Vlada o paketu pomoči: 200 evrov za najranljivejše

Minister za delo Luka Mesec in minister za gospodarstvo Matjaž Han sta po seji vlade predstavila ukrepe za omejitev posledic energetske draginje.
Fotografija: Do enkratnega draginjskega dodatka bo upravičeno okoli 54.000 prejemnikov socialne pomoči in okoli 9.000 prejemnikov varstvenega dodatka ter tudi 7.400 invalidov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Do enkratnega draginjskega dodatka bo upravičeno okoli 54.000 prejemnikov socialne pomoči in okoli 9.000 prejemnikov varstvenega dodatka ter tudi 7.400 invalidov. FOTO: Blaž Samec/Delo

Golobova vlada je na prvi seji po počitnicah po nujnem postopku v potrditev parlamentu poslala dva paketa ukrepov za pomoč državljanom in podjetjem v boju proti draginji. »V nasprotju s predhodno vlado smo se v naši ekipi odločili, da bomo pomoč merili in jo namenili tistim, ki jo najbolj potrebujejo,« je dejal minister za delo Luka Mesec. Da ne gre za prvi ukrep in da bodo sledile še druge pomoči, pa pravi minister za gospodarstvo Matjaž Han. Vsak od paketov pomoči naj bi znašal okoli 40 milijonov evrov.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo
Do enkratnega draginjskega dodatka bo po navedbah ministra za delo upravičenih okoli 63.000 prejemnikov socialne pomoči in varstvenega dodatka ter 7400 invalidov. Samske osebe bodo skladno s predlogom zakona prejele 200 evrov, za družine pa se bo znesek prilagajal na podlagi meril, ki se že uporabljajo za usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji. Dva socialno ogrožena brezposelna naj bi tako prejela 314 evrov, če pa imata otroka, bosta poleg tega prejela še 118 evrov oziroma polovico tega, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

Če invalid živi tudi v socialno ogroženem gospodinjstvu, bo prejel tudi dodatke, ki mu pripadajo kot članu tega gospodinjstva in hkrati dvestoevrsko invalidsko nadomestilo.

Kot je dejal minister za delo Luka Mesec ciljajo na socialno ogrožena gospodinjstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kot je dejal minister za delo Luka Mesec ciljajo na socialno ogrožena gospodinjstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Za izplačilo draginjskega dodatka ne bo treba vložiti vloge, je pa Luka Mesec tudi napovedal, da bodo med razdeljevanjem pomoči od 1. novembra do 31. marca prihodnje leto v sisteme socialne varnosti povabili vse tiste, ki so do socialne pomoči upravičeni, a jih ne prejemajo. »Analize kažejo, da so to predvsem ljudje, ki živijo sami in so starejši od 65 let. V veliko primerih so to ženske, številne niti ne vedo, da jim pripada denarna socialna pomoč ali varstveni dodatek,« je še navedel.

Kako gospodinjstva pomoč lahko porabijo, ne bo omejeno.

Tri vrste pomoči podjetjem

V Delu smo že razkrili, da bo država podjetjem po sprejetju zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina pomagala tudi s sofinanciranjem 30 odstotkov stroškov energije in zemeljskega plina v letu 2022 nad dvakratnikom dviga cen teh dveh energentov v letu 2021.

Matjaž Han bo predstavil ukrepe za pomoč gospodarstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Matjaž Han bo predstavil ukrepe za pomoč gospodarstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Predvidene so tri vrste pomoči. Prva je enostavna pomoč v maksimalni višini 500.000 evrov in do 30 odstotkov upravičenih stroškov, druga pa posebna pomoč v višini največ dva milijona evrov in prav tako do 30 odstotkov upravičenih stroškov. Tretja oblika je namenjena energetsko intenzivnim podjetjem, pri čemer bo znesek pomoči prav tako omejen na dva milijona evrov, bodo pa podjetja ob sočasnem dokazovanju izgube iz poslovanja lahko zaprosila za povračila do 70 odstotkov upravičenih stroškov. Za ukrep bo namenjenih 40 milijonov evrov, od česar bodo polovico izplačali do konca leta, polovico pa do 15. marca prihodnje leto.

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so v odziv na predlagano pomoč navedli, da bi se morala merila za dodelitev popraviti, da bi bilo do subvencij upravičenih več podjetij, obseg pomoči pa bi moral biti večji. Na Gospodarski zbornici Slovenije pa menijo, da je predvideni ukrep vlade primeren, opozarjajo pa, da velike neznanke v zvezi z gotovostjo dobav zemeljskega plina in tudi zelo verjetne zaostritve energetske draginje za poslovne uporabnike v prihodnjem letu ostajajo nerešene.

A gospodarski minister Matjaž Han že navaja, da je to le prvi ukrep za pomoč gospodarstvu. Napovedal je prizadevanje, da bi evropska komisija podaljšala veljavnost začasnega okvira, kar bi omogočilo tudi podaljšanje ukrepa. Prihodnje leto bi ukrep tako lahko ponovili, in to v višjem deležu sofinanciranja od sedanjih 30 odstotkov, je dejal Han: »Gospodarstvo bi si že zdaj želelo več, a ima državni proračun omejitve.«

Komentarji: