Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Veliko doplačil staršev za brezplačno šolo

Plačljivi nadstandard ni dodelan, vodstva šol so različno iznajdljiva, sistem pa je premalo plačan.
V šolah je vse več nadstandardnih storitev, tudi v obveznem programu. FOTO: Črt Piksi
V šolah je vse več nadstandardnih storitev, tudi v obveznem programu. FOTO: Črt Piksi
25. 5. 2024 | 05:00
7:44

Sveti staršev v teh tednih potrjujejo učna gradiva in nadstandard za prihodnje šolsko leto. Kaj vse je nadstandard, si vodstva šol različno razlagajo in so pri zaračunavanju staršem različno iznajdljiva. To ni nepomembno, saj so stroški nadstandardnega programa od več deset do več sto evrov za posameznega učenca na šolsko leto, nadzor pa marsikdaj ni mogoč.

Med nadstandardni program sodijo številni dnevi dejavnosti, ki so sicer obvezni, a je treba velikokrat plačati različne vstopnice in prevoz. Čeprav je obvezna tudi šola v naravi in eno sofinancira tudi država, morajo starši plačati vsaj prevoz, sofinancerski delež pa običajno ne zadošča za vse stroške.

Čeprav ob začetku šolskega leta, ko starši izbirajo, kdo bo zastopal posamezni razred v svetu staršev, večina gleda v tla, prav izbrani odločijo, kaj bodo plačali vsi. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje sicer poudarja, da so starši o letnem načrtu posameznega oddelka praviloma seznanjeni na prvem roditeljskem sestanku, »ko imajo tudi priložnost podati svoje mnenje«. Težava je, ker si tudi vodstva šol različno razlagajo, kaj vse nadstandard je. Z večino ponujenega se starši zlahka strinjajo, kot so gledališke predstave ali obisk živalskega vrta, a med nadstandardom se znajde tudi zaračunavanje fotokopij. Starši opozarjajo, da je nadzor nemogoč, hkrati pa skupaj z ravnatelji poudarjajo, da bi morali spremeniti desetletja stare standarde ter za šolski sistem nameniti več denarja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine