Veliko težkih vprašanj o naložbah v vojsko

Opozicija predlagane investicije v vojsko zavrača, ker si želi več denarja za zdravstvo in socialo in ker država ni vojaško ogrožena.
Fotografija: Obrambni minister Matej Tonin danes pred poslanci v odboru za obrambo zagovarja svoj predlog za nakupe vojaške opreme. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Obrambni minister Matej Tonin danes pred poslanci v odboru za obrambo zagovarja svoj predlog za nakupe vojaške opreme. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Poslanci na parlamentarnem odboru za obrambo razpravljajo o predlogu zakona o investicijah v Slovenski vojski med letoma 2021 in 2026. Že na začetku seje so se razpravljavci zataknili ob vprašanju, ali naj se opravi javna predstavitev mnenj o predlaganem zakonu ali ne, poslanci Levice pa so obrambnemu ministru Mateju Toninu očitali, da s poznimi odgovori na njihova vprašanja zavira delo poslancev opozicije.

Spomnimo, levji delež predvidenih 780 milijonov evrov naložb bo po vladnem predlogu namenjen oblikovanju srednje bataljonske bojne skupine in s tem povezanega nakupa osem- in štirikolesnih oklepnikov v skupni vrednosti 408 milijonov evrov.

Za letalstvo – transportno letalo, dva helikopterja, hangar na Brniku in zmogljivosti v Cerkljah ob Krki – je predvidenih za 128 milijonov evrov naložb. Predlagajo tudi za 65 milijonov evrov naložb v logistiko in medicinsko opremo ter za 65 milijonov evrov za raketne sisteme, po 40 milijonov evrov naložb v informacijske sisteme in infrastrukturo ter 34 milijonov za pehotno orožje in opremo.
 

Levica z vsemi topovi nad obrambnega ministra


»Minister Tonin v strahu pred tem, da bi se kaj zalomilo pri njegovih načrtih, poskuša ta zakon čim prej spraviti pod streho. To je verjetno največji investicijski projekt te vlade, tri četrt milijarde evrov za nakup orožja, ki ne bo služilo civilistom, prebivalkam in prebivalcem Slovenije. Minister beži pred mnenjem javnosti, zato smo v Levici predlagali posvetovalni referendum, da bi pridobili mnenje javnosti,« je ministru Toninu očital Matej Tašner Vatovec iz Levice.

Poslanec Levice Miha Kordiš ob predlogu za nove investicije v vojsko pogreša oceno vojaške ogroženosti Slovenije. Spomnil je, da so vse slovenske sosede zaveznice naše države. Prepričan je, da Slovenija ni vojaško ogrožena, da so oklepniki, ki jih nameravajo kupiti, neprimerni za obrambo Slovenije, da pa državo zares ogroža slabo stanje na področju zdravstva in sociale.

»Edini, ki bo s tem pridobil, je ego ministra Tonina in vojaško-industrijski kompleksi tujih držav,« je pribil Kordiš, ki je podobno kot Tašner Vatovec Toninu očital netransparentnost in skrivanje podatkov, ki so nujni za pripravo opozicije na razpravo.
 

Tonin: časa za razpravo je bilo tri mesece


Minister za obrambo Matej Tonin se je pred očitki opozicije branil, da gre za nujno potrebne investicije v vojsko, na kateri se je v času krize najbolj varčevalo, saj je po njegovem mnenju od teh naložb odvisno, ali bomo imeli svojo vojsko ali ne.

Očitke o tem, da predlagatelji nočejo javne razprave o eni največjih naložb v vojaško opremo, je Tonin zavrnil s trditvijo, da je že pred tremi meseci napovedal nov zakon in da je bilo po njegovem mnenju časa za razpravo dovolj. 

Na očitke Levice, da jim ministrstvo ni pravočasno odgovorilo na poslanska vprašanja, je Tonin priznal, da so zamudili predpisane roke za odgovore. Je pa spomnil, da so poslanci Levice na ministrstvo naslovili 18 poslanskih vprašanj in 178 podvprašanj ter jim zato ni uspelo na vsa vprašanja odgovoriti prej kot dan pred današnjo sejo odbora za obrambo.

Opozicija prav tako zavrača Toninove trditve, da so te naložbe nujne za preživetje vojske, in trditve o dvojni rabi, denimo, vojaških helikopterjev za reševalne akcije. Pri tem so poudarili, da vojska ni obstala s prekinitvijo nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov Patria. 

Tonin pa nasprotno od trditev Levice poudarja, da si želi javne razprave, se mu pa zahtevanje javne predstavitve mnenj, ko je zakonodajni predlog v drugi obravnavi, zdi taktični manever za zavlačevanje sprejemanja zakona. Poslancem Levice, ki so med razpravo razkrili, kako so se poslanci Desusa kar pred drugimi poslanci dogovarjali o tem, kako bodo glasovali, je očital tudi totalitarne prijeme, neposredne grožnje, zasramovanje in ustrahovanje drugih poslancev.

Komentarji: