Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vinarji so ustanovili svoje združenje

Združenje slovenskih vinarjev pri GZS povezuje devet podjetij. Namen združenja je okrepiti aktivnosti za pomoč vinarjem in vinogradnikom.
Združenje želi okrepiti krovno promocijo slovenskega vinogradništva in vinarstva. FOTO: Matej Družnik/Delo
Združenje želi okrepiti krovno promocijo slovenskega vinogradništva in vinarstva. FOTO: Matej Družnik/Delo
STA
14. 4. 2021 | 17:44
2:43
Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so danes ustanovili Združenje slovenskih vinarjev pri GZS. To povezuje devet podjetij, ki se ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom. Namen združenja je okrepiti aktivnosti za pomoč vinarjem in vinogradnikom ter medsektorsko povezovanje.

K ustanovitvi so pristopila podjetja Klet Brda, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Vinakoper, Vinakras, Klet Krško, Panvita Marof, Kmetijska Zadruga Metlika in Ptujska klet. Vodenje združenja je prevzel Borut Fakin iz kleti Vinakoper, podpredsednik pa je postal Vinko Mandl iz Ptujske kleti, so sporočili.

Združenje želi okrepiti krovno promocijo slovenskega vinogradništva in vinarstva doma in na tujih trgih, revitalizirati panogo po epidemiji covida-19, okrepiti boj proti sivi ekonomiji na trgu z vinom ter prilagoditi aktualno in prihodnjo zakonodajo potrebam vinogradništva in vinarjev.

image_alt
Agraria odstopila od nakupa Vinakopra


Med prioritetnimi nalogami je ustrezna umestitev vinogradništva in vinarstva v strateški načrt prihodnje skupne kmetijske politike po letu 2023, so navedli. Kot so dodali, so v sodelovanju z agencijo Spirit in Slovensko turistično organizacijo začeli pogovore o sodelovanju na Expu v Dubaju. Želijo si okrepiti tudi raziskave in razvoj ter izboljšati sodelovanje s fakultetami in inštituti.

Vinogradništvo in vinarstvo predstavlja med devet in 14 odstotkov vrednosti kmetijske proizvodnje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vinogradništvo in vinarstvo predstavlja med devet in 14 odstotkov vrednosti kmetijske proizvodnje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Predsednik združenja Borut Fakin je dejal, da želijo preiti od besed k dejanjem in skupaj predstaviti razvojni potencial slovenskega vinogradništva in vinarstva na domačem in tujih trgih. »Predvsem potrebujemo dobro strokovno podporo na področju promocije vina, zakonodaje in ukrepov za pomoč po epidemiji. Potrebujemo strateško zasnovani razvoj sektorja,« je poudaril.

Vinogradništvo in vinarstvo predstavlja med devet in 14 odstotkov vrednosti kmetijske proizvodnje v Sloveniji. Po podatkih statističnega urada je bilo leta 2019 v Sloveniji 23.000 kmetijskih gospodarstev z vinogradi, ki so v povprečju obdelovala 0,66 hektarja vinogradov. Samooskrba z vinom je več kot 110-odstotna, zato je panoga močno odvisna od izvoza, ki letno dosega okrog šest milijonov litrov vina. Potrošnja vina na prebivalca v Sloveniji je 37,8 litra, so strnili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine