Vlada zamenjala šefa slabe banke

Vlada je odstavila predsednika upravnega odbora v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) Miha Juharta in na njegovo mesto imenovala Tomaža Beska.
Fotografija: Miha Juhart ne bo več predsednik upravnega odbora DUTB. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Miha Juhart ne bo več predsednik upravnega odbora DUTB. Foto Leon Vidic/Delo

Vlada je danes zaradi nepravilnosti pri prodaji zemljišča v Logatcu odpoklicala predsednika upravnega odbora v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) Miha Juharta in na njegovo mesto imenovala Tomaža Beska, sicer podjetnika, ki je blizu stranki SD. Mandat bo nastopil 8. decembra.

Gre za sporno prodaje zemljišča v Logatcu družbi Lonstroff.  Kot smo poročali, je nekdanje zemljišče KLI Logatca v Logatcu družbi Svet re za dva milijona evrov prodala DUTB, Svet re pa je pet dni pozneje to parcelo za tri milijone evrov prodal švicarski družbi Lonstroff. Zaradi tega je družba družba Ernst & Young opravila revizijo tega posla, posel pa so pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti.

Tomaž Besek Foto Mediaspeed
Tomaž Besek Foto Mediaspeed


Finančni minister Andrej Bertoncelj je pojasnil, da so se za odpoklic odločili, ker je Juhart najbolj odgovoren za delovanje upravnega odbora, potem ko so vsa poročila pokazala nepravilnosti poslovanja DUTB pri prodaji zemljišč. Vlada ugotavlja, da je kljub podanemu odzivu upravnega odbora DUTB na izsledke forenzične preiskave s strani neodvisnega zunanjega revizorja še vedno evidentno, da je pri prodaji nepremičnine prišlo do vrste nepravilnosti. »Gre zlasti za neskladnosti z internimi akti DUTB in veljavno zakonodajo ter neustrezno delovanje notranjih mehanizmov kontrol, kar je privedlo do oškodovanja premoženja DUTB pri izvedbi tega posla,« ugotavlja ministrski zbor.

Vlada še meni, da je očitno, da je upravni odbor DUTB ministrstvu za finance prikrival ugotovljene nepravilnosti in ni zagotovil pravočasnega celovitega poročanja, kakor tudi ne celovitega odziva na izsledke forenzične preiskave.

Miha Juhart o razlogih za odpoklic z mesta predsednika upravnega odbora DUTB uradno še ni seznanjen, zato svojega odpoklica zaenkrat ne more komentirati.

 

V nadzorni svet Dietnerjeva


Karmen Dietner Foto Tomi Lombar/Delo
Karmen Dietner Foto Tomi Lombar/Delo


Vlada je na Bertoncljev predlog za nadzornico Slovenskega državnega holdinga državnemu zboru predlagala Karmen Dietner, sicer predsednico uprave Pokojninske družbe A. Če jo bo državni zbor potrdil, bo nadzorni svet SDH, ki ga vodi Damjan Belič, postal spet popoln. Bertoncelj je Dietnerjevo izbral na predlog strokovne komisije ministrstva.

Vlad naj bi danes odločala še o imenovanju enega neizvršnega direktorja DUTB. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je namreč na izpraznjeno mesto, ki pripada njihovemu ministrstvu po naših informacijah predlagal Iztoka Gornika, a predlog nato ni bil uvrščen na dnevni red.

Bertoncelj je sicer napovedal, da bo vlada v kratkem imenovala še 4. neizvršnega direktorja DUTB.

Več iz te teme:

Komentarji: