih bo odšlo še na grške in balearske otoke. Jože Režonja iz turistične agencije Relax pravi, da je letošnji hit Črna gora, priljubljena je še Turčija, nič manj pa po navedbah Lepojića tudi Egipt, saj so se varnostne razmere izboljšale.

Marsikdo se je tudi odločil, da bo sončne žarke raje lovil na drugih, bolj oddaljenih koncih sveta, kjer so trenutno sredi poletne sezone, denimo na otokih Bali, Borneo, Šri Lanka ali na Tajski.

To pa ne pomeni, da bomo prisegali le na morje. Kar nekaj potnikov se je odločilo za krajši pobeg z nahrbtnikom po Dolomitih, Toskani, Švici, poleti pa po besedah Nene Kraševec Mišič radi obiskujemo tudi evropske prestolnice.

Infografika Delo.
Infografika Delo.


Marsikdo rad združi aktivnosti z ležanjem na plaži. Ogrinc pravi, da je vse več takšnih, ki v prvem delu dopusta na primer uživajo v kolesarjenju v posebej urejenih gorskih parkih, nato pa adrenalinsko potepanje zamenjanjo za počitek ob morju.
Preden odidejo na zasluženi oddih so mnogi že dobro pripravljeni. V primerjavi s prejšnjimi leti se je »veliko naših gostov odločilo za zgodnji nakup počitnic«, pravi Kraševec Mišičeva, pritrjujejo pa ji tudi drugi sogovorniki.

Komentarji: