Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Visoka cena majhnih prazničnih pregreh

V predbožičnem času se zaradi nezdrave hrane povečajo prebavne težave in kronične bolezni. Križ čez proste sladkorje.
Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in na sploh težko prebavljive praznične hrane imajo številni težave. Ob prazničnem prenajedanju nas lahko doleti zgaga, bolečine v želodcu, spahovanje, bruhanje, driska. FOTO: Shutterstock
Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in na sploh težko prebavljive praznične hrane imajo številni težave. Ob prazničnem prenajedanju nas lahko doleti zgaga, bolečine v želodcu, spahovanje, bruhanje, driska. FOTO: Shutterstock
19. 12. 2018 | 13:10
19. 12. 2018 | 16:56
5:31
Prazniki so čas, ko si radi privoščimo majhne pregrehe, toda ne brez cene. Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in težko prebavljive hrane je prav zdaj več prebavnih težav, poslabša se tudi stanje kroničnih bolezni.

Na to so opozorili na ljubljanski pediatrični kliniki in še posebej pozvali k skrbi za najmlajše, ki pojedo med prazniki več sladkarij kot ponavadi. »Sladka razvajanja niso najboljši način izkazovanja ljubezni in naklonjenosti,« je poudarila klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa.

Sladkor povzroča občutek ugodja in s tem tudi odvisnost, zato moramo biti pri uživanju jedi in pijač, ki ga vsebujejo, odgovorni, podobno kot smo odgovorni do drugih zasvojljivih substanc, je dejal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na ljubljanski pediatriji.


 

Bolje potica kot čokolada


Da bi opozorili, koliko sladkorja lahko zlasti otroci zaužijejo v času, ko jih obiskujejo radodarni trije dobri možje, so na mizico postavili vsem znanega čokoladnega miklavža in tablico čokolade. »V vsakem je šest vrečk sladkorja,« je dejala Andreja Širca Čampa, vodja tamkajšnje službe za dietoterapijo, »polovica teže teh sladic. Sami je morda ne bi zaužili, toda otroku jo damo.« Poleg tega je treba upoštevati, da ima otrok morda 20 kilogramov, je navedla za primer, njegova mama pa morda 60, trikrat toliko.

V vsakodnevni praksi tako starše in stare starše nenehno poziva, naj naredijo križ čez sladkor, vsaj tistega, ki ga je mogoče pridobiti z najmanj muje – na policah trgovin, nadomestijo pa naj ga z doma pripravljenimi jedmi. »V enem kosu potice je mogoče vrečka sladkorja, kar pomeni, da je lahko pregrešno dobra potica odlična sladica.« V otroški prehrani je bilo po presoji strokovnjakinje sicer že veliko narejenega od leta 2005, ko so začela veljati priporočila za zdravo in uravnoteženo prehrano v vzgojnoizobraževalnih zavodih. »Najbolj srečni pa bomo, ko bodo lahko naši bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 – ti potrebujejo predvsem zdravo in uravnoteženo hrano, niti ne posebne diete – brez posebnih omejitev jedli v šoli enako hrano kot vrstniki,« je povedala Andreja Širca Čampa.
 

Izpostavljeni že v maternici


Na to, kdaj je lahko otrok že zapisan težavam zaradi sladkorja, pa je opozorila dr. Marjeta Tomažič z interne klinike UKC Ljubljana, ki se v praksi srečuje z nosečniško sladkorno boleznijo. Če so otroci že v maternici izpostavljeni presežkom sladkorja, bo to vplivalo na njihovo zdravje tudi po rojstvu. Pri njih je večje tveganje za razvoj tako debelosti kakor srčno-žilnih in sladkorne bolezni.

Pri dokazovanju, kako slabo vpliva sladkor na človekov razvoj, se je Tadej Battelino oprl na študijo, ki je bila ta mesec objavljena v ameriški reviji Diabetes Care. Proučili so več kot 3700 mladih in posledice previsokega sladkorja v krvi ter ugotovili, da so se na dolgi rok zmanjšale njihove kognitivne sposobnosti. »Nismo trije hudobni ljudje, ki ne marajo čokolade,« je dejal Battelino, »le dobronamerno bi radi pozvali ljudi k previdnosti pri uživanju hrane, ki vsebuje veliko prostih sladkorjev.« Nič ni narobe, če imamo med prazniki na mizi dobro in izbrano hrano, tudi kakšno sladico, a vse to bomo bolje prebavili, če se bomo v prostih dneh še odpravili na sprehod na bližnji hrib.

Ugotovitve Sursa Infografika: Delo
Ugotovitve Sursa Infografika: Delo

 

Odrasli smo slab zgled otrokom


Da smo odrasli pri tem slab zgled otrokom, so pokazali podatki statističnega urada. Lani je bilo čezmerno hranjenih ali debelih 878.000 prebivalcev Slovenije, starih 18 let ali več, ali 52 odstotkov prebivalcev v tej starostni skupini.
Med njimi je bilo 18 odstotkov takih, ki se sploh niso gibali, 26 odstotkov se jih je gibalo premalo, 56 odstotkov pa dovolj. Delež prebivalcev, ki so se gibali dovolj, je bil največji med podhranjenimi (67). Statistični urad je sicer preštel 46.000 podhranjenih in 750.000 normalno hranjenih prebivalcev.
 

Manj je več


Odrasli so tisti, ki morajo biti mladini za zgled pri uživanju alkoholnih pijač, je v pogovoru za Delo poudarila sommelierka in poznavalka žganih pijač Majda Debevc.

Majda Debevc, sommelierka in poznavalka žžganih pijač. FOTO:  Mavric Pivk
Majda Debevc, sommelierka in poznavalka žžganih pijač. FOTO:  Mavric Pivk


»Vzgajamo vselej z zgledom. Mladi morajo v družinskem okolju spoznati, da je uživanje alkoholnih nekaj posebnega, da je namenjeno odraslim in zrelim ljudem in da alkohola ne smemo zlorabljati,« je dejala Majda Debevc. »Če se že v mladih letih ne naučijo obvladati, je pogosto prepozno in bodo tudi v odrasli dobi alkohol zlorabljali.« Najboljši in najučinkovitejši način boja proti alkoholu je, je dodala, izobraževanje mladih v slogu: manj je več.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine