Višje delovno sodišče: Imenovanje Andreja Graha Whatmougha je bilo nezakonito

Sklep programskega sveta izpred dveh let je nezakonit in se razveljavi. A v tem času je bil Andrej Grah Whatmough imenovan znova, a po drugačnem razpisu ...
Fotografija: Drugostopenjsko sodišče je pritrdilo Igorju Kaduncu, in ne Andreju Grahu Whatmoughu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Drugostopenjsko sodišče je pritrdilo Igorju Kaduncu, in ne Andreju Grahu Whatmoughu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je odločilo – drugače kot prvostopenjsko sodišče –, da je bil sklep o imenovanju generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 nezakonit in se razveljavi.

Tako so pritrdili prejšnjemu direktorju Igorju Kaduncu, ki je zatrjeval, da v postopku ni bil upoštevan pogoj vodstvenih izkušenj. »Prepričan sem, da je bil postopek imenovanja novega generalnega direktorja oporečen, saj se v njem ni upoštevalo enega ključnih pogojev za izbiro kandidata, to je tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov,« je pred dvema letoma pojasnjeval svojo odločitev.

V sodbi je Višje delovno in socialno sodišče navedlo, da okoliščina, da je bil Andrej Grah Whatmough član in predsednik Nadzornega sveta toženke ter član nadzornega sveta družbe Meta Ingenium d. o. o., ne izkazuje, da je s tem pridobil izkušnje pri vodenju in organiziranju večjega organizacijskega sistema. »Čeprav je kot predsednik Nadzornega sveta vodil seje, gre za 11 članski organ, zato z vodenjem sej ni mogel pridobiti izkušenj z vodenjem in organiziranjem večjega organizacijskega sistema,« so še zapisali.

Glede na vse navedeno je po navedbah drugostopenjskega sodišča sodišče prve stopnje napačno uporabilo materialno pravo, ko je štelo, da je Andrej Grah Whatmough kot direktor dveh enoosebnih družb in kot član ter predsednik nadzornega sveta pridobil izkušnje z organiziranjem in vodenjem večjih organizacijskih sistemov.

image_alt
Pravna telovadba z vodstvenimi izkušnjami

Marca lani je programski svet Graha Whatmougha sicer znova imenoval za generalnega direktorja. Pobudo za nov razpis je podal sam, ker je menda želel preveriti, ali ima zaupanje sveta v novi sestavi, a se je ves čas špekuliralo, da je to storil prav zaradi omenjenega sodnega postopka. Ta razpis triletnih vodstvenih izkušenj od kandidatov namreč ni več zahteval.

Ta sodba tako večji posledic za njegov položaj tako najverjetneje ne bo imela.

Preberite še:

Komentarji: