Vladi nezadostna ocena za spopad z novim valom okužb

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro.
Fotografija: Delež tistih, ki vladi podeljujejo oceno nezadostno, iz meseca v mesec raste. FOTO: Yves Herman/AFP
Odpri galerijo
Delež tistih, ki vladi podeljujejo oceno nezadostno, iz meseca v mesec raste. FOTO: Yves Herman/AFP

Skoraj tri četrtine prebivalcev Slovenije je pripravljenost vlade na nov val okužb ocenila z najnižjo oceno. To je pokazala raziskava Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana, v kateri so ugotavljali, kako državljani in državljanke ocenjujejo delovanje in komuniciranje vlade, pa tudi, kakšno je zaupanje v sposobnost vlade ob prihajajočih in svetovnih izzivih. 

Delo vlade je kot nezadostno ocenilo 32 odstotkov vprašanih, 16 odstotkov pa ga je ocenilo le kot zadostno. »Glede na oktobrske podatke raziskave Barometer, ki jo redno izvajamo za Delo, ugotavljamo, da pripravljenost vlade podpira le še malo več ljudi kot stranko SDS, in sicer 19 odstotkov,« so sporočili iz Mediane. 

Delo vlade je kot nezadostno ocenilo 32 odstotkov vprašanih. Infografika: Delo
Delo vlade je kot nezadostno ocenilo 32 odstotkov vprašanih. Infografika: Delo


Vlada se je slabo odrezala tudi na področju komunikacije z javnostjo v zvezi z ukrepi. »Delež tistih, ki vladi podeljujejo oceno nezadostno, iz meseca v mesec raste. Razlika med julijem in oktobrom je pri zadnjih statistično značilna in znaša kar 13 odstotnih točk. Na drugi strani skozi čas lahko opazujemo upad deleža tistih, ki bi vlado ocenili kot dobro ali zelo dobro. Oba deleža sta v primerjavi z julijem statistično značilno različna – tistih, ki bi vlado ocenili kot (zelo) dobro, je bilo v juliju 39 odstotkov, v oktobru pa le še 25 odstotkov,« kaže raziskava Mediane. 

Anketirance so prosili tudi, naj ocenijo svoje strinjanje s štirimi trditvami. »Medtem ko se delež tistih, ki cenijo tisto, kar jim življenje ponuja, skozi čas bistveno ne spreminja, to ne velja za trditve, vezane na zaupanje vladi ter oceno vlade v primerjavi z drugimi državami.

Vlada se je slabo odrezala tudi na področju komunikacije z javnostjo v zvezi z ukrepi. Infografika: Delo
Vlada se je slabo odrezala tudi na področju komunikacije z javnostjo v zvezi z ukrepi. Infografika: Delo


Delež tistih, ki menijo, da se druge države s koronavirusom spopadajo bolje kot Slovenija, se je od julija povečal za sedem odstotnih točk in je statistično značilen. Prav tako statistično značilno razliko opažamo tudi med konstantno usihajočim deležem tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo (od julija upad za sedem odstotnih točk), ter tistih, ki zaupajo vladi, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive. Delež tistih, ki se strinjajo s to trditvijo, je od julija upadel za kar osem odstotnih točk,« ugotavlja Mediana. 

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je raziskavo opravil med 2. in 4. oktobrom. Infografika: Delo
Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je raziskavo opravil med 2. in 4. oktobrom. Infografika: Delo


Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je raziskavo opravil med 2. in 4. oktobrom. V njej je sodelovalo 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

Komentarji: