Večina koncertov brezplačnih

Festival Okarina: V dveh tednih nastopi 15 zasedb – Richard Thompson, Michael League in Natacha Atlas prvič na Bledu
Fotografija: Leo Ličof, umetniški vodja festivala Okarina med obešanjem plakata za prihajajoči festival Foto Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Leo Ličof, umetniški vodja festivala Okarina med obešanjem plakata za prihajajoči festival Foto Blaž Račič/Delo

Bled – Richard Thompson, ustanovitelj glasbene skupine Fairport convention, štirikratni prejemnik grammyja Michael League s skupino Bokante, egipčansko-angleška pevka Natacha Atlas so najbolj zveneča glasbena imena 28. izdaje blejskega festivala Okarina. Začel se bo v ponedeljek.

Dvotedensko glasbeno druženje z glasbeniki z vseh vetrov bo znova prineslo številne presežke, je pred začetkom festivala, ki tradicionalno poteka sredi glavne turistične sezone, povedal njegov pobudnik in umetniški vodja Leo Ličof. »Vsi nastopajoči so tako dobri, da bodo obiskovalci zagotovo prišli na svoj račun. Festival po programu in nastopajočih nima konkurence v Sloveniji,« je dejal Ličof. Za otvoritev se v ponedeljek na blejsko promenado vračata Catrin Finch in Seckou Keita.
Na vprašanje, zakaj med 15 zasedbami ni slovenskih glasbenikov, je Ličof dejal, da iščejo tudi ekskluzivnost in da to težko najdejo pri domačih izvajalcih, ki pogosto nastopajo po Sloveniji. Gre za sodobne, atraktivne in poslušljive glasbenike, o izboru nastopajočih pravi Ličof.


Razmišljajo o uvedbi vstopnine


Lani so na treh koncertih v festivalni dvorani zaračunavali vstopnino, letos pa bodo vsi koncerti brezplačni, z izjemo dveh na gradu, kjer je treba plačati vstopnico za obisk. Ličof pravi, da razmišljajo tudi o uvedbi vstopnine, saj je nenavadno, da je vrhunska glasba ob jezeru in v neponovljivem ambientu Bleda zastonj. Z vstopnino bi lahko kakovost festivala še povečali, meni umetniški vodja, a priznava, da bi to povzročilo dodatne organizacijske zahteve in stroške. Za letošnji program so na občinskem zavodu za kulturo Bled rezervirali 70.000 evrov, brez upoštevanja stroškov odra, tehnike in promocije. Na zavodu pravijo, da Okarina že vrsto let na Bled privablja poslušalce od blizu in daleč in da je festival s svojo ponudbo eden izmed izjemnih blejskih poletnih dogodkov.

Za vizualno podobo festivala že več let skrbi v Boliviji živeča slikarka Ejti Štih, ki pravi, da tako kot glasbeniki z glasbo tudi njene slike soustvarjajo barvito podobo festivala in ljudi spravljajo v dobro voljo.

Komentarji: