Za 20 tonami še sedemtonska pošiljka zaščitne opreme

V četrtek sta v Sloveniji umrli dve osebi, odkrili so 36 novih okužb. 
Fotografija: Že dopoldan je pristalo prvo letalo z zaščitno opremo, ki jo je za državo priskrbelo podjetje Joca Pečečnika. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Že dopoldan je pristalo prvo letalo z zaščitno opremo, ki jo je za državo priskrbelo podjetje Joca Pečečnika. FOTO: Blaž Samec

Na ljubljansko letališče je prispela sedemtonska pošiljka zaščitne opreme iz logističnega centra v mestu Quingdao. Gre za prvo dostavo preko zračnega mosta, ki sta ga ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter zavod RS za blagovne rezerve vzpostavila za namen čimprejšnje dobave zaščitne opreme iz Kitajske v Slovenijo.

Že dopoldan je pristalo prvo letalo z zaščitno opremo, ki jo je za državo priskrbelo podjetje Joca Pečečnika. Kot je Pečečnik zatrdil za TV Slovenija, gre za približno dvajest ton opreme, ki jo je »dobesedno ukradel« s pomočjo vplivnih znancev na Kitajskem.

V četrtek so v Sloveniji opravili 1234 novih testov na koronavirus, ugotovljenih je bilo 36 novih okužb. Dve osebi sta umrli. Skupno število umrlih se je tako dvignilo na 45. V bolnišnicah je bilo v četrtek 106 bolnikov s covidom-19, od tega 36 na intenzivni negi. Odpuščenih je bilo devet oseb, skupaj že 137. Doslej so v Sloveniji opravili 33.047 testov.

Infografika Delo.
Infografika Delo.


Vlada RS je danes predstavila aktualno stanje na področju epidemije koronavirusa. Na tiskovni konferenci so sodelovali podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje dr. Bojana Beović ter vladni govorec Jelko Kacin



Razdeljevanje zaščitne in medicinske opreme v Rojah. FOTO: Blaž Samec
Razdeljevanje zaščitne in medicinske opreme v Rojah. FOTO: Blaž Samec


Bojana Beović je povedala, da smo doslej s potekom epidemije lahko zadovoljni. Ni se nam zgodilo to, kar se je v Italiji ali drugih držav. Pri nas je zdravstveni sistem zdržal, ni zmanjkalo zaščitne opreme, zdravniki na primarni ravni so lahko obravnavali bolnike s sumom na covid-19. Ostri ukrepi so bili potrebni, je dejala zdravnica. To je pomenilo manj človeških žrtev in manj nesrečnih družin.



»Epidemija poteka razmeroma dobro, spremljamo številke. Se pa val še ni končal. Za to morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji: bolezen z enega človeka se mora prenesti v povprečju na manj kot enega, tako nastane povratna zanka. V Sloveniji smo zelo blizu, nismo pa še tam. Drugi bistven pogoj je, da imamo dobro organizirano službo, ki bo izbruhe znala dobro obvladati.« Bojana Beović je dejala še, da bo potrebna dobra strategija, kako se bo država postopoma odpirala. 

Glede prekuževanja populacije je strokovnjakinja dejala, da če ne bomo kmalu dobili cepiva ali res učinkovitega zdravila, je to edino, kar nam bo ostalo. Da se generacije, ki niso v nevarnosti za hude zaplete, prekužijo. A seveda ob intenzivnem delovanju, da zaščitimo najbolj ranljive populacije. 

Stanje v UKC Maribor. FOTO: UKC Maribor
Stanje v UKC Maribor. FOTO: UKC Maribor

 

Uvoz delovne sile


Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je znova predstavila že sprejete ukrepe na področju kmetijstva, ribištva, dodala je, da že pripravljajo ukrepe na področju drugega koronazakona. Povečali bodo likvidnost in ustvarili možnosti za nove naložbe in investicije na kritičnih področjih. Na področju prodaje živine se kažejo izraziti padci cen in povpraševanja.

Kako bo s sezonskimi delavci? Kmetje in kmetijska podjetja potrebujejo dodatno pomoč, zaradi epidemije in interesa varovanja javnega zdravja letos pa po besedah ministrice prihod tujih delavcev ne bo mogoč oziroma bo zelo omejen. Ministrica za kmetijstvo je zato državljane Slovenije, predvsem študente, brezposelne in upokojence, pozvala, da priskočijo na pomoč pridelovalcem.  



Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je spregovoril o dodatkih za posebne obremenitve. O 39. členu je povedal: »Javnemu uslužbencu pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah v času epidemije, če sta kumulativno izpolnjena dva razloga: da je razglašena epidemija in da uslužbenec opravlja nevarno delo. Pripada mu le dodatek za tiste ure, v katerih opravlja delo v nevarnih pogojih. Če uslužbenec opravlja delo na domu, to ni delo v nevarnih razmerah.«

Dodatek bodo dobili tisti, ki opravljajo delo v pogojih, ko so izpostavljeni okužbi s koronavirusom – medicinske sestre, policisti, negovalke v domovih za starostnike, minister je podal zgolj nekaj primerov. 

Sindikati so nezadovoljni, ker naj bi bila kolektivna pogodba enostransko spremenjena. Minister: »Kot pravnik podpiram možnost uveljavljanja pravice na sodišču. A poudarjam, da je bila kolektivna pogodba sprejeta leta 2008.« 

Prehod med občinami je še vedno prepovedan. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prehod med občinami je še vedno prepovedan. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Število umrlih narašča


Število smrtnih žrtev zaradi okužbe s koronavirusom nekoliko narašča. V sredo so v Sloveniji umrli trije ljudje. Skupaj je bilo od začetka epidemije sicer testiranih 31.813 oseb. V sredo je bilo na koronavirus pozitivnih 33 oseb, skupno število je po podatkih NIJZ tako 1124. 

V bolnišnicah je bilo v sredo skupaj hospitaliziranih 108 bolnikov, na intenzivni negi pa 34. Skupno število žrtev koronavirusa je bilo 43. Vsi umrli s covidom-19 v ljubljanskem UKC so bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi. Med pozitivnimi​ na covid-19 je 509 moških in 615 žensk.

Preberite še:

Komentarji: